Ylva Eggum er 18 år og har allerede lang erfaring med teater. Hun begynte, som så mange andre unge mossinger, i «Teaterkråkene», og fortsatte i «Applaus». Nå skal hun søke Statens Teaterhøgskole, for som hun selv sier; man kommer ingen vei hvis man ikke prøver.

Det er opptak allerede i januar, da begynner de første prøvene. Det er et nåløye å komme igjennom, det er kanskje flere hundre søkere, og bare seks, sju som kommer inn. Jeg gleder meg, og ser på dette som en stor utfordring, sier hun. Jeg har også søkt Romerike Folkehøgskole, på teaterlinja. Det er mange anerkjente skuespillere som har gått der, og jeg har hørt mye bra om den skolen. Jeg tror man lærer mye både om seg selv og andre ved å gå på folkehøgskole, og det kommer godt med som skuespiller. For det er skuespiller jeg har lyst til å bli, det er den store drømmen. Ylva går nå siste året på Kirkeparken Vdg skole, på danselinjen. – Det skal bli godt å komme seg videre, uansett hvilken retning det tar, jeg ønsker å utvide horisonten utenfor Moss.

Alle roller er like viktige
Har du alltid likt å opptre?
– Jeg har bestandig vært med på scenen på skoleavslutninger, men var aldri den som sto foran, hverken i skuespill eller dans. Det var først når jeg startet i «Teaterkråkene» som 12-åring, at jeg tenkte; Dette er jo utrolig morsomt!

Moss, Ylva en teaterkråke– Hvordan har du utviklet deg siden du startet?
– Først og fremst har jeg utviklet en større glede og lidenskap for teater, det er helt klart. Jeg var heldig å få hovedrollen som Lucy i Narnia-oppsetningen, allerede det første året jeg var med. Jeg er veldig takknemlig for at ressigør Linn Olsen ga meg den tilliten, det synes jeg selvfølgelig var veldig stas. Når det er sagt, er jeg bestemt på at uansett hvilken rolle jeg har, vil jeg gjøre den så god som mulig. Det er fokuset mitt, og slik har det bestandig vært. Det er absolutt ikke et mål i seg selv å få hovedrollen, og jeg er opptatt av at alle roller er like viktige, enten man spiller ensemble eller står foran på scenen med fokuset rettet mot seg.

Et teaterstykke er jo som oftes en god kombinasjon av større og mindre roller, den ene rollen er avhengig av den andre for å få stykket til å fungere, det er det som gjør det så gøy. Jeg har spilt pinnsvin óg jeg, to år på rad, jeg lå sammenkrøpet i brun heldrakt bakerst på scenen. Jeg likte den rollen godt også, smiler hun. Fellesskapet, det å være en del av en stor gjeng, er noe jeg verdsetter høyt. Alle som har vært med i både «Teaterkråkene» og «Applaus» snakker om det gode samholdet, smiler Ylva.

Bli kjent med karakteren
Det skulle gå noen år mellom hovedrollene, men når hun først slo til igjen, så gjorde hun det ordentlig! Ylva fikk tildelt rollen som Tracy, i stykket «Hairspray», som var Applausgjengens siste oppsetning, og som høstet glimrende kritikker jevnt over. – Dét var gøy det, og når jeg fikk vite at jeg skulle få hovedrollen ble jeg faktisk helt satt ut.

Jeg fikk nesten pusteproblemer, og fikk helt latterkrampe, og spurte om han tullet. Men ressigør Per Emil Grimstad gjorde ikke det, og da var det altså bare å finne fokus, og begynne å forbedre seg til rollen.

Moss, Ung skuespiller, Ylva Eggum– Hvordan forbereder man seg til en slik rolle?
– Først er det veldig viktig å bli kjent med karakteren, altså hovedpersonen i stykket. Akkurat i denne sammenhengen skulle jeg spille en naiv, og impulsiv jente, og jeg prøvde å sette meg inn i hvordan hun tenkte. Selv kan jeg nemlig være litt motsatt, jeg kjenner absolutt til «flink pike»- syndromet, og kan nok være opptatt av å ha kontroll. Men det har faktisk kommet seg veldig, og jeg vil påstå at det var mere før, smiler Ylva. Men altså, jeg var opptatt av å «komme inn i hodet» på karakteren, og ikke minst få frem kontrastene, både den sårbare siden, og den lette og sprudlende jenta. For at en karakter skal bli interessant, er det spennende å utforske forskjellige sider. Det gjelder både i teater-
verdenen og i det virkelige liv, sier hun. Det neste steget er å finne disse ulike
følelsene i seg selv, for å skape en troverdig karakter. Det kunne være en utfordring til tider, men det er teaterteknikker som en god skuespiller bør inneha.

Det gikk jo åpenbare veldig bra til slutt?
– Ja, jeg følte jeg fant rollen, og koste meg veldig som Tracy, det var en veldig morsom rolle å gjøre. Alle ressigørene jeg har jobbet med har vært veldig flinke til å skape trygge rammer, slik at man tør å slippe seg løs. Man må tørre å feile, det er en viktig del av prosessen, sier Ylva. Neste oppsetning er «Fame» , og jeg gleder meg veldig! Rollene deles ut nå i november, og det er Per Emil som har regien, også her.

Hvilke kvaliteter bør en god skuespiller inneha?
– Jeg tenker at man bør være god på å gjøre hverandre gode på scenen. Det handler om å vite at man er en del av en helhet, der fellesskapsfølelsen står sentralt. Og så må man være litt tøff. Man blottlegger seg for å gå inn i en karakter, og det er viktig å ikke ta seg selv så høytidelig. Det gjelder å slippe kontrollen, og der har jeg lært mye, sier Ylva. Lidenskap for teater er helt essensielt, og så må man godta at publikum opplever stykket forskjellig.

Og til slutt er det viktig å leke! Man skal ta arbeidet seriøst, så absolutt, men det finnes mye god læring i lek.

– Hva er målet ditt fremover?
– Jeg vil leve av å være skuespiller, og har faktisk ingen plan B akkurat nå. Jeg ønsker å fortsette å utvikle meg og lære masse. Det å være troverdig på scenen er noe jeg er opptatt av. Det er forskjell på å bare lære replikker i et manus, og å virkelig framstå troverdig. Jeg ønsker at folk skal tro på det jeg gjør, avslutter Ylva Eggum.

Tekst: Kristin Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelSuzuki Vitara: – Her får du mye bil for pengene
Neste artikelToyota RAV4 Hybrid
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS