Wrestling er utbredt over hele verden, og er spesielt populært i USA, Japan, Mexico, India og i flere europeiske land. Hvert enkelt land har forskjellige
stilarter av wrestling. Amerikansk wrestling kjent fra TV, preges ofte av såpeoperaelementer med «superstjerner». Europeisk wrestling har større fokus på bryte- og kampteknikk. – Det er en myte at man helst bør veie over 100 kilo og brøle høyest mulig, sier Thomas Pedersen fra Moss. Han beviser at man kan ta de største gutta på nakken, og at mye handler om teknikk. Selv jobber han i lekebutikk og har wrestling som hobby.

– Wrestling hadde sin storhetsperiode på midten av 80-tallet og på slutten av 90-tallet, men det er på oppadgående kurve nå. Ikke bare her til lands, men også i resten av verden, sier Thomas. Wrestlingmiljøet i Norge er ikke så stort, vi er vel ca. 50 personer til sammen med utøvere og funksjonærer. Jeg har sett på wrestling så lenge jeg kan huske, jeg har en far som er stor fan, og har vokst opp med dette.

Wrestling teknikk Tommy P

– Når begynte du selv?
– Jeg begynte å trene i september 2012, så jeg har ikke holdt på så veldig lenge. All wrestlingtrening foregår i Oslo, vi trener i kjellern på et brytelokale. Det er akkurat stort nok til at vi kan sette opp ringen, som er ca. 4×4 meter, sier han. Det er i all hovedsak Oslofolk som driver med wrestling, men det har kommet flere og flere fra Østfold de siste årene.

Mange myter
– I Norge wrestler man på hobbybasis, det er ingen som lever av dette. Det finnes mange myter omkring wrestling, og mange tror at man helst må være stor og tung, gjøre mest mulig grimaser og brøle høyest. Det er lang i fra sannheten.

Jeg veier 70 kilo og for litt siden hadde jeg en fyr som var dobbelt så tung som meg på skuldrene. Wrestling handler mye om teknikk.

– På hvilken måte da?
– Det handler om å samarbeide for å skape best mulig show. Det er show som er pakket inn i en sport, kan man si.

– Men er det en sport?
– Det er ikke en konkurranseidrett, men vi ser på oss selv som atleter, stuntman og til en viss grad skuespillere.

Engasjere publikum
– Mye av hensikten er å lage show for publikum, og få de som ser på engasjert. Vi spiller en karakter, og jeg er jo ikke Thomas Pedersen når jeg wrestler.

– Fortell?
– I Norges Wrestlingforbund er jeg partykongen «Tommy P.» i rosa shorts, med kyssemerker bak, lange, hvite støvler og knebeskyttere.

– Det blir en del show?
– Jeg deltar på show ca. 10-12 ganger i året, det er hovedsakelig i Oslo, men har også reist ellers i landet. Jeg var nylig på Hamar, og da wrestlet jeg og en annen mot to jenter.

Hvordan gikk det?
De vant til slutt, smiler han lurt.

– Dere lot de vinne?
– Ja. Alt handler om show og å få publikum med. Vi hadde et show på Parkteatret i Moss i 2014, og da var min karakter «Mossekråka Thomas Selvik». En litt mer likanes karakter, enn han jeg spiller i dag, sier Thomas.

«Alt» gjør vondt
– Hvilke regler gjelder i wrestling?
– Det er mange regler, men det dommeren ikke ser, har han ikke vondt av. Så hvis dommeren blir distrahert er i utgangspunktet alt lov.

– Alt?
– Nei, ikke riktig alt. Det er ikke lov til å klore noen i øynene, det er ikke lov å lugge, eller angripe noen i skrittet, for å nevne noe. Den eneste beskyttelsen vi har er knebeskyttere, men det er heller ikke påbudt, så alt gjør i prinsippet vondt, sier han. Jeg hadde aldri lykkes hvis ikke det var for samboeren min, Anette. Hun har støttet meg hele veien, og det er jeg veldig takknemlig for, avslutter Thomas.

Tekst: Kristin Gudbrandsen

Del
Foregående artikkelSkuddsikkert i Moss Pistolklubb
Neste artikel3 retter for 2 personer for 100,-
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS