Trond Ivar Karlsen har full kontroll på huset sitt selv når familien drar på ferie. Skulle fryseren ryke, det skulle oppstå vannlekkasje, temperaturen i huset endres, det skulle oppstå røyk eller at uvedkommende tar seg inn så får han beskjed med både lyd og bilde gjennom smarttelefonen sin.

I ti år har Trond Ivar Karlsen jobbet som tekniker for Verisure AS og montert alarmer i tusenvis av boliger i distriktet. Og selvsagt har han også benyttet anledningen til å sikre sitt eget hjem, med både Verisure sin smartalarm og ekstrakomponenter som gir et mangfold av muligheter.

– Jeg har selvsagt brannalarmen. Brannsikring er det viktigste man kan utstyre et hus med. Jeg har montert inn optiske røykvarslere i de fleste rom. Dette er røykvarslere som også gir beskjed ved alle typer partikler i lufta fra for eksempel ulmebranner, forteller han. Kamera sensoren sørger også for å ta bilder fra røykvarslere hvis de står plassert i samme rom. Da vil alarm sentralen kunne gi beskjed til brannvesenet at det er røyk utvikling på stedet. Dette er standard funksjoner som følger med systemet.

Se, lytte og føle
Vålersokningen har også sikret huset mot at uvedkommende skal komme inn.
– Innbruddsalarmen gir mange muligheter og smartløsninger som ligger i de komponentene som følger med. Jeg har satt opp et adgangssystem med elektronisk lås. «Doorman», som systemet heter, er synkronisert opp mot alarmen som dermed slås automatisk av når noen slår koden på døren og går inn. Dermed slipper man ekstrajobben med å trykke enda en kode for å skru av alarmen, og en har kun en kode å forholde seg til. Låsen kan selvsagt betjenes via smart telefon/app uavhengig hvor man befinner seg med mobil dekkning.

– Når innbrudds alarmen er i bruk gir boligalarmen muligheten til å både se, lytte og føle til hva som faktisk foregår hjemme. Dette er praktisk dersom alarmen skulle gå. Da er det mye enklere å gjøre de riktige valgene, om det er en falsk alarm eller en feil. Systemet fanger også opp lyd og bilde dersom det er uvedkommende inne i huset.

«Se-hjem-funksjon»
Trond Ivar Karlsen forteller at systemet også gir deg muligheten til å holde feks  kontroll på barna og når de kommer hjem.

– For de som ønsker det så ligger muligheten der. Da kan en få vite når barnet kom hjem fra skolen, eller om det er noen forsinkelser. Dette er imidlertid en tjeneste en selv velger.  Alarmen har dessuten en «se-hjem-funksjon». Det vil si at du kan ta bilder med kameraene når alarmen er tilkoblet. Verisure har valgt å kun ha denne funksjonen aktiv kun når alarmen er heltilkoblet (kunde er ikke hjemme)

Vannlekkasje og ødelagt fryser
Teknikeren har også valgt en del av de tilleggskomponentene som Verisure tilbyr sine kunder.

– Blant annet har jeg installert et klimasenter som forteller meg om temperaturer og luftfuktighet. Da får jeg beskjed når det blir under en gitt temperatur i huset.  Jeg har også montert inn vannalarmfølere. Disse er veldig greie i rom hvor det for eksempel ikke er sluk, i kjøkkenbenken eller kjelleren. Oppstår det en vannlekkasje så får jeg beskjed.

For noen år siden opplevde Trond Ivar Karlsen at fryseren gikk i stykker.
– Det oppdaget jeg ikke før det var gått en tid med det resultat at matvarer ble ødelagt. Nå har jeg montert inn en alarm i fryseren. I en fryser skal temperaturen normalt være et sted mellom 18 og 22 kuldegrader. Alarmen vil nå gi meg beskjed dersom det blir færre enn ti minusgrader.

Smartkamera og smart plugger
Et annet tilvalg til smartalarmene er et smartkamera. Trond Ivar Karlsen forteller at kundene fullt og helt styrer smartkameraet selv.

– Dette kameraet gir deg bilder rett inn på appen på telefonen. Det kan være at du ønsker beskjed og bilder dersom for eksempel husdyr beveger seg inn i bestemte områder, eller andre ting du ønsker kontroll på. Bildene fra dette kameraet kommer ikke inn til oss, understreker han.

Smart plugger kan kobles til stikkontakter og kan styres av kunde selv fra smart telefonen/app, eller aktiveres/deaktiveres ved ønskede alarm hendelser. Her er det et utall varienter.

Tore Kubberød Tekst
Jørn Mortensen FOTO

NO COMMENTS