I fjor hadde DNT Vansjø 34 deltakere på det meste på sine turskøyteturer på Vansjø. På begge de to første dagene av årets sesong ble rekorden overgått med god margin. Det er turskøytefeber i Moss.

Den første helgen i januar inviterte Den Norske Turistforening (DNT) Vansjø til skøyteturer på Vansjø. På lørdagens tur, som hadde Vaskeberget i Rygge som utgangspunkt møtte det opp 42 deltakere. Dagen etter stilte 55 turskøyteløpere opp ved Karlshusbund i Råde.

– Rekorden vår fra tidligere var 34 deltakere på en tur, så en kan kanskje kalle det en turskøytefeber, sier Nils Jørgen Kraft, instruktør og turleder i DNT Vansjø sin turskøytegruppe.

Snømangel i flere år
Han tror det er mange årsaker til at turskøyter har blitt så populært. – Dette er noe alle kan drive med uansett alder og etter kort tid behersker de fleste dette godt nok til at de får gode opplevelser. En behøver heller ikke være godt trent, for det er fullt mulig for alle å få flotte turer. I vårt distrikt har det vært manko på snø i flere år, og da har mange funnet turskøyter som en erstatning for skiturer. I tillegg så har vi enormt bra muligheter for turer i nærmiljøet med Vansjø.

Så bra er forholdene for turskøyter i distriktet at DNT Vansjø stadig opplever at folk kommer langveisfra for å gå her.

– På turene våre i helgen hadde vi deltakere fra både Oslo, Halden og Vestfold. Svenskene har også fått opp øynene for Vansjø og de flotte forholdene som kan være her. Denne sesongen har jeg allerede et par ganger møtt turskøytegåere fra Strømstad på turene mine.

Turer for alle
Turskøytemiljøet i Mossedistriktet er sammensatt. Det er både de som skal gå fort og langt, og de som kun ønsker en rolig tur i frisk luft og flott natur.

– På turene våre deler vi opp i grupper etter hva folk ønsker. Turene handler dessuten ikke bare om å gå på skøyter. Vi er veldig opptatt av det sosiale og at alle skal oppleve turglede. Det blir derfor alltid lang pause hvor vi tenner bålet, prater, drikker kaffe og spiser.

For de som har lyst til å prøve ut turskøyter før de bestemmer seg for om dette er noe for dem så har DNT Vansjø en del sett de låner ut.

– Vi har skøyter, ispigger, de spesielle stavene og annet utstyr som trengs. Det eneste folk trenger å ha med selv er skisko for NN-binding og en ryggsekk som enten er vanntett eller hvor man pakker ekstra klær i en vanntett pose.

Turlederen i DNT Vansjø sin skøytegruppe mener at turskøyter ikke er noen kostbar aktivitet.

– Det koster riktignok noen tusenlapper når en skal kjøpe utstyr første gang, men dersom en har gode og litt stive skisko så slipper man kjøpe det. Når en først har kjøpt skøyter og det andre utstyret så har man det som trengs for flere år. Det eneste en behøver å gjøre innimellom er å slipe opp skøytene.

Følg med på hjemmesiden
Nils Jørgen Kraft forteller at de ikke har noen spikret kalender for sted og tid for neste tur. – Det er vanskelig å sette opp en kalender som skal følges. Veldig mye avhenger av isforholdene. Det kan være hvor isen er sikker og hvor det er god is. Nå som det kom litt snø så må vi se etter steder hvor det er god is hvor vinden har blåst bort snøen. Det kan også være snø som har satt seg fast i isen og som dermed bremser glien. Dette ødelegger for den gode skøyteopplevelsen.

– Vi drar derfor ut i forkant og sjekker ut forholdene før vi inviterer folk med på tur. De som vil følge med på hvor det blir turer kan gjøre dette på hjemmesiden vår dntvansjo.no hvor turskøyegruppa har egen hjemmeside. Der ligger det også mye annen nyttig informasjon for de som er interessert i å vite mer.

Del
Foregående artikkelHar merket Magnus Carlsen-effekten
Neste artikelSnart 50 år med møbler
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS