Ole Jacob Lindberg Moss

Ole Jacob Lindberg har aldri vært særlig interessert i fast arbe’, men nå begynner han å lure på om det kanskje kunne være noe å vurdere. Etter hvert.

– Vel, jeg er nok ikke helt klar for det, men ting er litt i endring.
– Hva er jobben din, da?
– Jeg skaper min egen arbeidsplass, eller egne arbeidsplasser, og der kan det noen ganger bli litt vel mye administrativt, på bekostning av det utøvende, synes jeg. Kunne kanskje være greit å ha noe fast å gå til.

Vi kjenner ham ikke minst som Kalle Kanon i Kaptein Rødskjegg-ensemblet, men skuespilleren og artisten Ole Jacob har kolossalt mye mer å henge fingra i. Han driver med events og quiz, han er produsent og rigger, han skaffer band og alt annet som må skaffes, og opplever tidvis at han er på full fart i alle retninger samtidig. Det er kanskje da denne tanken om fast arbe’ slår ham?

Glans & Moro

Han så lyset – prosjektørlyset – i ung alder, og kom ut av skapet. Artistskapet. Det var i 1985, da Culturselskabet tok over Tivoli Amfi, og fjorten år unge Ole Jacob tasset i hælene på storebror Per Magnus, atskillig bedre kjent som Pim.
– Og da følte du at du kom hjem?
– Noe sånt, ja. Jeg ble skikkelig fascinert av stemningene, folkene, arbeidsmoralen.
– Arbeidsmoral? I de kretser er det vel mest rot og rør og rødvin og øl. Godt gammelt skjørlevnet i den kreative garde?
– Å nei, det har nok endret seg, gitt. En viss porsjon festing er det nok fremdeles, men med den arbeidsinnsatsen som kreves av alle som deltar i vår type produksjoner må man være i stand til å henge med. Og henger med gjør Ole Jacob Lindberg, både som artist med firmaet Glans & Moro Produksjon, og som familiemann med kone og to barn og hus på Jeløya.
– Borgerlig eller bohem?
– Borgerlig bohem.

Ole Brumm

Han var relativt frittflytende i underholdningsmiljøet her i byen, var blant annet med i Dusty Cowshit, men visste ikke riktig hvor det bar. Inntil han ved en tilfeldighet fikk høre om Norsk Dukketeaterakademi ved Høyskolen i Fredrikstad.
– Det var på en mandag, neste mandag satt jeg på skolebenken i Fredrikstad.
Deretter fulgte tre krevende, men morsomme, år med innføring i de skjønne kunster. Utdannelsen var nyetablert, og tiltrakk seg gode lærekrefter fra hele Europa. Det var teori og teknikker, videoscenografi, lærere fra Teaterhøyskolen og Kunstakademiet. Og Ole Jacob endte opp som dukkemann på turné med Ole Brumm på Riksteateret i 1994, og har det fremdeles i fingra.
– Det er vanskelig, du må føre alt ut med høyrehanda, men utrolig moro når det funker.
Han var med på en betydelig antall forestillinger, på store teatre og små teatre, i innland og utland.
– Men nå er det ikke mye dukketeater?
– Nei, men jeg har gjort en del på TV.
Stjerne i asfalten
Ole Jacob er solid forankret i byens underholdningsliv, og ble i 2009 belønnet med Moss kommunes kulturpris. I 2016 fikk han sin egen walk of fame-stjerne i asfalten utenfor Parkteatret, sammen med andre betydelige artister som Øystein Sunde, Heidi Gjermundsen Broch, Espen Schønberg og Brede Bøe.
– Men blir ikke Moss et for lite og trangt marked å leve av?
– Det skjer mye i Moss, og det skjedde jo voldsomt mye i forbindelse med grunnlovsjubileet, vet du. Men det blir en del jobbing andre steder også, som i resten av Østfold, og i Oslo.
Han har spilt på Oslo Nye, på Centralteatret, deltatt i finalen i Melodi Grand Prix (som vi meget vel husker), og han hadde forestillingen «Sammen» med Karianne Kjærnes på Parkteatret, blant veldig mye annet. Han spiller honorarene inn i firmaet, Glans & Moro, og synes han har en grei økonomisk styring. Men slik har det ikke alltid vært.
– Det var ikke bare enkelt å etablere seg, så jeg måtte tidlig lære meg å greie meg med det jeg hadde. Men det har vært greit å spe på med middag hjemme hos foreldrene mine innimellom. På midten av nittitallet hadde jeg et år med 47 000 i inntekt.
– Og hvor mye tjener du i et godt år?
– Det har til dels vært bra.
Skepsisen
Han er oppvokst på Bellevue, og gikk på Ramberg skole. Da spiller man på Sprint.
– Ja, det gjorde jeg.
Men han konverterte ganske tidlig til KFUM, uten at det skal ha hatt åndelige motiver.
– Det var flere av kompisene mine som spilte der, og det var mer lek og moro. Det gjorde oss til bedre fotballspillere. Jeg var faktisk med helt opp på seniornivå, og fikk et par kamper på A-laget.
– Og så la du opp mens du var på topp?
– Vel, la opp…jeg har spilt bedriftsfotball etterpå, og innebandy. I prinsippet driver jeg med masse fysisk trening, men i praksis har jeg ikke tid.
Videregående gjorde han unna på Kirkeparken, allmennfaglig linje med sosialøkonomi. Og han følte ingen forventninger eller krav om yrkesvalg fra foreldrene, annet at de ønsket at han skulle få en god jobb.
– De skjønte hva jeg hadde lyst til, og aksepterte det. Og de har hjulpet og støttet meg.
Men han forstår skepsisen fra omgivelsene, og vet ikke helt hva han ville mene hvis hans egne barn valgte det samme.
– Men for meg ble det liksom sånn «jeg skal faen meg vise dere, dette skal jeg fikse. Jeg skal jobbe med å underholde folk!»
– OK, la oss være litt pompøse, er det et livsprosjekt du driver og realiserer?
– Det kan man kanskje si. Jeg prøver hele tida å bli bedre, alt er en prøve, og jeg jobber hardt i en hver oppsetning. Og alltid i løpet av en prøveperiode kommer spørsmålet «er jeg bra nok?»

To verdener
Alle hans andre roller til tross, for den yngre publikumsgarde er han nok først og fremst Kalle Kanon.

– Jo da, Kaptein Rødskjegg har vi drevet med siden 1999, og det er det nok enkelte barn som har fått med seg. Det der er lek og moro og underholdning med god musikk, og personer som vi er blitt veldig glad i.
Og så er vår mann med dukkekompetanse også sesongarbeider med trombone hver 17. mai, i Kambo Kor og Kamping, som i år havnet på riksdekkende TV.
Han har vært ekstremt heldig, mener Ole Jacob Lindberg, han får oppleve det beste fra to verdener. Han har realisert drømmen om å leve som artist, samtidig som han er familiemann med hus og barn og gullrekka på fredag.

– Jeg har det jævla bra.

Lars Rune Debes: tekst og foto

Del
Foregående artikkelSven-Erik gjorde tidenes skattefunn
Neste artikelSå mye mer enn blomsterbutikk
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS