Det var ikke turn lille Torunn tenkte på da hun spilte fotball med guttene på Finnebingen i Rygge, selv om det hendte hun skar ut i noen gymnastiske hopp og sprett innimellom ballvekslingene. Men det var først da hun virvlet over gressmatta i en serie på tyve forrykende «slå hjul» at lettere måpende hytteturister på Fuglevik ante et usedvanlig talent. Og de fikk rett.

Torunn IsbergTi år gammel meldte Torunn Isberg seg inn i Moss Turnforening, og fant temmelig raskt ut at dette ikke var noe for henne. Gørr kjedelig. Så hun meldte seg ganske resolutt ut igjen, og gikk tilbake til sin frie idretts- og lekutfoldelse. Men et frø var kanskje sådd, for et par år seinere meldte hun seg inn igjen, og derfra gikk det unna. I løpet av få år var hun i den absolutte eliten i sin idrett, ikke bare her i landet, men også i Norden. Femten år gammel vant hun Unionpokalen i Skien, hun ble norgesmester for junior i 1965, og som senior i 1967 og 1968. I 1966 ble hun Norges første nordiske mester i turn, da hun vant gull individuelt, samtidig som Norge vant lagkonkurransen. Samme året deltok hun også i VM, og hun var med i sommer-OL i Mexico i 1968.

Falskt navn
– Har du noe spesielt høydepunkt du vil fremheve?
– Den første store konkurransen jeg vant, Unionpokalen i Skien. Da stoppet foreldrene mine og jeg på en kafe for å spise på vei hjem, og der så vi Sportsrevyen i svart-hvitt, med innslag fra konkurransen. Det var en ganske rar opplevelse, og det ga perspektiver. Men Torunn var ikke bare turner, hun var et allsidig idrettstalent som også drev med løping, høyde- og lengdehopp, og håndball. Dette var ikke bare populært hos ledelsen i turnlandslaget, og de nedla forbud mot håndball. Nå er det grunn til å tro at unge Torunn hadde en tendens til å gå sine egne veier, og hun stilte til kamp for skolelaget under falsk navn. Dette gikk greit inntil hun figurerte på et lagbilde i avisa, da fikk hun klokkeklar beskjed fra landslagsledelsen om at dette på ingen måte var akseptabelt, og at hun øyeblikkelig måtte avvikle all annen idrett enn turn. Dermed ble det noen år med bare turn for det unge talentet fra Moss.

Torunn Isberg premiertLandslaget
Torunn var turner på elitenivå fra hun var fjorten til tyve år gammel. Hun syntes det var morsomt å konkurrere, men all treningen kunne være et ork. Hun var den eneste på landslaget som ikke bodde i Oslo, og foreldrene leide en egen trener som kom til Moss for å følge henne opp. På den tiden var det ikke uvanlig at topputøvere fikk ta et friår fra skolen for å konsentrere seg om idretten, men det var ikke

tale om for unge Torunn. Mamma Solveig og pappa Knut var helt klare, realskolen skulle hun fullføre.

– Hva syntes du om det?
– Jeg tryglet og raste og

gråt, men i ettertid ser jeg jo at det var helt riktig av dem.

– Enn livet på landslaget, hvordan fortonte det seg?
– Jeg skal ikke underslå at det var enkelte intriger, og at jeg ikke alltid var enig i ledelsens avgjørelser og disposisjoner. Men det har vært en positiv del av livet mitt, og jeg har fått reist mye, og ikke minst fått oppleve hvor fint vi har det i Norge.

– Og så valgte du å gi deg ganske ung?
– Ja, jeg kom til et punkt hvor det mer eller mindre plutselig sa stopp.

Torunn IsbergGrepperød
Den boblende gleden ved idretten var borte, alt flatet ut, og Torunn Isberg valgte å legge opp mens hun sto på toppen av en eventyrlig karriere. Hun beholdt kontakten med miljøet en stund som trener for juniorlandslaget, men valgte snart å avvikle det, også. Etter å ha prøvd seg et år på Idrettshøyskolen fikk hun jobb på Grepperød Ungdomshjem, og fant tidlig ut at dette var noe som passet for henne. Derfra var ikke veien lang til å søke seg inn på Sosialhøyskolen i Stavanger, hvor hun ble uteksaminert som barnevernspedagog i 1975, etter å ha tilbragt tre år som en relativt fremmed fugl som toppidrettsutøver i et miljø som var sterkt preget av venstreradikal tenkning og aktivisme.

Etter et par år i Fredskorpset i Afrika var hun tilbake på Grepperød, hvor hun ble værende resten av sitt yrkesaktive liv.

– Så må du ha trivdes der?
– Absolutt, det var et flott samhold på Grepperød, mange flinke folk, mye musikk, og interessante arbeidsoppgaver. Men det var også mange tunge skjebner, de siste årene jobbet jeg hovedsakelig med menneskehandel, og det kunne være krevende.

Torunn Isberg premie turnBystyret
Torunn Isberg tok i ung alder et politisk standpunkt etter å ha møtt opp på 1. maifrokost i Moss Venstre i 1975. Hun har forblitt trofast mot partiet, og satt en periode i bystyret.

– Det hadde jeg egentlig ikke tid til, men jeg ble kumulert inn.

– Men du fant deg politisk til rette?
– Absolutt, partiet har mye god politikk og fine holdninger.

– Fremdeles aktiv?
– I ganske beskjeden grad, men jeg er ikke helt

ute av det. Hun holder seg i form, trener på senter, og går lange turer. Og så nyter hun båt- og campinglivet sammen med ektemannen Erik på Teibern, og steller med idyllisk hus og hage på Ørehavna.

Hun har vært ute av turnmiljøet siden hun la opp, og har aldri savnet det, men hun vet å sette pris på opplevelser og erfaringer som karrieren har gitt henne. Og så sitter det kanskje igjen litt av gamle kunster?

– Klarer du tyve «slå hjul» på rad nå, da?
– Nei gitt. Men kanskje fire…

Tekst og foto; Lars Rune Debes

 

 

Del
Foregående artikkelSkjærgårdstjenesten klar for sommeren
Neste artikelSikter mot verdenstoppen
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS