Han var kanskje ikke blant dem som preget resultatlistene mest, men Rune Torseth var en gründer i langrennssporten. Den daglige lederen for Miin Helse var på det første sprintlandslaget og noen år senere også den første som etablerte et langløpslag.

La det være sagt med en gang: Rune Torseth var en toppløper. Han var en del av det norske landslaget i to år fra 1998 til 2000, og de neste to årene på sprintlandslaget. To lag som stort sett besto av løpere som kunne vinne verdenscuprenn. Som best fikk Rune Torseth selv en femteplass i verdenscupen og to sølvplasser i stafetter. Han var også på det første langløpslaget som han var med på å etablere, og har topp-ti-plasseringer i samtlige av de store langløpene. 

Best på lange løp
– De to årene på sprintlandslaget var de første Norges Skiforbund hadde et eget lag for sprintere. Det var ikke det jeg helst ville, for selv mente jeg at jeg var best på tremila og femmila. Men jeg hadde alltid hatt fokus på hurtighet i treningsarbeidet og dermed var jeg en av de raskeste i en tid hvor det ikke var satset på sprint. Og det var som sprinter jeg oppnådde femteplassen som var den beste plasseringen min i verdenscupen, sier Rune Torseth.

Barnetalent
Rune Torseth er født og oppvokst i Maridalen i Oslo, og fram til junioralderen var det Sørbråten som var klubben hans. For videre satsing var tiden inne til å melde seg inn i toppklubben Kjelsås. Senere ble det Lyn. 

Fra barndommen var Torseth glad i å gå på ski, og sitt første renn gikk han som syvåring i niårsklassen.

– Det gikk ikke så bra, men senere vant jeg mye av det jeg stilte opp i. Jeg ble nok betegnet som en barnestjerne, sier han.

Torseth har også vært glad i å trene, og det har gitt store treningsmengder.

– På det meste var jeg oppe i 800-900 timer. Det er like mye som de fleste av dagens løpere. 

Og treningen ga resultater både i form av gode nasjonale resultater, landslagsplass og en femteplass i verdenscupen. 

Beste minne
Rune Torseth har mange ganger fått spørsmål om hva som er sitt største minne som skiløper, og det er ett av de totalt 22 verdenscupløpene han husker ekstra godt.

– Jeg har kommet fram til at det var første gang jeg skulle få gå femmila i Holmenkollen. Dette var for øvrig siste gang løpet gikk i den opprinnelige 25 kilometers sløyfa gjennom Nordmarka. Hvilken herlig opplevelse det var med en klassisk løype, massevis av folk og god stemning. I tillegg hadde jeg en god dag. Jeg ble nummer 29 og var med det fjerde beste nordmann. Det ga også to verdenscuppoeng. 

Langløpslag
I 2002 mistet Rune Torseth plassen på landslaget. Han var da med på å etablere det første teamet for langløp etter forespørsel fra Jørgen Aukland.

– Et team vi kalte det norske langdistanselandslaget og hvor jeg hadde Steinar Mundal som trener. Dette ble det bråk av, for skiforbundet ønsket ikke at vi kalte det for landslag. De ønsket å verne om retten til markedskreftene til landslag. 

Rune Torseth satset i tre år som langløper før han gikk over til å lede et langløpslag.

– Jeg hadde både brødrene Aukland og Thomas Alsgård på laget. Men så ville både Auklandgutta og Alsgård danne sine egne lag, og da var profilene borte slik at jeg valgte å kutte ut. Dette var i 2008, og senere har jeg ikke hatt noe engasjement i skisporten. I årene etterpå har jeg valgt å ha fokus på meg selv, jobben som fysioterapeut og ikke minst familien.

Hjelper Moss Skiklubb
Uten at han har noen verv så har han engasjert seg litt rundt Moss Skiklubb. – Jeg stiller opp på noen ressurs- og teknikkøkter, og har også klubben til basistrening på Miin Helse. Moss Skiklubb har gjort en veldig god jobb de siste årene, og det flotte kunstsnøanlegget deres i Mossemarka gir gode snøforhold i flotte løyper gjennom hele vinteren.

15 år i Rygge
Siden 2003 har fysioterapeuten jobbet i Rygge. De første årene ved Ryggeheimen Fysikalske, og nå som daglig leder for Miin Helse. I 2005 flyttet han til Rygge, og i dag er han etablert med kona og to døtre på seks og fire år. Torseth forteller at den eldste synes langrenn er morsomt.

– Jentene skal få velge selv, men eldstejenta vil gjerne gå på ski og har vært med i noen karusellrenn i Mossemarka. Jeg synes selvsagt det er morsomt, for jeg er fortsatt veldig glad i å gå på ski. Derfor stiller jeg sikkert opp dersom jentene velger langrenn som sin gren.

NO COMMENTS