Siden 2006 har Timothy Robert Ford plantet et tre hvert eneste år i Melløsparken. Han oppfordrer alle andre til å gjøre det samme. – Trær er viktig for kloden vår, og alle kan vi bidra med vårt for å gjøre litt forskjell, sier skotten som har bodd i Moss siden 2001.

Han forteller at det hele startet i 2006 i samband med at faren hans i Skottland døde.

– Her i Norge har jeg ikke noen grav å gå til, og jeg tenkte det kunne være en fin handling å plante et tre. Men siden har jeg fortsatt uten tanke på at dette skal være noe mausoleum over min far. Det er lysten til å bidra som har gjort at jeg hvert eneste år har plantet et nytt tre. Det handler om at alle trenger naturopplevelser selv i urbane områder. Det er viktig for folks psykiske helse. Melløsparken, som jeg bor inntil, blir dessuten brukt av mange forskjellige mennesker. Det er alt fra ballspill, folk som lufter hunder til de som bare nyter den flotte grønne lungen som Melløsparken er. 

Ford, som til daglig jobber med autisme som helsefagarbeider i Moss kommune, innrømmer at han har et spesielt forhold til Melløsparken.

– Vi er naboer til denne flotte parken og har alltid brukt den. Barna mine, som nå er 9 og 13 år har gått i Melløsparken barnehage og de går nå på Melløs skole. Melløsparken er en viktig del av vårt nærmiljø.

Viktig for miljøet
Timothy Robert Ford forteller at det også ligger miljømessige tanker bak treplantingen.

– Jeg alene kan ikke redde verden ved å plante ett tre hvert år. Men det er mitt lille bidrag. Det er ikke tilfeldig hvilke trær som blir plantet. Sammen med Frank Ivar Hansen i Moss kommune kommer vi fram til hvilke tresorter som skal plantes og hvor de skal settes. Trærne som velges er sorter som vil vare i flere generasjoner. De er gode for dyreliv og innsekter, og som for eksempel bøketrærne som absorberer mer CO2 og omgjør den til oksygen enn andre tresorter.

Han understreker at det ikke ligger noe politisk bak gjerningen hans.

– Men jeg synes politikere og deres lobbyister altfor ofte ofrer miljøet til fordel for storindustrien. I mine øyne er naturen svært viktig. Gå tilbake til vikingetiden da naturen dekket alle våre behov. For at vi skal redde kloden vår så må vi litt tilbake til det.

Oppfordrer andre
47-åringen håper at han med dette kan inspirere andre til å gjøre det samme.
– Tenk om alle de drøyt syv milliarder menneskene i verden hadde plantet hvert sitt tre. Men om jeg får noen andre til å gjøre det samme i en park eller annet offentlig område, eller hjemme i sin egen hage så har jeg oppnådd noe. Hva med å markere et 50-års lag, en konfirmasjon, barnedåp eller  noe  annet som er verdt å feire med treplanting. Da skaper man noe varig som faktisk har en viktig funksjon, sier Timothy Robert Ford som også gjør mer enn å plante trærne.

– Trær er som barn, de trenger oppfølging. I hvert fall de to første årene etter at de er plantet. Denne sommeren, som har vært både varm og tørr, så har vi gått flere turer med vannbøtter bort til trærne. Det er viktig at de får nok vann de første årene så de utvikler gode rotsystemer.

Del
Foregående artikkelRødskjegg har doblet bilparken
Neste artikelItaliensk bil er tingen!
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS