Det er nesten 20 år siden Khalid Mohammad og kona Kishwar Khalid startet opp restauranten Shalimar i Storgaten 4. Nå har de servert sine siste gjester pakistansk mat. Nye eiere er i gang med London Pub & Cafe.

Shalimar har vært en sjelden fugl i byens uteliv. Svært få restauranter har holdt ut like lenge med det samme selskapet, det samme navnet og de samme eierne.
Etter at La Gondola skiftet eiere i fjor har Khalid Mohammad vært den lengstlevende. Men nå er det slutt også for dem. Lokalene i Storgaten 4 har fått et helt annet innhold. Nye eiere satser på pub for voksne mennesker og servering av småretter.

Fra Mølla til Shalimar
Khalid Mohammad har vært synlig i bybildet i mer enn 30 år. Det startet da han jobbet på Mølla i Moss. Et sted han var i 16 år, og hvor han blant annet var hovedtillitsvalgt i flere år. Samtidig var mossingen engasjert politisk i Moss Arbeiderparti. De siste årene var Khalid formann.

I 1992 sluttet han på mølla for å starte egen virksomhet. Fra 1992 til 1997 var Khalid og Kishwar å finne i butikken Kremmern nesten ute ved Bredsand. Her solgte de pizzaer, gatekjøkkenmat og leide ut videofilmer for å nevne noe. De sørget for at mange fikk slått i hjel dagen-derpå-søndager med ferdigmat og film.

I 1997 startet Khalid opp det som skulle bli nesten 20 år med restaurantdrift i Moss sentrum. Han fikk leid lokaler i Storgata 4, og i mai kunne han åpne dørene for
kunder.

– Her startet det også opp med et gatekjøkken i det ene lille lokalet her, i påvente
av at vi skulle få skjenkebevilling. På den tiden var det nemlig sånn at det var et tak på antall bevillinger i byen. For at nye drivere skulle få lov til å selge øl, vin og sprit så måtte først noen andre slutte eller bli fratatt bevillingen. I desember 1997 ble det en skjenkebevilling ledig, og den fikk vi. Dermed leide vi også nabolokalet og satte i gang med restaurantdriften.

Pub og nattklubb
Khalid og kona Kishwar har i nesten 20 år jobbet seint og tidlig for at Shalimar skulle gå rundt økonomisk. De har også forsøkt forskjellige konsepter i lokalene.

– En periode drev også vi en brun pub her, og da vi kjøpte hele lokalet selv utvidet vi med restaurant på gateplan og nattklubb i kjelleren.  Det var veldig mye jobb og slit med dette konseptet. I 2006 fant vi ut at vi ville ha roligere omgivelser og kun et sted hvor folk kunne komme og spise pakistansk kvalitetsmat.

Dyktig kokk
Khalid skryter enormt av kona for jobben hun har gjort på kjøkkenet på Shalimar.

– Maten vår har holdt høy kvalitet takket være Kishwar. Hun har blitt kjent i vide kretser for kunnskapen sin, og regnes blant de beste i landet når det gjelder pakistansk mat, hevder Khalid.

64-åringen synes det er rart at alle mossinger fortsatt ikke har hørt om Shalimar.
– Det er ganske rart at så mange ikke vet om et sted som har vært åpent i så mange
år. Det viser at veldig mange mossinger sitter godt fast i sofakroken. Kom dere ut, det er mye spennende i restaurantbransjen i byen, oppfordrer han.

Stolt av kona
Nå er restauranteventyret over for Khalid og kona. Selv skal han altså leve en aktiv pensjonisttilværelse, mens Kishwar er i ferd med å få seg en utdannelse. Også dette er matrelatert.

– Det ble nesten 20 år med restaurantdrift, og det er ganske lenge. Nå ønsker både Kishwar og jeg roligere dager. Kona mi utdanner seg til ernæringsfysiolog. Ved
siden av lange dager i restauranten har hun studert seg fram til eksamen. Hun har
virkelig stått på og jobbet knallhardt. Kishwar har vel knapt nok sovet de siste årene. Det er imponerende det hun har fått til, smiler Khalid Mohammad stolt.


Inn i politikken igjen?
Han har ikke dårlig samvittighet for at han ikke lenger skal være arbeidsaktiv.
– Etter 43 år i samfunnets tjeneste blir jeg pensjonist. Jeg skulle gjerne holdt på
lengre, men er hjerteoperert og helsemessig er det smart å ta det roligere. Men jeg blir ikke usynlig, for det er veldig mye jeg brenner for.  Blant annet kommer jeg til å si i fra hvis jeg opplever at det begås urett.

– Det kan godt tenkes jeg også engasjerer meg partipolitisk. Jeg har tidligere
representert Arbeiderpartiet, men er nå medlem av Høyre. De spurte meg for en del år siden om jeg ville stå på kommune-valgslista. Den gang måtte jeg si nei av hensyn til arbeidsmengden jeg hadde ved å drive restaurant. Skulle de spørre meg nå så er situasjonen en annen, smiler norsk-pakistaneren.

Eksporterer velferd
Han er også engasjert i Pakistan. – Jeg jobber med å eksportere norsk
velferd til Pakistan. Landet har så utrolig mye å lære av Norge og norske forhold. Det er viktig at arbeidere i Pakistan får rettigheter i form av bedre lønn og sosiale rettigheter, sier han engasjert.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelToyota RAV4 Hybrid
Neste artikelPS Press Reklame i Moss helfolierer biler
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS