Nicholas Fadler Martinsen fra Son har målsettingen klar: Sammen med kjæresten vil 22-åringen ta OL-medalje i Tokyo i 2020 sammen med kjæresten Martine Steller Mortensen. Seilerne satser heltid på idretten sin i en båtklasse de er de eneste i Norge som seiler.

Nicholas Fadler Martinsen fra Son har i en årrekke vært et stort seilertalent. Han kan se tilbake på to gull, to sølv og to bronse fra NM i Europajolle. Hans store år var 2012 da kan fikk sølv i EM og bronse i VM. Nå satser han på OL-medalje i Tokyo om tre år i den relativt nye båtklassen Nacra 17, en katamaran som er den råeste båtklassen i OL med en toppfart som ligger over 30 knop. Dette er den eneste båtklassen hvor det skal være en av hvert kjønn.

Moss Seilere Moss SeilforeningNicholas Fadler Martinsen seiler sammen med kjæresten Martine Steller Mortensen fra Arendal. Etter å ha trent knallhardt fysisk i hele vinter er seilerparet nå på Mallorca. Her har de vært i noen uker for å trene og forberede seg til europacup-regatta i slutten av mars. Deretter går turen direkte til Hyeres i Frankrike hvor det er verdenscup noen uker senere. De store målene denne sesongen er sommerens EM og VM. Dette skal bli året hvor og Martine tar et langt steg oppover på rankinglistene.

Den råeste båtklassen
22-åringen fra Son seiler den nye båttypen Nacra 17, som er den eneste OL-klassen hvor mannskapet skal bestå av en av hvert kjønn. Nacra 17 er den nyeste, råeste og mest spektakulære båtklassen i OL, og Rio-OL i fjor sommer var første gang båten deltok.

– Nå skal båten bli enda råere og raskere. Kjølene og roret blir endret slik at båten løfter seg enda mer over vannet. Båten vil bli liggende en meter over vannet, og det blir enda mer fart og enda mer spektakulært. Båten har tidligere blitt målt til 27 knop, så dette blir skikkelig rått.

Nummer 25 i verden
Før denne sesongen er de ranket som nummer 25 i verden, noe som er et veldig godt utgangspunkt med tanke på at mange av de foran dem på listene er godt voksne og svært rutinerte seilere med lange merittlister fra andre båtklasser.

– Det er et godt utgangspunkt for å ta steget videre. Noen av de som er foran oss på rankingen gir seg, samtidig som vi skal forbedre oss ytterligere. Vi har ikke seilt Nacra 17 mer enn tre år, og vi har alle muligheter til å bli bedre. Siden båten blir modifisert så er dette året hvor vi virkelig har muligheten til å ta et langt steg mot toppen. Vi har jo også allerede nærmet oss toppen. For to år siden var vi nede på 67. plass på rankingen.

Hvordan passer det dere at båten nå blir enda råere og raskere?
– Jeg tror det vil passe oss bra på alle måter. Nå stiller alle likt ved at endringene blir nye for alle. Det sies dessuten at Nacra 17 med endringene vil favorisere seilere som er litt tyngre. Siden vi begge er ganske høye så vil det passe oss bra.

Heltidsutøver
Nicholas Fadler Martinsen er en av få idrettsutøvere i Mossedistriktet som satser heltid på idretten sin. Med base i Son har han og kjæresten i vinter bygd seg opp fysisk for årets seilesesong. De nærmeste månedene vil de være på reisefot fra regatta til regatta. Han synes det går greit å leve som en toppidrettsutøver.

– Vi har fått en del sponsorer, selv om seiling ikke er den største idretten i Norge. I tillegg får vi stipender og uvurderlig støtte fra våre seilforeninger. Men sammenliknet med seilerne vi konkurrerer mot så har vi lite penger å rutte med. Seilerne fra land som England og Australia har kjempebudsjetter.

Ny båt i juni
De første konkurransene i årets sesong vil foregå med den gamle båten. Den nye båten får nordmennene først i slutten av juni, kun en måned før EM og to måneder før VM.

– Da blir det en hektisk måned for å bli kjent med båten. Men fordelen er at vi er nummer syv som får båten. De fleste konkurrentene får faktisk båten etter oss og har dermed enda kortere tid på seg. Nå har vi fått beskjed om at vi i slutten av mai kan komme til fabrikken i Nederland og teste båten i en uke. Det gleder vi oss til, for da får vi en følelse av hva som er nytt.

Skal ta OL-medalje
Årets sesong blir viktig for de to 22-åringene med tanke på å klatre på verdensrankingen. Enda viktigere blir neste sesong.

– Hvert fjerde år arrangerer det internasjonale seilforbundet et felles VM for samtlige båtklasser. Det skjer neste år. Allerede i det mesterskapet vil en god del av OL-plassene bli delt ut. Erfaringsmessig fordeles cirka 40 prosent av OL-plassene, men hvordan det blir neste år vet vi ikke.

– Om vi blir blant de heldige som får klarsignal til OL allerede da eller må vente på at OL-plassen sikres spiller ingen rolle. For målsettingen vår står klar uansett: Vi skal ta OL-medalje i Tokyo, smiler den ambisiøse Sonsseileren.

Tore Kubberød (tekst)

Del
Foregående artikkelAudi Q5; Ny og sportslig
Neste artikelOppfordrer flere til å gjøre det samme
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS