Vil du ha trim, masse frisk luft og se Mosseregionen i et ganske rolig tempo? Da foreslår vi at du SUPer deg rundt på Vansjø eller langs kystlinjen vår.

SUP er forkortelsen for Stand Up Paddle Boarding, en sport som har sitt utspring i polynesisk padlekultur og som er den kanskje raskest voksende sporten i Norge. I Norge har ikke denne sporten vært i så mange år, og en av de som jobber for å introdusere sporten for stadig flere nordmenn er Duncan Bates.
Foto Jørn Mortensen
Passer for alle
Fra hytta på Jeløya driver han sitt eget firma Hypr Nalu Norge hvor han importerer og selger SUP-brett og arrangerer aktiviteter med et stadig økende antall deltakere. Blant annet har han hatt flere arrangementer utenfor Refsnes. I tillegg til å selge brett leier han også ut til de som er nysgjerrige på denne sporten.
– Dette er en sport som passer absolutt alle uansett alder og kjønn. Til og med moren min på 75 år har blitt bitt av basillen. Dette er ikke komplisert eller risikofylt på noen måte,. Jeg kan nesten garantere at 98 prosent av de som prøver seg kommer tørre tilbake etter tur. Det er bare å reise seg opp og så padle. En bør selvsagt være litt forsiktig i starten inntil man finner teknikken, sier han.
Bodde på Hawaii
Duncan Bates har selv drevet med SUP siden 2010.
– Etter å ha bodd i USA noen år så bestemte vi oss for å ta et år på Hawaii før vi returnerte til Norge. Der tilbød surfeinstruktørene SUP de dagene det var for dårlig vær for vanlig surfing. Vi forsøkte og ble bitt av basillen. Da vi dro hjem til Norge så ville vi ta med oss aktiviteten. Vi mente også at dette bør være noe for nordmenn som ønsker å være aktive.
Med «vi» så mener han seg og kona. De bor store deler av sommerhalvåret i hytta på Jeløy. Kona driver også Ragdoll Yoga i Moss.
Moss perfekt for SUP
Bates mener Mossedistriktet er helt perfekt for turer på SUP-brett.
– Kystlinjen er lang og det er sjelden ekstremvær. I tillegg er det ypperlige forhold for SUP i Vansjø. Det går ikke like raskt på et brett som i en kajakk, men likevel raskt nok til at man kan ta seg ganske lange turer på kort tid. Selv så padler vi fra Jeløya til Son for å kjøpe is, smiler SUP-entusiasten.
For de som har lyst til å forsøke SUP så anbefaler vi at de følger med på facebookgruppa SUP Jeløya. Her legger Duncan Bates stadig ut nyheter og inviterer til arrangementer. Eller man kan gå inn på hjemmesiden hyprnalu.no. Der ligger all mulig informasjon om SUP, også hvordan man kan skaffe seg brett.
Duncan Bates mener det er viktig at man kjøper utstyr av bra kvalitet.
– Det finnes en del billig utstyr, men da er brettene gjerne ustabile og vanskelige å manøvrere. Mine billigste pakker koster rundt 9000 kroner. Da får man brett, åre, finne og stropp. Dette er stabile kvalitetsbrett som jeg selv importerer fra Hawaii og som alle vil få mestringsfølelsen på.
En eldgammel sport
SUP-entusiasten forteller at dette er både en eldgammel men samtidig relativt ny sport.
– SUP er en del av eldgamle polynesiske tradisjoner, men som sport ble den hentet fram igjen på 90-tallet av surfeinstruktørene på Hawaii. Nå er den verdens hurtigst voksende sport, og det arrangeres både NM og internasjonale mesterskap.
Duncan Bates har ikke konkurrert på SUP-brett.
– For meg er dette en hobby og en lidenskap. Samtidig som jeg ser enorm glede i å drive med dette så håper jeg også å spre gleden til andre samt tjene litt penger på import og salg. Dersom man foreløpig ikke vil kjøpe brett så er det også fullt mulig å leie utstyr. Vi har en del brett liggende for utlån.
Mange henvendelser
Det er mange som har lånt eller leid SUP-brett gjennom Hypr Nalu Norge.
– Vi får stadig henvendelser fra grupperinger som er nysgjerrige på sporten. Det kan være privat tilstelninger, firmaer som ønsker en aktivitet for sine ansatte eller vennegjenger som vil ha nye utfordringer. Det er bare å ta kontakt. Jeg stille opp med brett og en liten innføring i hvordan kan skal ha størst mulig glede av å padle på brett.
– Og er man ikke en del av en gruppe som vil prøve seg så er det bare å følge med på facebook-gruppen. Her vil det komme informasjon om fremtidige arrangementer, sier Duncan Bates.
Tore Kubberød (tekst) Jørn Mortensen (foto)
Del
Foregående artikkelGjør sjøen tryggere i sommer
Neste artikelSiste sommeren med MS Hausten
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS