Mens folk flest trapper ned satsingen på idrettskarrierer når de passerer 40 år så har Anca Buberg gått motsatt vei. De siste årene har hun satset på styrkeløft og det har gitt NM-gull to år på rad. Og det var gjennom Tjukkasgjengen hun ble motivert til å satse.

Anca Buberg har i alle år vært opptatt av å trene. Hun har drevet med aerobic i en årrekke og vært instruktør. Men på grunn av mye jobb som eiendomsmegler i tillegg til muskelproblemer så ble treningen lagt på is. Helt til hun bestemte seg for å være med på Tjukkasgjengens turer i Moss.

– Det var vel tre-fire år som jeg ikke trente i det hele tatt, så formen var slett ikke bra. Jeg tenkte det ville være fint å få rørt litt på seg med Tjukkasgjengen, og ble med de som skulle jogge. Selv om tempoet slett ikke var så høyt så ble jeg sjokkert over hvor ille det sto til med formen. Det måtte jeg bare gjøre noe med, og så tok jeg turen til Optimal Prestasjon, forteller Anca Buberg.

Mente jeg hadde talent
Det var crossfit hun begynte med. – Men coachen min mente jeg i utgangspunktet var sterk i kroppen. Han fikk derfor lurt meg over på styrketrening for cirka halvannet år siden. I starten var resultatene forferdelig dårlige, men jeg har hatt stor framgang på kort tid. Allerede i fjor vant jeg NM i min klasse og satte norsk rekord i kneløft. I år ble det norgesrekorder i både markløft, knebøy og benkpress i klassen 50-59 år. Prestasjonene ble også vurdert til 2, plass i markølft og 3. plass i benkpress uansett klasse for de som var 40 år eller eldre. 

Trener hardt
Anca Buberg har oppnådd resultater i styrkeløft på svært kort tid, så trenerens antakelser om at hun var sterk og hadde talent for dette var riktige.

– Men de første gangene jeg forsøkte øvelsene så var resultatene dårlige. Men gradvis har jeg løftet stadig tyngre. Det ligger også ganske mye trening bak. Jeg er på treningssenteret halvannen time fem ganger i uka. 

En av de største utfordringene hennes var å komme ned i riktig vekt samtidig som muskelmassen i kroppen økte.

– Jeg veide 67 kilo, men måtte ned i 63-kilos klassen fordi det var der mulighetene var størst. Det var ganske slitsomt, men nå har jeg kommet dit at jeg kan spise omtrent hva jeg vil og likevel holde vekta. Dette fordi jeg både kjenner kroppen min bedre nå og så trener jeg så mye at forbrenningen er stor, sier mossingen som snart blir 52 år. 

Aldri for seint
Resultatene Anca Buberg har oppnådd i styrkeløft på kort tid viser at det aldri er for seint å begynne med en ny idrett.

– Det er utrolig hvordan kroppen innretter seg. Den er et fantastisk verktøy og det jeg har fått til viser at det er fullt mulig å bli sterkere selv om man er rundt 50 år. Jeg kan sikkert fortsatt oppnå ytterligere forbedringer, selv om framgang og resultater helt sikkert kommer raskere når man er yngre.

Norske rekorder
Norgesmesteren i styrkeløft i klassen 50-59 år kan vise til en solid rekke med personlige rekorder. Hun har tatt 67,5 kilo i benkpress, men tatt 75 kilo på trening. I knebøy er beste stevneresultat 97,5 kilo, men på trening har hun vært oppe i 105 kilo. I markløft har hun løftet 137,5 kilo. Alle de personlige rekordene hennes er norske rekorder.

Nå er det crossfit som har førsteprioritet på treningene.

– Crossfit er en utrolig bra balansert trening hvor jeg får trent hele kroppen. Men jeg kommer helt sikkert til å fortsette med styrkeløft og helt sikkert også delta i stevner.

Ut av komfortsonen
Anca Buberg tok utfordringen fra treneren om å stille opp i stevner i styrkeløft fordi hun liker å utfordre seg selv og gjøre ting litt utenfor komfortsonen. 

– Men jeg var utrolig nervøs like før start. Jeg følte at jeg ikke hadde kontroll, smiler hun og forteller at hun nå skal ut av komfortsonen nok en gang.

– Nå har jeg kjøpt meg et golfsett og skal forsøke meg på golfbanen. Dette er også noe jeg aldri har gjort før. Men her handler det nok bare om å komme seg rundt banen på et anstendig vis.

Del
Foregående artikkelFører sjøfartstradisjonen videre
Neste artikelPå fisketur med kajakken
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS