I 1981 overtok Gunnar Stordahl den veletablerte musikkforretningen i Prinsens gate i Moss. 36 år senere er den 67 år gamle askimingen fortsatt still going strong. Stordahl Musikk er fortsatt langt mer enn en butikk. Stedet er en institusjon som så godt som alle aktører innen musikkmiljøet i har et tett forhold til.

Siden 2009 har 4Sound Stordahl Musikk holdt til i Rådhusgaten 1. Her disponerer Gunnar Stordahl og de fem ansatte 600 kvadratmeter fordelt på to etasjer. På gateplan er det tett mellom reolene og så godt som alt mulig av instrumenter, tilbehør og annet utstyr som musikere måtte trenge.

Egen scene
I underetasjen står trommesett og tangentinstrumentene, og i enden av lokalet er en scene fullt utstyrt for et band.

– Scenen er flittig brukt. Her kommer folk for å teste utstyr, og vi har også hatt flere platerelease her. Vi har også hatt mange kjente musikere innom som har jobbet for leverandører og som har testet scenen, smiler Gunnar Stordahl.

– Jeg har alltid vært opptatt av å yte ekstra service ved å la kundene få teste ut instrumentene ordentlig før de handler. Folk skal få ta og føle på instrumentene. Selv om det ikke er så mye å tjene på det så tilbyr jeg også reparasjoner og vedlikehold av instrumenter. Det er viktig å yte hjelp og bistand når folk trenger det.

Som en fritidsklubb
Opp gjennom årene har han blitt godt kjent og en god venn og rådgiver for alt som kan krype og gå i musikkbransjen. Gamle og unge har hengt atskillige timer i det som for veldig mange har vært en godteributikk for musikkfrelste.

– Det har vært mange som har hengt i butikken i timesvis fra de var små og nærmest brukt oss som en fritidsklubb. Det har bare vært hyggelig. Ekstra morsomt er det at mange av disse har blitt dyktige musikere. Nå har vi både unge fremadstormende musikere og veteraner innom. I tillegg har det blitt et sterkt musikkfaglig miljø med mange ressurspersoner takket være kulturskolen og musikk, dans og dramalinja på Kirkeparken videregående skole.

Godkjent skulk
Butikken til Gunnar Stordahl har sågar gitt enkelte skoler utfordringer ved at elever har skulket for å henge i butikken.
– En rektor på en av skolene, jeg vil ikke si hvilken skole, sa en gang at dersom elever uteble fra skolen fordi de var i butikken min så slapp de å få fraværet registrert som skulk, ler han.

– Det har alltid vært et stort og solid musikkmiljø i Moss. Det er klart det i perioder går litt i bølgedaler, men aktiviteten har alltid vært stor. Selv om musikkbransjen har endret seg enormt er det fortsatt enormt stor musikkaktivitet i byen.

Endringer i vareutvalg
Det har også vært store endringer i vareutvalg og hva kundene skal ha. Den digitale verden har inntatt butikken, og i et av rommene på gateplan er fullt av utstyr for de som skal ha de siste innen elektronikk.

– Trendene har endret seg veldig. Da jeg overtok butikken i 1981 var det elektroniske orgler som var det helt store. I tillegg solgte vi mest gitarer og pianoer. Vi velger fortsatt mye gitarer og har noe til enhver bruk og prisklasse. En får gode gitarer for under tusenlappen. Disse koster ikke mer enn for 30 år siden, og er til gjengjeld av mye bedre kvalitet enn den gang.

Mens BBF Magasinet er innom så dukker også Terje Kinn opp for å teste en ny gitar han har bestilt. Kinn er en av byens mest profilerte musikere og fast kunde og medlem i backingbandet til Øystein Sunde.

– Øystein Sunde er en av de kjente artistene som har handlet her. Det er mange som kommer langveisfra for å handle. Dette er den største fullsortiments musikkforretningen i Østfold. Det er forretninger i Sarpsborg og Fredrikstad, ellers må man til Oslo. Det  var atskillig flere musikkforretninger tidligere, men vi har nok overlevd fordi vi har gitt det lille ekstra, tror Stordahl.

Med i kjede
Stordahl Musikk har siden de flyttet til Rådhusgaten 1 i 2009 vært en del av 4Sound-kjeden.
– Selv om vi er i 4Sound-paraplyen så eier vi butikken selv som eget firma. Tilknytningen til kjeden har en viss betydning for vareutvalget. I tillegg yter vi de tjenester vi mener er viktige for musikkmiljøet i Moss, ser Gunnar Stordahl.

De øvrige butikkene 4Sound-kjeden drives av Music Retail Norway, og er landets ledende butikk-kjede innen salg av musikkinstrumenter og tilhørende produkter. Kjeden er en del av konsernet Music Retail Holding, som til sammen har 37 musikkforretninger i Skandinavia og er et av de største konsortium innen musikkbransjen i Europa.

Kulturprisen
Gunnar Stordahl har sørget for at butikken har vært godt synlig i bybildet. Da butikken fylte 25 år samlet han musikkmiljøet i byen til gratiskonsert på Tivoli Amfi, og ved 30-års jubileet var det et smekkfullt Parkteatret som feiret og hyllet Stordahl. Ved begge tilfeller kom musikerne til Gunnar Stordahl og ba pent om å få bidra.

Stordahl Musikks betydning for musikkmiljøet i Moss har også blitt verdsatt. I 2006 ble han sammen med kona Brit tildelt Klubb 1s hederspris . Dette er mossekulturens hederspris.

– Vi snakker om mer enn en musikkhandel. Stordahl er blitt en institusjon, et «must» for alle som sysler med musikk i byen vår. Mossekulturens hederspris utdeles for deres alltid velvillige service og bistand til musikkliv og kulturarrangører i Moss, var noe av begrunnelsen for pristildelingen.

Og i 2011 ble han tildelt Moss kommunes kulturpris for innsatsen i musikkmiljøet i tre tiår. I forbindelse med kulturprisen ble det lagt vekt på den hjelpen Gunnar Stordahl hadde gitt til musikklivet i Moss opp gjennom årene.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelMed hode for gress og langrenn
Neste artikelTil topps med mattebok
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS