Som ungdom var Stian Justsen et av Nordens største BMX-talenter, helt til en lei kneskade satte en stopper for toppsatsingen. Men mossingen har holdt på hobbyen mer eller mindre hele tiden etter dette, og nå satser han friskt igjen. VM i cruiser-klassen om to år er det store målet.

– Jeg greier rett og slett ikke å kutte ut BMX-syklingen helt. Syklingen gir meg det lille kicket, og det er godt når adrenalin pumper skikkelig i kroppen. Det er dessuten deilig å kjenne litt på konkurransefølelsen. I tillegg er det utrolig hyggelig å treffe igjen venner og bekjente i BMX-miljøet. Samholdet og det gode miljøet er en viktig faktor for at jeg gidder å reise rundt, smiler Stian Justsen.

Ble hektet
Rygge-mannen startet med BMX-sykling som seksåring i 1990, samtidig som Moss BMX Klubb ble stiftet.
– Jeg hadde en tremenning som bodde rett ved BMX-banen på Ørejordet og som drev med BMX-sykling. Jeg ble med ham på trening, og dermed var jeg hektet. Jeg har forsøkt fotball og andre ting, men det var syklingen som var min greie og det jeg ville drive med, sier Justsen som til daglig er å finne som selger ved Bertel O. Steen i Varnaveien.

Stortalent
Han viste ganske raskt at han hadde et talent utenom det vanlige for BMX.
– Det gikk etter hvert veldig bra. Jeg ble norgesmester i aldersbestemte klasser og vant NorgesCupen. I tillegg fikk jeg som 16-åring en andreplass i Europacupen. Samme høst fikk jeg beskjed om at jeg året etter var tiltenkt en plass som praktikant på landslaget, men sånn skulle det dessverre ikke gå.

Stian Justsen fikk nemlig en skade som stoppet hele satsingen og som gjorde at han aldri fikk sett hvor langt han kunne drevet det.

– Det var på et hopp hvor jeg landet på beina, med det resultatet at venstre kne ble bøyd bakover. Både leddbånd, korsbånd og menisk røk, og dermed ble det operasjoner og et års pause fra syklingen. Da jeg kom tilbake hadde jeg mye å ta igjen på trening. I tillegg hadde sporten hatt en kjempeutvikling. Jeg tok riktignok sølv i nordisk mesterskap etter comebacket, men jeg følte at jeg hadde kommet skikkelig på etterskudd.

– Det var selvsagt fryktelig bittert og surt at jeg fikk denne skaden, blant annet fordi jeg sto foran hospiteringen på landslaget. Jeg vet hva jeg var god for og hva jeg kunne fått til. Samtidig nytter det ikke være bitter, for det som skjer, får man ikke gjort noe med.

Nordisk mester i år
Selv om Stian Justsen la toppsatsingen på hylla har han aldri klart å slippe taket på BMX-miljøet. Han har syklet litt stort sett hvert eneste år. I år har han til og med deltatt på stevner i cruiser-klassen, en klasse der syklene er større og konkurransen langt dårligere, i hvert fall i Norge.

– Jeg ble faktisk nordisk mester i cruiser i år, og det til tross for at jeg kun har fem treninger bak meg. Nå skal det sies at i Norge er det stort sett pappaer og noen avdankede BMX-syklister som deltar i denne klassen. På stevner i Norge er det kanskje ti deltakere, men i Sverige er det fort det tredobbelte, så det at jeg ble nordisk mester ga jo litt blod på tann.

VM om to år
Stian Justsen har nå, sammen med et par gamle BMX-venner i Sandnes, satt seg et hårete mål. Om to år skal han delta i verdensmesterskapet som går i Belgia.
– Da må jeg nok trene langt mer enn jeg har gjort i år, for internasjonalt er cruiser-klassen stor. I land som Nederland og Frankrike er det cruiser-ryttere som sykler alt mulig av løp, som satser skikkelig og som får alt dekket av sponsorer. Det hadde vært morsomt å måle krefter med dem. Derfor blir jeg nok å se ganske ofte på BMX-banene i både Råde og Moss den nærmeste tiden. I år har jeg syklet for klubben i Sandnes, men om jeg velger å melde meg inn i Moss igjen, har jeg ikke tatt stilling til, sier idrettsveteranen som nekter å gi seg.

Del
Foregående artikkelSetter ny standard i SUV-segmentet
Neste artikelKlassisk kjærlighet
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS