ernie_elsVindistiktet Stellenbosch, i hjertet av det Sør-Afrikanske vinområdet, er vel verdt et besøk. Her var vi heldige og fikk med oss vinsmaking hos de beste vinprodusentene i landet.

Stellenbosch ligger 50 kilometer fra Cape Town og er sentrum for Sør-Afrikas vinindustri. Den er en av landets eldste byer, og ved universitet i byen driver man med kultivering og forskning på druer. Her ser vi århundregamle bygninger med autentiske Cape-nederlandske fasader, og i områdene rundt byen ligger den ene velstelte vingården etter den andre med 200-300 år gamle bygninger i den spesielle ”Dutch style arkitekturen”, hvite murbygninger med søyler og utsmykninger. Noen har også dramatiske navn, som for eksempel Rust en Vrede.

Etter vinsmakingen er det mulig å spise lunsj eller middag på vingårdenes restauranter som byr på kulinariske fristelser med gode viner og til svært hyggelige priser. Våre venner hadde lagt opp et flott program for oss og bestilt vinsmaking og bord i restaurantene etter smakingene. Det var også nødvendig, med forhåndsbestiiling, for vingårdene var populære restauranter for folk i området. Overraskende for oss var at vinene vi smakte og kunne få kjøpt i testrommene, ikke kostet mer i vingårdenes restauranter.

Her kan man også tilbringe en dag på en av de flotte lokale golfbanene med vingårder på alle kanter.

Stellenbosch er kanskje landets mest kjente område for røde viner, spesielt Cabernet Sauvignon og Syrah, og ikke å forglemme den Sør-Afrikanske druen Pinotage. De høye fjellsidene leverer også utmerket Chenin Blanc, Chardonnay og Sauvignon Blancdruer, men de beste Sauvignonblancevinene kommer fra områdene nord-øst for Cape Town hvor det er kjøligere klima.

Høy kvalitet og relativt lave priser har gjort at Sør-Afrika har skaffet seg solid fotfeste i mange markeder i løpet av kort tid. De er svært konkurransedyktige, og etterspørselen stiger på verdensmarkedet.

Vingården til den kjente golfspilleren Ernie Els var en meget positiv opplevelse. Den lå oppe i dalsiden med flott utsikt over vinområdene. De produserer gode viner både på Cabernet Sauvignon, Syrah og Sauvignon Blanc, men Signaturevinen laget på en blanding av fem bordeauxviner med 60% Cabernet Sauvignon var fantastisk og  i en klasse for seg.

Meerlust er en prestisjetung gammel eiendom med flere suksessrike viner, først og fremst den elegante Rubicon som er laget på en bordeauxblanding, men de har også en utmerket Pinot noir og en meget god Merlot.

Rust en Vrede hadde solide viner på Cabernet og Syrah, men aller best var den sterke blandingen med Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.

Hos Tokara som ligger på en høyde med utsikt helt til Table Mountain i Cape Town var den elegante bordeauxblandingen Director`s Reserve toppvinen, men vi smakte også en god blandingsvin bestående av 50% Sauvignon Blanc og 50% Semmillion. En frisk og god Sauvignon Blanc var også med i smakingen og en fin Syrah uten for sterke tanniner.

Kleine Zalze kunne by på en god Cabernet Sauvignon og en tilsvarende god Merlot, men selv ble jeg begeistret for deres Chenin Blanc Family Reserve.

Som dere forstår var vår «vinsafari» en fantastisk opplevelse med gode og spennende smaker i et område med svært høy kvalitet, men dessverre finnes  ingen av vinene fra disse gårdene i Vinmonopolets lister.

Del
Foregående artikkelVINER TIL FISK OG SKALLDYR
Neste artikelVINER TIL HØSTENS LAM
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS