Son er kåret til landets mest populære gjesthavn, og havnesjef Roger Finstad er kåret til landets beste havnevert. Nå er landets eneste CE-sertifiserte gjestehavn klare for 2017. Palmelørdagen braker det løs.

Påska markerer startskuddet for båtsesongen for mange båteiere, og det merkes også i gjestehavna i Son.

– Vi forventer en del gjester fra vi åpner 2017-sesongen palmelørdag og har derfor apparatet klart. Det blir selvsagt ikke pinse- eller sommerferie-tilstander, men vi pleier alltid å ha bra med gjester i påska, sier havnesjef Roger Finstad i Son.

Et magisk 2016
2016 ble et magisk år for Son Gjestehavn på alle måter. Antall gjestedøgn passerte 13.000, som var en økning på nesten 4000 gjestedøgn fra året før. I 2015 hadde havna 7600 gjestedøgn.

Gjestehavna i Son kvalifiserte seg også som den første i Norge til det internasjonale CE-sertifikatet.
– Man må ha tre av fem stjerner for å få dette sertifikatet, og vi oppnådde fire stjerner. Det er ikke mer enn kanskje ti havner i hele Europa som har fem stjerner.

For snart tre år siden ble Son havn medlem av det tyske havneforbundet Marina Network Assosiation, hvor et tyvetalls havner i Tyskland, Danmark og Sverige er med. Roger Finstad forteller at dette medlemskapet har gitt havna mye, utover de fire stjernene de nå har fått.

– Blant annet får vi som eneste norske havn innpass på verdens største innendørs båt- og reiselivsmesse som årlig er i Düsseldorf i januar. MNA har stand der hvert år, og vi får lov til å benytte deres område til å markedsføre oss. Vi har deltatt der de siste to årene, og responsen har vært veldig bra.

1000 utenlandske båter
Tidligere var utenlandske fritidsbåter i norske havner et sjeldent syn, men de siste årene har det blitt mer og mer vanlig i Son. Takket være det internasjonale sertifikatet og medlemsskapet i det tyske havneforbundet.

– Andelen internasjonale gjester har økt veldig de siste årene. I fjor hadde vi i overkant av 1000 ikke-norske båter innom. Fritidsbåter fra Tyskland og Holland som skal til Vestlandet følger gjerne  Bohuslänkysten oppover og Son ligger helt perfekt til for turen videre vestover.

Son Gjestehavn er foreløpig den eneste norske havna med det internasjonale CE-sertifikatet.

– Jeg håper flere norske havner kommer etter, men det er selvsagt et spørsmål om ressurser og prioriteringer. Vi jobbet med saken i to-tre år før vi fikk sertifikatet og det koster selvsagt en del. Men jeg mener det er verdt det, når en ser hva vi får igjen i form av besøk og muligheter for å markedsføre oss på Europas største båt- og havnemesse.

Gir ekstraservice
Havnesjef Roger Finstad forteller at de er veldig opptatt av å ha gjestene i fokus.
– Vi forsøker å gi den servicen alle ønsker. Blant de utenlandske er det for eksempel mange som legger igjen båten her og tar tog eller sommerferge til Oslo for både dagstur og overnattingstur mens vi passer på båten for dem. Vi hjelper også til med leiebil for de som ønsker det.
Og det fine med de utenlandske gjestene er at de kommer utenom fellesferien. Veldig mange kommer gjerne i august og september og det passer oss jo veldig bra. Mange av båtturistene fra andre land er pensjonister som er fleksible og ikke minst smarte ved at de har sjekket ut når det er mindre trøkk og rimeligere å besøke norske havner.

Gratis rundstykker og avis
Dette med den gode servicen i Son gjestehavn er noe gjestene vet å sette pris på. I tillegg til serviceanlegget setter båtfolket pris på den ekstra-
oppvartningen de får.

– I fjor begynte vi med å gå rundt til båtgjestene hver morgen med gratis rundstykker, Moss Avis og turistinformasjon. Vi hadde en avtale om levering av rundstykker med Kiwi i Son og på det meste delte vi ut cirka 200 rundstykker i løpet av en dag. Det kunne vært mye mer hver dag, men mange båtfolk liker å slappe av lenge før de står opp om morgenen.

Bli enda bedre
Takket være servicen ble gjestehavna i Son i fjor kåret til Norges mest populære, og havnesjef Roger Finstad vant tittelen årets havnevert. Det er Båtfolkets Magasin som foretok kåringen. Etter at det kom inn forslag fra cirka 600 forslag gikk en jury gjennom alle innspillene før de tok sin avgjørelse. Havnesjefen innrømmer smilende at han regner med skyhøye forventninger fra gjestene i år.

– Jeg tør ikke tenke på hvordan vi skal toppe 2016-sesongen. Det er jo nesten til å få prestasjonsangst av, smiler han.

– Det blir nok ikke noen nye tilbud i år. Vi skal jobbe hardt for å konsolidere stillingen, holde nivået fra i fjor og gjøre ting enda litt bedre. Så får vi glede oss over at folk er fornøyd med det vi leverer.

Billigere enn camping
Det koster fra 260 kroner pr døgn å ligge i gjestehavna i Son for båter opp til 29 fot.
– Dette er inkludert strøm. Prisen øker med 50 kroner for hver tiende fot. Prisene er ganske gjengs priser i andre båthavner og billigere enn om du skal slå deg ned med et telt på en campingplass. Prisen har stått stille de siste årene, men den moderne båtgjesten betaler gjerne litt ekstra hvis man leverer kvalitet.

Rekordoverskudd
Roger Finstad og hans dyktige medhjelpere har takket være den gode servicen også sørget for at det er god økonomi i å drive gjestehavna.

– 2016 ble tidenes beste resultat økonomisk, med et overskudd på 1,2 millioner kroner. Da jeg startet her ble jeg lovet at eventuelle overskudd skulle settes inn i et vedlikeholdsfond. I dette fondet står det nå seks millioner kroner. Dermed har vi ressurser til å gjøre havna enda bedre eller utbedre eventuelle skader som skulle oppstå.

Havna kan bli større
Det er 120 gjesteplasser i Son, men atskillig flere gjester i de beste sommerhelgene.

– Dersom vi stabler fornuftig båter utenfor hverandre så kan vi ha 150 gjestebåter, men der går nok grensen. I de beste helgene kunne vi tatt i mot enda flere.

Betyr det at dere går med tanker om å utvide havna?
– Vi har begynt på en plan sammen med havnestyret, hvor målet er å utvide antall gjesteplasser. Det er et godt stykke fram til et endelig vedtak hos politikerne. Derfor blir dette ikke aktuelt for i 2018 eller 2019, sier havnesjef Roger Finstad som også gleder seg over at Son får stadig større oppmerksomhet fra andre norske havner.

– Vi har de siste årene opplevd at representanter fra andre havner ser på hva vi gjør og direkte kopierer oss. Ved besøk i andre havner har vi sett at til og med skilt og tekster er ren avskrift. Så det tyder jo på at vi gjør mye riktig, smiler han.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelMoss skal bli en bedre sykkelby
Neste artikelBobilkongen fra Moss
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS