…heter det i ordtaket. Det har de holdt hos Jeløy Skotøy & Reparasjonsverksted AS. De har videreført tradisjoner fra skomaker Kristiansen og holder på de samme prisnippene som da foretningen ble startet opp i 1876.

– «For våre kunder står vi alltid til tjeneste med best mulig kvalitet og service. Det har vi vært kjent for siden 1876». Det var det Kristiansen sto for og det har vi fortsatt som vårt motto, sier eier Bjørn-Erik Skrårudsether, som tok over Jeløy Skotøy og Reparasjonseverksted som kalt på folkemunne skomakern på Jeløya, i 1994.

Mange tror at han kun selger sko.
– Vi gjør mer en det. Vi samarbeider med NOF Ortopedisk Klinikk og vi har skomakerverksted i kjelleren. Ingeniørene bruker verkstedet når de trenger det, jeg tar gjerne noen reparasjoner her når det trengs. Men vi sender mesteparten av det vi får inn til vårt skomakerverksted på Youngstorget i Oslo. Der har vi to skomakere som jobber fullt, sier han.

Verkstedet reparerer det folk spør om.
– Det er mest sko og vesker vi reparerer. Men vi skifter ut glidelåser i fottøy, jakker og vesker, og lager belter til de som ønsker det. Det hender at man har en beltespenne man liker, men at selve belte er ødelagt. Da lager vi nytt. Vi tar også sømoppdrag, og monterer merker på vester, jakker og bukser og så videre, sier han.

Utstyret i orden
I kjelleren i lokalene i Helgerødgata er det god blanding av nytt og gammelt skomakerverktøy.

– Mye av det vi overtok er veldig bra, annet måtte vi fornye, forteller han.

Grunnen til at vi ikke har en fast skomaker i Moss er fordi det ikke er nok reparasjoner.

– Verkstedet på Yongstorget har mange kunder fra Oslo-området, og i tillegg til det de får fra oss i Moss, har de nok å holde på med. Hadde vi hatt mer pågang, hadde vi hatt en skomaker her. Vi har vurdert å ha en av skomakerne her en gang i uken. Vi får se hvordan det utvikler seg, sier han.

Bjørn-Erik mener at mye av det som blir kastet og erstattet med nytt, kan repareres.

– Vi lever i en kast og bruk tid. Man får jo også kjøpt mange billige sko, som det kanskje ikke lønner seg å reparere. Men har du et par sko eller støvler som du er glad i, og ønsker å beholde så lønner det seg å ta vare på det. Vi kan reparere det meste. Mer enn det folk tenker over, sier han.

Helhetlig skoforetning
Med sitt skomakerverksted, samarbeid med ortopediske ingeniører, og salg av gode sko, samt helse- og vernesko, får du altså alt på ett sted.

– Vi bygger opp alle slags sko. Om du har forskjellig lengde på beina, trenger spesialsåle, trenger å blokke ut, eller reparere sko, så får du hjelp av oss.

I og med at verkestedet er i Oslo tar reparasjon cirka en uke.

– Moss Transportforum frakter skoene fram og tilbake. Om det er en liten reparasjon og det haster så har jeg lært meg mye i løpet av de tyve årene jeg har vært i bransjen. Det er mye jeg kan gjøre, selv om jeg ikke er skomaker. Så er det krise er det mye vi kan fikse her på huset. Men våre skomakere i Oslo er kjempedyktige. Her får du reparasjoner av høy kvalitet, avslutter skomannen Bjørn-Erik Skrårudsether.

Tekst og foto Hege Halvorsen

Del
Foregående artikkelFUS Gubbeskogen Barnehage: Ikke kaldt, bare gøy!
Neste artikelDart: Gutta med pilene
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS