Sliter du med at barna ikke synes det er spesielt morsomt å være med på tur i skog og mark? Kanskje kan en skattejakt være tingen. Den Norske Turistforening Vansjø har i flere år gjemt Kaptein Rødskjeggs skattekister i turterreng rundt Moss. Nå er fire skattekister på plass i Mossemarka.

Like før påske  ble årets fire skattekister satt ut i området rundt Ødemørkstua nord i Mossemarka. Her vil de stå fram til 15. juli, for da flyttes til fire skattekistene til et nytt område. Nærmere bestemt skogen rundt Kirkebygden skole og Folkestad i Våler.

Sammen med OK Moss
For barnefamilier kan Rødskjeggs kister være en fin anledning for å ta en tur ut i skog og mark i påskehøytiden. Dette tilbudet har DNT Vansjø hatt i seks-syv år, og det blir stadig mer populært.

– Dette er et tilbud vi har i samarbeid med orienteringsklubben OK Moss. De siste seks-syv årene har vi satt ut fire skattekister i forskjellige turområder i Mosseregionen. Kistene står i ett område halve sommersesongen før de flyttes til et nytt område, og hvilke områder de står i varierer fra år til år. I år er skattekistene satt ut i Mossemarka i nærheten av Ødemørk 25. mars, mens de midtveis på sommeren flyttes til Kirkebygden-området i Våler, sier Evy S. Eliassen, daglig leder for DNT Vansjø.

Gratis skattejakthefte

Evy S. Eliassen forteller at det er laget et hefte med skattekart som barnefamilier kan skaffe seg enten ved å laste det ned fra DNT Vansjø sin hjemmeside dntvansjo.no eller hentes på en del utvalgte steder i distriktet.  Heftet kan hentes gratis på følgende steder:  Solgård Café (KIAS) (Vålerveien 149), Bylab (Dronningens gate 15, i gågata), Bjørn C (Dyreveien 20) og Noreødegården (Kasse v/ OK Moss sitt klubbhus, Noretjernveien 58)

– Tilbudet, som er i regi av Barnas Turlag, fungerer sånn at det i kistene ligger noen leker. Barna kan ta med seg en valgfri leke hjem under forutsetning av at de har med seg en pent brukt leke som de legger tilbake i kista. På den måten vil det alltid være leker til de neste som kommer, forklarer den daglige lederen i DNT Vansjø som setter stor pris på at Kaptein Rødskjegg har lånt ut navnet sitt til denne sunne skattejakten.

Rødskjeggs historie
Bakgrunnshistorien for årets jakt på Kaptein Rødskjeggs skattekister er som følger:

Den rødskjeggede sjørøveren har seilt opp elven fra sjørøverhovedstaden Son. Rett bak kommer hans forfølgere som vil stjele skattene som finnes om bord i skuta. I Hølen skynder Kaptein Rødskjegg og hans menn seg av gårde inn i skogen med fire kister. De vil gjemme dem for de griske fiendene.

Sporene er fulgt opp til området ved Ødemørk i Mossemarka. Kaptein Rødskjegg fortsatte flukten til fots gjennom skogene til Sverige. Ryktene sier at han har kapret til seg en ny sjørøverskute i Østersjøen. Kanskje kommer han tilbake til våre farvann for å hente skattene?

Bytte av leker
For å huske hvor skattene er gjemt har en av Kapteinens sjømenn tegnet et skattekart som viser hvor skattene er å finne. Dette vil han dele med sine unge turvenner i DNT Vansjø og OK Moss. Er du mellom 2 og 12 år, kan du få dette skattekartet for å gå på skattejakt!

Ta med noen fine leker du ikke lenger bruker til å bytte med en skatt fra kistene. Da blir det rettferdig for både barn og sjørøvere. Startsteder for skattejakten er vist med en rød ring på oversiktskartene midt i heftet. I skogen vil du ved anmerket sted på kartet finne en plakat med Rødskjegg på. Herfra følger barna det nummererte kartet til de blå skattekistene.

Når du finner en kiste legger du en av dine egne leker i kista, og så kan du ta ut en ny og spennende leke du har lyst på. Lekene du legger igjen skal være i orden og noe du tror en annen kan ha glede av. Kosedyr og leker av papir/ stoff bør unngås, fordi det kan bli litt fuktig i kistene. Bøker er supert, men pakk de inn i en tett pose.

Barnas Turlag
Barnas Turlag er for barn mellom 2 og 13 år. På programmet står nærturer, familiedager, turbocamp (8-12 år) og Friluftsskolen (10 – 13 år). DNT Vansjø ble stiftet 13.januar 2009.  Foreningen, som dekker kommunene Moss, Rygge, Råde og Våler, har de siste årene opplevd en eksplosjon i oppslutningen, og hadde ved årsskiftet cirka 2400 medlemmer.

Del
Foregående artikkelVåren er høysesong for Aurora (11) og pappa
Neste artikelHar lært tusenvis av barn å svømme
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS