Moss kommune har overtatt ansvar og eierskap for det populære utfartsstedet Elverhøy i Vansjø. Til høsten starter arbeidet med å kartlegge hva som trengs for skikkelig opprustning og rehabilitering av stedet. Frank Ivar Hansen håper stedet kan stå klart til neste sommer, selv om tiden kan bli knapp.

Idylliske Elverhøy kommer garantert til å være stoppested for hundrevis av båter denne sommeren, selv om dørene er lukket og hytta ubetjent. Det er nemlig likevel fullt mulig å ha noen avslappende timer i flotte omgivelser.
– Vi har satt opp en informasjonstavle, laget en friluftsgrill, og satt i stand bryggene. I tillegg sørger Den Norske Turistforening avdeling Vansjø for at gressområdene blir slått og vedlikeholdt. Men selve hytta kommer til å forbli stengt denne sommeren, sier Frank Ivar Hansen, saksbehandler ved park- friluftsliv og skjærgårdstjenesten i drifts- og anleggsetaten i Moss kommune.
Neste sommer?
For et par år siden ble det klart at Vansjø Båtforening og Moss kommune var enige om at sistnevnte overtok eierskap og ansvar for stedet. Allerede den gang var Moss kommune i dialog med turistforeningen og Oslofjordens Friluftsråd om et samarbeid. Avtalen med DNT gikk ut på at de tar ansvar for uteområdene mens kommunen sørger for toaletter og renovasjon. Dialogen med Oslofjordens Friluftsråd gikk på at man skulle jobbe for at stedet blir en del av rådets kystledhytter, dersom Moss kommune sørget for en oppgradering av hytta.
– Årsaken til at Elverhøy har blitt satt litt på vent, er at man har brukt mye ressurser på å ruste opp Gullholmen. Men vi starter arbeidet med Elverhøy til høsten. Da skal vi se på hvilke tiltak hytta trenger, rominndeling, og så foreta en kostnadsberegning. Det er helt sikkert en god del ting som må gjøres. Jeg håper dette arbeidet går så fort at hytta kan stå klar til neste sommer, sier Hansen.
Åpen for skoler
Han forteller at det kun blir en del av Elverhøyhytta som får status som kystledhytte eller ubetjent hytte i regi av DNT, det vil si en hytte som folk kan leie for noen netter.
– Slik vi vurderer det nå, virker det som det er mest hensiktsmessig å satse på å etablere en kystledhytte på stedet, som kan kombineres med bruk av stedet for skolene i distriktet. Det er jo ikke noe tvil om at stedet er ypperlig å kombinere med kanoturer for skolene eller vandring på de flotte stiene på Årvoldtangen.
– I fjor åpnet Oslofjordens Friluftsråd en kystledhytte på Gullholmen etter at Moss kommune hadde gjennomført rehabilitering av bygningene. Det ville jo vært et fint tilskudd å etablere en kystledhytte i Vansjø hvor allmennheten kan leie seg inn for noen dager, på samme måte som på de andre kystledhyttene i Oslofjorden.
Selv om hytta ikke har vært åpen for salg av kaffe, vafler og annet godt, har båtfolket i Vansjø fortsatt å bruke Elverhøy.
– I tillegg har Den Norske Turistforening brukt stedet til en del arrangementer. Blant annet har barnegruppa deres hatt samlinger der, sier Frank Ivar Hansen.
Hjemmefronten
Elverhøy har en lang historie og en viktig betydning både i krig og fred. Idyllen var på 1800-tallet en husmannsplass ved Mosseelva men ble i 1913 utskilt som egen eiendom. Elverhøy ble i mange år brukt som serveringssted. I eldre tider skal det ha vært et «roskifte» her for båtfarten mellom Sperrebotn og Moss.
Hytta på Elverhøy er fra 1930-tallet. Stedet ble nemlig i 1930 rammet av en brann som la den gamle hytta i aske. Den nye hytta ble bygget opp som serveringssted, og i helgene gikk det faste båtturer hit. Folk ble hentet med snekke og slepebåt, og stedet var så populært at det på lørdager gikk opptil to turer hit.
Under andre verdenskrig fikk Elverhøy en ny betydning. Da ble stedet brukt av Hjemmefronten til både våpen- og sprengningsøvelser. I 1952 overtok Vansjø Båtforening Elverhøy, og de eide perlen fram til Moss kommune i 2015 etter et maktskifte hvor båtforeningen overtok Øre båthavn.
Tore Kubberød (tekst)   Jørn Mortensen (foto)
Del
Foregående artikkelJeløy Radio: Hotell på bølgelengde i tyve år
Neste artikelGjør sjøen tryggere i sommer
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS