Med Magnus Carlsen som verdens beste sjakkspiller så har sjakkinteressen i Norge fått et realt oppsving. Det merker også Moss Schakklub. 100-års jubilanten kan glede seg over at mange barn og unge i Mossedistriktet har begynt med sjakk.

Det er ikke så mange foreninger i Moss som har «levd» lengre enn Moss Schakklub. I år kan den driftige foreningen feire sitt 100-års jubileum. Det må de dessverre ut av byen for å gjøre. Klubben har nemlig fått æren av å arrangere landsturneringen for 2018, og det er det ingen hoteller i Mosseregionen som er store nok til å ta i mot.

– Landsturneringen er den desidert største begivenheten for norske sjakkspillere. Da samles 600-700 spillere pluss deres familier i åtte dager for å kåre norske mestere i alle klasser. Et så stort arrangement er det dessverre ingen hoteller i Moss som kan ta i mot. Derfor har vi leid Quality Hotel Sarpsborg fra 6. til 14. juli, forteller Thomas Wasenius, leder i Moss Schakklub. Den lokale sjakklubben arrangerte for øvrig også landsturneringen i 2006.

Egen ungdomsklubb
Han kan fortelle om en svært så vital 100-års jubilant. – Vi har et sted mellom 50 og 60 aktive medlemmer. I tillegg har vi en egen klubb for de under 13-14 år. I Moss Schakklub ungdom er det stor aktivitet og spillere fra fem år og oppover. Sportslig går det også bra. Vi har mange spillere som hevder seg i norgestoppen, deriblant den talentfulle 15-åringen Tobias Lang Nilsen som er landets beste i sin klasse. Klubbens beste spiller er fortsatt internasjonal mester Petter Hauglie, men vi har nå flere spillere like under ham.

Var best i landet
Landets sjakklubber spiller også serie, og her har Moss Schakklub en god tradisjon i å gjøre det bra. – I en årrekke var vi i den beste divisjonen, og for cirka ti år siden ble vi til og med seriemestere. Nå ligger vi i nest øverste divisjon, men vi rykker trolig opp. Da vi var på topp så leide vi inn spillere fra andre steder. Det er ganske vanlig i sjakk, mens vi de siste årene utelukkende har satset på egne spillere. Nå begynner vi å få såpass mange gode spillere at vi skal kunne gjøre det bra i toppdivisjonen uten hjelp utenfra.

For alle aldre
Thomas Wasenius forteller at de har spillere i absolutt alle aldere.
– Sjakk er en idrett man kan drive med fra før skolealder til livets slutt. Det er god hjernetrinn for alle. For eksempel hadde vi for kort tid siden et aktivt medlem på 94 år. Han spilte regelmessig helt til det siste.

Det gror godt i Moss Schakklub. Mange unge spillere har kommet til de siste årene. Mye av æren for dette skal Magnus Carlsen ha. TV-kanalene sender stadig timesvis fra turneringer som verdens beste spiller deltar i.

– Hele sjakk-Norge har fått en Magnus Carlsen-effekt. Han bidrar til å gjøre sjakk kjent og spennende, og vi opplever at det stadig dukker opp nye unge spillere som har sett sjakk på TV.

Stortrives på Ørejordet
Moss Schakklub har Vansjø Båtforenings lokaler i Øreveien 38 som sin faste base, etter noen år på Bytårnet skole og før det Funksjonshemmedes Fritidssenter på Basartaket.

– Vi har hatt Vansjø Båtforenings klubbhus som samlingspunkt i fire-fem år og trives veldig godt med det. Klubben er for liten til å kunne ha egne lokaler, men samarbeidet med Vansjø Båtforening er veldig bra. Lokalene er perfekte for oss, med plass til 70-80 spillere. På klubbkveldene hver torsdag deltar gjerne et sted mellom 30 og 40 spillere.

Satser knallhardt
Wasenius forteller at det er flere av klubbens medlemmer som satser knallhardt på idretten sin.

– Da holder det selvsagt ikke å spille en gang i uka. Vi har flere som trener hver eneste dag. I dag kan mye foregå via internett. Det er flere som logger seg inn på nettet for å trene så fort de kommer hjem fra skolen. Det spilles og trenes veldig mye via skype. Flere av medlemmene har til og med egne trenere både i Norge og utlandet.

Idrett?
Diskusjonen om hvorvidt sjakk er en idrett eller ikke tas fram med jevne mellomrom. Mens Norges Bridgeforbund er medlem i idrettsforbundet så er Norges Sjakkforbund ikke det.

– Bridge og sjakk kan vel likestilles, men vi har så langt ikke blitt medlemmer av Norges Idrettsforbund. Men de sjakkspillerne som satser hardt trener minst like mye som andre toppidrettsutøvere. Man orker ikke holde sansene skjerpet og formen på topp gjennom lange partier uten å være godt trent. Jeg anser derfor sjakk for å være en idrett. Som de fleste vet så har vi til og med vårt eget OL, sier lederen av Moss Schakklub.

Ta kontakt
De som er nysgjerrige på Moss Schakklub kan kontakte klubben på post@sjakknet.no, eller gå inn på hjemmesidene til enten Moss Schakklub eller Moss Schakklubs Ungdom. Klubbens treninger foregår hos Vansjø Båtforening hver torsdag fra klokken 18.00 til 23.00.

Del
Foregående artikkelDuster: Norges billigste SUV i ny utgave
Neste artikelTurskøytefeber på Vansjøisen
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS