Sirkus Østfold er for tredje året i gang med sommerens forestillinger. Mange har sikkert lurt på hvorfor komiker Tommy Steine år etter år tilbringer deler av sommeren i Råde. Årsaken er det gode vennskapet med Knut Erik Berg, et vennskap som startet med et «fetthøl».

For dem som ikke er så veldig bevandret i Råde-dialekten, kan vi først si at «fetthøl» slett ikke er så ille som det høres ut som. Det er nemlig det innfødte Råde-sokninger kaller smultringer.
– Jeg var på ferie med familien i Phuket i Thailand, og der var også hele familien Berg fra Råde. Vi ble liggende ved siden av hverandre på stranda, og jeg lå nærmest Marit, moren til Knut Erik. Vi hadde liksom ikke hatt så mye å snakke om, helt til det kom en strandselger gående som jeg kjøpte smultringer av. «Jasså, du liker fetthøl du også, var kommentaren fra Marit Berg, og dermed var isen brutt, ler Tommy Steine.
Etter det avtalte familiene Berg og Steine middag sammen senere på kvelden.
– Resten av turen hang vi vel sammen hele tiden. Det var full klaff med en gang, sier Knut Erik Berg.
Ferievennskapet utviklet seg raskt, og familiene Berg og Steine har mye med hverandre å gjøre. Siden de møttes i Thailand for cirka ti år siden har de dratt på flere ferieturer sammen.
«Wanna-be-østfolding»
At Oslo-karen Tommy Steine er glad i Østfold og østfoldingene, har en lengre historie. Han har hatt hytte på Hvaler og oppholdt seg mye i fylket vårt og kaller seg selv for en «wanna-be-østfolding».
– Østfoldingene er vennlige, imøtekommende, gjestfrie og rause. Mange kaller folk fra Østfold for harry, men jeg vil heller si folkelige. Dersom østfoldingene er harry, er det i hvert fall ikke noe skjellsord, mener Tommy Steine.
På bakgrunn av kjærligheten til Østfold ville han gjerne finne på noe her.
– Det helt naturlige for meg var da å lufte ideen for Knut Erik, og da var det plutselig ikke lenger noe spørsmål om hvor forestillingen skulle settes opp. Da måtte det jo bli Råde.
Knut Erik Berg er vel det nærmeste en kommer karakteristikken «Mr Råde». Lokalpatrioten har en finger med i mye som skjer, blant annet innen Råde-fotballen og Sirkus Østfold.
– Råde er sentrum av Østfold, og stedet har alt, hevder han.
LanzaRåde
Blant annet bruker han konsekvent navnet LanzaRåde om bygda si. Dette har også også resultert i at årets forestilling av Sirkus Østfold har fått navnet «Welcome to LanzaRåde». Knut Erik Berg hevder hardnakket at han ikke har hatt noe med det navnet å gjøre.
– Det er stadig flere som bruker navnet, og det var Tommy & Co som kom på ideen om å bruke LanzaRåde i showtittelen.
– Årets show har i motsetning til tidligere år en rød tråd, nemlig opplevelsene alle har hatt på charterturer til syden. Jeg tipper de fleste vil kjenne seg igjen. Det blir både grisefester og svenske guider. Men forestillingen vil inneholde mye mer enn rølp. Det blir også mange lokale spark til politikerne i Østfold, til kulturstedet Råde og bygdedyret som sikkert alle kommuner i Østfold har boende hos seg. Vi kommer også til å presentere en del av de rare stedsnavnene i Østfold. Jeg tror ikke andre fylker har noe tilsvarende, smiler Tommy Steine.
Fra Sofie til Sanna
Årets utgave av Sirkus Østfold i sirkusteltet i Karlshus har premiere 31. mai. Det blir forestillinger fram til 15. juli. Foruten Tommy Steine er ensemblet bredt satt sammen med representanter for alle regioner i Østfold. Mosseregionen er representert ved Sanna Bjerketvedt, som i år har tatt over for søsteren Sofie.
– Dette blir en fin sommer. Det er morsomt å kunne gjøre noe på lokale scener, sier Sanna Bjerketvedt som har livnært seg som frilansskuespiller etter at hun gikk ut av Bårdar for to år siden. Hva som skjer etter Sirkus Østfold, vet hun ennå ikke.
– Foreløpig er høsten blank, men det er det som gjør yrket litt spennende. Man må ha litt is i magen, så dukker det alltid opp noe, sier hun.
PS; Med bakgrunnshistorien om Knut Erik Berg og Tommy Steines vennskap, lanserer de i år en nyhet på Sirkus Østfold. Vaflene er byttet ut med smultringer.  
Tore Kubberød (tekst og foto)
Del
Foregående artikkelDamenes golfdag på Evje
Neste artikelSven-Erik gjorde tidenes skattefunn
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS