Jørgen Lippert best på langrennJørgen Lippert har satt seg hårete mål.  Og han  er ikke redd for å flagge dem: – Jeg vil være blant de virkelig store langrennsløperne i framtida, sier 17-åringen fra Råde. 

Vibeke Skofterud har klart det. Jens Arne Svartedal likeså. Og Ola Vigen Hattestad, ikke minst. Alle har de skrevet sitt navn med gullskrift i langrennssportens historiebøker. Og det til tross at de kommer fra Østfold – et fylke  som  ikke akkurat er begunstiget med de mest stabile snø- og treningsforholdene. Så hvorfor skulle ikke Jørgen Lippert lykkes i å stake seg inn i verdenseliten? I det som er Norges nasjonalsport?

Ny Northug?
Han ser ingen grunn til at han ikke skulle greie det. Å bli framtidas  Aleksandr Legkov. En Dario Cologna. For ikke å snakke om en ny Petter Northug.

For det er Northug som er det store forbildet – for unge Lippert som for de fleste yngre norske langrennsløpere.

– Det han gjorde etter fadesen i mai i fjor, var formidabelt. Petter maktet å reise seg og toppe det hele med fire VM-gull i Falun. Utrolig! At det går an å være så dedikert, så til de grader en 24-timersutøver, er en spore, sier Jørgen – vel vitende om at det er tusener av stavtak som venter og mange motbakker som skal forseres før han er oppe på et slikt nivå.

Men Råde-gutten er én som kan klare det. Han er et uomtvistelig talent og har allerede markert seg som én Norges beste langrennsløpere i sin årsklasse.

Fotball ble ski
Jørgen ble kanskje ikke født med ski på bena, men pjokken var ikke mer enn fire da han «debuterte». Likevel: Som så mange andre gutter var det fotballspiller han skulle bli.

– Det var en periode da det ikke var så moro å gå på ski. Men så fikk jeg en lei kneskade på fotballbanen, og etter det begynte jeg å trene mer disiplinert og organisert på ski i Trøsken. Det ble stadig mer artig å gå lange turer på rulleski . Og så…ja, så har det «balla på seg», smiler han. Ja, det får’n si! Et lite eksempel: Da BBF-magasinets utsendte kom på Råde-visitt, hadde Jørgen allerede gått i to timer og ett kvarter på rulleski i klassisk stil. Og da vi var behørig skyflet ut, ventet en to timers løpetur!

– Det er en helt vanlig treningsdag nå i sommerhalvåret. Mye mengde legger grunnlaget for en ny sesong. I mai blir det rundt 70 timer med trening. Og ser vi på perioden  fra mai til mai, ligger jeg på 765 timer,  kommenterer han.

Toppidrettsgymnas
– Høsten 2014 begynte Jørgen Lippert på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Geilo. Her kommer snøen tidlig og ligger lenge.

– Jeg trives utmerket. På Geilo er det glimrende treningsforhold og mange sugende motbakker, smiler han.

– På NTG har vi et ekstremt godt treningsmiljø. Klassen jeg går i, er kanskje den beste i skolens historie.

Vi hadde fem-seks løpere inn blant de ti beste sammenlagt i Norgescupen for 17-åringer. Alle har et område vi er spesielt gode på.  Det betyr at samtlige  får skikkelig matching og utbytte uansett hva slags treningsform det handler om, forteller han.

Mange seire
Jørgen Lippert har lagt bak seg en sesong han selv karakteriserer som veldig god.  Gutten fra flatlandet i Råde sikret seg to seire i Norgescupen – én på 2×5 kilometer med skibytte og én på klassisk sprint. Han tok  også NM-sølv på 10 kilometer i fristil samt NM-bronse i sprint (skøyting) og på distanse (klassisk). Jørgen ble nummer to sammenlagt i Norgescupen, der han bare én gang havnet utenfor seierspallen.

– Men det jeg setter aller høyest, er to gull i Nordisk for 17- og 18-åringer – klassisk sprint og stafett. Det var ordentlig gøy å lykkes så godt i møtet med jevnaldrende og ett år eldre konkurrenter fra andre land,  sier han.

– Hvordan ser du for deg veien videre?
– Første bud er å sørge for en god treningssommer. Det er om å gjøre å legge et best mulig grunnlag for det som blir en viktig 2015-16-sesong. Målet er å vinne Norgescupen og å stå øverst på pallen etter den klassiske sprinten under Ungdoms-OL på Lillehammer. Den klassiske NM-sprinten er et mål, og jeg håper å få gå verdenscup-sprinten  i Drammen i slutten av mars neste år, avrunder Råde-gutten.

– Mange ambisiøse langrennsjuniorer har fått erfare at møtet med «gamlingene» kan være brutalt. Jørgen Lippert er én av dem som bør ha muligheter til å takle overgangen til seniornivå når den tid kommer.

Talentet er det iallfall ingen ting i veien med. Ikke viljen heller….

 

Per L. Johansen (tekst)

Del
Foregående artikkelTurner i verdensklasse
Neste artikelVolvo XC90
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS