Celine Therese Herud har vokst opp 100 meter fra Moss seilforening og startet å seile Optimist da hun var 7 år gammel. Deretter begynte hun å seile Laser 4.7 og nå Laser Radial. Til tross for å ha drevet med mange forskjellige idretter, forstod hun tidlig at seiling var det hun virkelig brant for. Nå satser hun for fullt og nyter seilerlivet.

– Som liten var jeg med storebroren min, og satt i følgebåt når han seilte. Jeg begynte etter hvert selv, og seilte Optimist fra jeg var 7 til jeg var 13 år. Mitt første mesterskap var i 2011, og siden den gang har jeg deltatt i både norgesmesterskap, europamester- og verdensmesterskap. Nå er jeg såkalt seniorseiler og har akkurat kommet hjem fra VM i Mexico.

– Hvordan gikk det?
– Det gikk ikke så bra denne gangen, jeg har slitt med sykdom og skader, så fikk ikke den beste oppkjøringen, dessverre. Når det er sagt satser jeg selvfølgelig for fullt videre, og litt opp-og nedturer må man regne med, sier Celine.

– Det har blitt en del oppturer også?
– Ja, det har det. Laget jeg seilte Optimist med, vant EM i Italia i 2010. Vi var fire stykker, og det var en herlig opplevelse. Jeg vant VM i 2012 i juniorklassen, og ble nummer to i 2014. Så det har absolutt vært mange oppturer, noe som gir enda mer motivasjon til å satse, sier hun.

– Hva er planene framover?
Jeg er ferdig med VM og EM for i år. Jeg skal delta på Olympic Week i Nederland nå i slutten av mai, deretter er det Europacup i Kiel i juni. Det er OL nå i sommer, men der skal jeg ikke være med. Etter mye press og reising velger jeg å ta det litt med ro. Det har gått litt i ett de siste årene. Det er første gang på lenge jeg får en rolig sommer, jeg har pleid å kun ha en uke fri, og resten av sommeren delta på regattaer. Det skal bli godt å fa samlet litt krefter, sier Celine.

Godt miljø
– Hva liker du best ved seilsporten?
– Jeg har prøvd meg på mange idretter, både tennis og turning, jeg har spilt piano og danset ballett. Jeg endte opp med seiling, og likte det absolutt best. For det første er det utrolig godt miljø, optimistmiljøet har alltid vært veldig godt, og alle er imøtekommende og åpne. Det er gøy å reise rundt på mesterskap og bli kjent med seilere fra andre land. Vennskap dannes, og mange av oss møtes igjen på de samme mesterskapene. Jeg liker også kombinasjonen av at seiling både er fysisk krevende og mentalt utfordrende.

Laser er nok kanskje den mest fysisk krevende båtklassen. Det er noe med å jobbe med naturkreftene, det er en deilig følelse å kjenne bølgene, og jobbe i ett med naturen. Masse frisk luft får man også, det er befriende, sier hun.

Mange hensyn å ta
– Det er mye å ta hensyn til når man seiler? – Ja, det er det. Det er utrolig mange sider ved seiling, og det er det nok ikke alle som skjønner, eller tenker på. Det er ikke som i for eksempel fotball, der man tar fotballskoene under armen, og spiller uansett. Det er absolutt ikke bare å sette seg i båten og seile i vei, selv om det kanskje ser sånn ut.

Det krever mye forberedelser, man må seile etter værforholdene, man må vite hvordan forholde seg til andre båter, og ikke minst være utholdende, for å nevne noe. I mesterskap er det er viktig å teste forholdene i god tid, og komme inn i klima. Ofte får man én værtype under treningsuka, og så skifter det til regattaen. Det skjer faktisk overraskende ofte, sier hun. Det er nettopp det som gjør det til en utfordrende og
morsom sport.

Timing er viktig, seiling er en erfaringssport, og jo flere timer på vannet, desto bedre blir man. Teknisk sett er det mye strategi, man må forstå seg på værsystem, og man må kunne forholde seg til strømninger i vannet. Hele poenget er å få båten fortest mulig gjennom bølgene, og det å seile med strømmen og mot strømmen krever to helt forskjellige teknikker. Det er viktig å finne riktig vind, og det kan fort gå en hel dag ute, selv om selvet racet i mesterskap er unnagjort på en time.

I tillegg kommer båtmekanikk, det er viktig å holde båten i stand, med vask og polering, samt fikse skader og systemer, så alt er i orden før regattaer. Vindstille dager er perfekte dager for den slags, sier hun.

Trening, trening, trening
Seiling krever styrke, og man må være sterk i hele kroppen.

– Det blir mye trening?
– Ja, jeg trener mye, det er man nødt til for å klare de fysiske utfordringene seilingen medfører. Man trenger styrke i mage -og ryggregionen, og i lårene når man henger utenfor båten. Samtidig må man være sterk i armene, så egentlig er det nødvendig å trene «all-round», altså hele kroppen, sier hun. Vi har seilbase i Moss og så trener jeg trener på Olympiatoppen i Oslo. Der har vi en øvingsbåt, en såkalt «ri-benk», hvor vi fester skjøtet i vekter, og får tørrtrent på den måten. Hver fredag er det dessuten sirkeltrening med øvelser som er spesielt egnet for seiling.

Et mesterskap er ofte seks dager, med inntil to race hver dag. 12 race på en uke er en tøff påkjenning for kroppen. Det er lett å få skader, og seiling innebærer en del
unaturlige posisjoner. Dette gjelder spesielt for knær og korsrygg, når man blir sliten kan det være vanskelig å ha rette ben. Det er mange seilere som sliter med knærne, sier hun.

Studie fra høsten av
– Hva er planene videre?
– Akkurat nå er planen å ta det litt med ro fremover, og til høsten skal jeg begynne på sivilingeniørstudier i Trondheim. Jeg håper å bli overført til Oslo-området etter hvert, seilingen lar seg vanskelig kombinere med studier så langt unna, men jeg begynner der, så får vi se etter hvert. Drømmen er å komme til OL i Tokyo i 2020. Det er bare en Radial-jente fra hvert land som kommer med, så det er hard konkurranse, sier hun.

Det bygger seg ofte opp forventninger til et OL når det bare er en utøver fra hvert land som får være med. Ellers er både EM og VM store mål for meg. Jeg har mange gode minner, og det å vinne VM var en fantastisk følelse. For når alt klaffer, du kjenner du treffer, og mestringsfølelsen er på topp, da finnes det ikke noe bedre i hele verden, avslutter Celine.

Tekst: Kristin Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelRenault Megane: Virkelig en go’bit
Neste artikelMercedes E-klasse; Komforten er imponerende
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS