Det er mye å lære av denne jenta både når det gjelder utholdenhet, viljestyrke og tankegang. Møt 16 år gamle Sara Thamdrup, alpintalentet som har et mål for øyet: Å bli best.

Hun flyttet hjemmefra som 15-åring for å drive med det hun liker aller best; kjøre på ski. Nå bor Sara i Trysil og har kun noen minutter til bakken.
– Det passer meg perfekt, og etter en del flytting frem og tilbake har jeg nå landet i en leilighet som mine foreldre har kjøpt. Det er hverken langt til skolen eller treningsarenaer, jeg føler meg heldig og det har gått overraskende greit å flytte for seg selv. Man blir fort selvstendig av å måtte ordne med alt på egen hånd, sier Sara. Jeg får mye hjelp fra foreldrene mine, og vet at de er bare en telefon unna, skulle jeg ha behov for dem og det kjennes trygt og godt. Jeg er den enste der som har flyttet såpass langt, de fleste andre er fra Trysil og omegn.

– Er du ofte i Moss da?
– Nei, jeg er egentlig ikke så ofte hjemme, bare når jeg synes jeg må, smiler hun.

– Når begynte karrieren din?
– Jeg har stått på ski siden jeg var tre, og når jeg var 12 år tenkte jeg at jeg ville satse. Jeg ble fort klar over at jeg ikke kom til å utvikle meg ved å bo i Moss, derfor ble det Trysil så fort jeg var moden nok for det.

– Du begynte vel i Middagsåsen som mange andre herfra distriktet?
– Ja, der har jeg stått mye. Pappa var treneren min i mange år og jeg har bestandig synes det har vært gøy å stå på ski. Det utviklet seg naturlig etterhvert ved at jeg stadig ble bedre og fikk motivasjon til å satse.

Ikke en dag uten trening
For Sara er det trening, trening og atter trening som gjelder. Det er ikke uvanlig å kjøre seks timer på ski, legge inn en pause, for så å gå på en treningsøkt på kvelden igjen. Jeg kjører egentlig alt, både slalom, storslalom, super-G og utfor. Jeg er veldig glad i fart, derfor liker jeg super-G godt, men det er slalom og storslalomtreninger det går mest i. Det er masse fokus på grunnteknikken, slik at man kan kjøre på all slags føre og i alle slags løyper. Det er hele tiden terping, og grunnteknikken ligger i bunnen av alt jeg gjør. Uten den blir man ikke best. Man kan bli god, men ikke best, sier hun. Jeg får også mye ut av frikjøring, jeg tenker teknikk også der, og plutselig sitter det. «Hvorfor gjør jeg dette?» skal være i bakhodet hele tiden i alt jeg gjør.

Vil bli best
– Blir du noen ganger lei?
– Nei. Jeg blir ikke det. Jeg har aldri vært i tvil om at jeg vil kjøre på ski og jeg bare vet at det er det jeg skal. Det er mange på min alder som har helt andre interesser, som for eksempel å dra på fest. Helt ærlig så har jeg aldri brydd meg om det, eller følt at jeg har gått glipp av noe. Jeg drar ikke på fest, selv om jeg blir bedt, rett og slett fordi det ikke interesserer meg, sier hun. Jeg har en lillebror som spiller fotball og har tenkt til å satse. Han har faktisk snakket om å flytte hit opp, så kanskje blir vi boende sammen etter hvert. Jeg er jo en del alene, så det hadde vært hyggelig med litt selskap, sier hun.

– Hvordan er det med den mentale treningen?
– Jeg har en veldig god barmarkstrener, Bjørn Buraas, som er flink til å motivere meg og bygge opp tankene mine riktig slik at jeg holder fokus. Hvis jeg har det litt slitsomt psykisk gir det seg fort utslag på kjøringa, derfor er det enormt viktig å ha hodet på plass. Jeg er også veldig takknemlig for den støtten jeg får fra mine foreldre, de får meg dit jeg skal og kjenner meg bedre enn noen andre. Og så må jeg få takk sponsorene mine, jeg hadde aldri kommet så langt hvis det ikke var for dem. Jeg har åtte sponsorer, sju av dem er fra Moss og det betyr enormt mye å få støtte, sier hun.

– Hva er målet ditt?
– Jeg har delmål og et av de er å komme på landslaget. Jeg har valgt fire år i Trysil i stedet for tre, og innen de fire årene skal jeg ha en plass på landslaget, sånn er det bare. Ellers er målet OL i Bejing i 2022 og jeg gir meg ikke før jeg står der med gullmedaljen rundt halsen, avslutter den målbevisste og hardtarbeidende jenta.

Tekst: Kristin Gudbrandsen

Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelKia Sportage en bestseller
Neste artikel«Liten» pokerspiller med store poker drømmer
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS