Royne Berget gikk i barnehage som liten gutt i Rødenes i Marker, det likte han ganske dårlig. Så han visste ganske mye om hvordan det burde være og ikke være da han valgte å utdanne seg innen sektoren.

– Hva var galt der, da?
– Jeg gikk i en menighetsbarnehage med et strengt regime, og den opplevelsen sitter faktisk igjen fremdeles. Følelsen av urettferdighet, og ikke å få utfolde seg. Jeg sleit med å sitte rolig, og hadde det slett ikke greit der.

– Likevel var det barnehage som ble yrkesvalget ditt?
– Ja, og der jeg jobber skal barna ha det bra. Dette var faktisk noe han var bevisst på veldig tidlig, etter en ukes arbeidsutplassering i grunnskolen hadde han bestemt seg, det måtte bli skole eller barnhage. Og det ble barnehage.

Blir trigget
Utdannelsen som førskolelærer (nå barnehagelærer) tok han i Alta, hvor han etter to uker ble kjent med den eneste andre østfoldingen i kullet, Ann-Katrin Lindbäck fra Rygge. Det gikk veldig greit, og i 1999 kom de til Moss, hvor Ann-Katrin fikk jobb i Ekholt barnehage, og Royne i nyetablerte Smedhusåsen, begge som pedagogiske ledere. Etter tre år tok Royne over som styrer.

– Det var en trang oppstart, men det tok seg opp etter hvert, selv om det har vært mange tunge tak under veis. Og dette stedet og denne jobben har blitt en stor del av meg, det styrker motivasjonen min og inspirerer meg. Og så blir jeg trigget av å se hva som foregår innen sektoren.

Og da tenker Royne Berget på påstander som har blitt mye omtalt i det siste, ikke minst i Aftenposten, at privateide barnehagekjeder har tatt ut profitt helt opp i milliardklassen.

– Men du jobber jo også i en privat barnehage?
– Ja, og det er ikke eierformen det er noe galt med, det er mange gode barnehager som drives av foreldre, ideelle organisasjoner eller andre, det viktigste er at hensynet til barna, foreldrene og de ansatte alltid er i sentrum, og det kan nok komme i konflikt med de kommersielle interessene. Og da kan det selvfølgelig være nærliggende å lempe litt på kravene for eksempel til bemanning.

– Hva med husmødrene som partiet Venstre er så glad i å peke på, som lager en liten gründerbedrift av en barnehage hjemme, skal ikke de få kunne leve av det?

– Selvfølgelig, men de utgjør en forsvinnende liten del av sektoren, det er de digre kjedene som dominerer, og det er mot dem kampen om bemanning og innhold i barnehagene må stå.

MFK og The Beatles
Det har vært en lang kamp, og Royne har stått i den. Og han ser definitivt lysglimt og håp, selv om han er fullstendig klar over at det er voldsomme økonomiske og politiske krefter man er opp mot.

– Vi fikk barnehageopprøret i 2016, hvor kampen om innholdet i barnehagen sto sentralt, og vi har ny mobilisering nå i 2018, med bedre bemanning som kampsak. Og det er slett ikke umulig å bevege det politiske flertallet i riktig retning, i Stortinget begynner de absolutt å våkne, i Regjeringen er det litt verre.

– Blir du aldri lei av å engasjere deg i dette, aldri motløs?
– Nei, det er enormt meningsfylt, jeg blir trist og provosert av å se hva som skjer, men vi er mange som brenner for dette, og vi må bare fortsette. Det er kolossalt store penger i omløp, og det er et vepsebol, med en taushetskultur, og med kontrakter og betingelser som vi opplever som uforenelig med god barnehagedrift.

– Men hvis de kommersielle har så voldsomt med penger, kunne ikke du få deg en godt betalt jobb der, da?

– Aldri tale om! Det er utenkelig å selge sjela for noe jeg ikke kan stå for. Der er jeg ubøyelig.

– Har du fått tilbud?
– Ja, det har jeg.

– Lukrativt?
– Det var det nok, men som sagt, det vil aldri bli aktuelt. Jeg vil heller fortsette å motiveres av de gode kreftene som finnes i sektoren. Og der har jeg flott støtte i eierstyret i Smedhusåsen barnehage, med enestående kollegaer og flotte foreldre.

– Og så finner du trøst i Moss Fotballklubbs opprykk?
– Ja visst, Moss har alltid vært klubben min, selv om jeg vokste opp i Marker. Der var det Lillestrøm eller Moss som gjaldt, Fredrikstad var det ikke mange som brydde seg om om. Og etter at jeg fikk lappen i 1989 ble det mange turer til Melløs. Jeg satt også i styret i klubben et par år, men måtte gi meg i 2016, da ble det litt for mye å drive med.

For Royne Berget har mer enn nok å ta seg til. I tillegg til et uslitelig faglig og fagpolitisk engasjement i jobben, lever han et aktivt familieliv med kone og to sønner på Ekholt. Og så er det musikk.

– Det er viktig for meg. Det begynte med The Beatles da jeg var ni år gammel, da fikk jeg mammas gamle singler fra 1963 – 65, med blant andre «She loves you», «I want to hold your hand» og «I’ll get you». Og så begynte jeg å skrive sanger selv fra midten av nittitallet, med begrensede gitarferdigheter, og etter hvert ble det som vokalist i bandet Silver Rockets. Det hender faktisk vi spiller litt fremdeles, men det har nok sine naturlige begrensninger, tida strekker ikke til.

– Ja vel. Beholder MFK plassen? Det har begynt dårlig?
– Det kan snu. Men målet i år bør nok være å holde seg i 2. divisjon.

Del
Foregående artikkelPåmelding til kunstnertorget i Moss
Neste artikelSikter mot collegegolf
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS