Ikke mange byer har en like omfangsrik rockehistorie som Moss, og den historien blir godt ivaretatt av Kjell Dahlmann på Rockhouse på Jeløya. Nå vil også Dahlmann og byens gammelrockere bli en del av byjubileet. Det blir egen jubileumsutstilling i den gamle potetkjelleren på Alby, og allerede 22. november blir det arrangement med Terje Ogden som tar for seg byens rockehistorie for 1960-70-årene.

Siden starten i 2009 har Kjell Dahlmann brukt nærmere 10.000 dugnadstimer og mellom to og tre millioner kroner på å gjøre om en gammel falleferdig potetkjeller på Alby til et svært så unikt museum. De mer enn 400 kvadratmeterne er fulle av lokalhistorie og musikkhistorie.
Gråter av nostalgi
Her er det blant annet mulig å ta en kopp kaffe eller en øl i Oasen som stengte sine dører ved Parkteatret for cirka 55 år siden mens man lytter til musikk fra Jukeboxen. Kjell Dahlmann har forsøkt å bygge opp baren mest mulig lik den som sto i Oasen.
– Vi har lykkes veldig bra med det. Det har stått voksne folk og grått her fordi vi har framkalt så mange minner. Når folk setter seg ned her så starter mimringen og delingen av gamle og gode historier. En skulle tatt opp alt som blir sagt, ler Kjell Dahlmann.
På Rockhouse er det også mulig å se på noe av de utallige musikkrelaterte gjenstandene og bildene som er utstilt. Og en del ganger i året åpnes også dørene for konserter, da gjerne med gammelrockere som satte sitt preg på byens musikkliv for 40-60 år siden. I underetasjen er det mange 60- og 70-talls idoler som nok en gang har fått framføre de 50 år gamle hitene for fansen.
Jubileumsutstilling
Nå har Kjell Dahlmann & Co startet forberedelsene av en markering av byjubileet. Med hjelp av blant annet Terje Ogden skal byens rockehistorie presenteres. 22. november blir det et arrangement på Rockhouse hvor Ogden forteller byens rockehistorie for 60- og 70-årene.
– Nå jobber jeg også med en utstilling hvor gammelt materiell og gamle bilder skal presenteres. En utstilling hvor jeg har fått veldig god hjelp av Mads Evensen og Einar Pettersen i PS Press. Uten dem hadde ikke dette vært mulig.
Viktig rockeklubb
På 60- og 70-tallet var Moss en by som rocket. – Det startet med at daværende ordfører Emil Andersen dro til Oslo i 1962 og krevde fra Sivilforsvaret at bomberommet under kanalbrua skulle bli stilt til disposisjon for byens musikkmiljø. Dette var startet på Blinken og Kråkreiret, som er landets eldste og lenge mest omfattende rockeklubb.
Kjell Dahlmann forteller at Blinken virkelig satte Moss på kartet.
– Klubben hadde besøk av en rekke av datidens store norske band. I tillegg var Blinken samlingssted for alle rockeinteresserte i distriktet. Jeg er ikke i tvil om at stedet har hovedæren for at flere av byens band ble kjente og fikk stor suksess.
Ukjent perle
Rockhouse er sine ni års virksomhet til tross fortsatt en litt ukjent perle i byens rikholdige kulturliv. Mye fordi Kjell Dahlmann i det stille har måttet bygge stein for stein og gradvis sørge for finansiering uten altfor mye støtte fra det offentlige. Mye også fordi ildsjelen ikke har villet ta på seg flere forpliktelser ved å holde huset åpent oftere.
– Jeg har ikke ønsket å holde ambisjonsnivået høyere enn jeg har klart å gjennomføre det. Det koster enormt både tid, krefter og penger å holde huset i stand. Jeg har imidlertid leid ut lokalene til alle typer arrangementer for å få inn penger til driften. I høst har det imidlertid vært seks konserter, noe som er mer enn vanlig. Årsaken til det er at jeg ønsker å bygge opp hele huset til byjubileet.
Håper på medhjelpere
Nettopp byjubileet håper Kjell Dahlmann vil markere starten på en ny tid. Han har en drøm om et mer åpent museum og flere arrangementer.
– Men da trenger jeg hjelp av flere som vil det samme som meg. Jeg nærmer meg 70 år og nå trengs det at yngre krefter kommer med. Det har vær snakk om både en organisasjon og en venneforening, men hva det blir til vet jeg ikke.  Jeg blir imidlertid glad dersom det er flere som vil bidra.
Utendørsscene
Selv om Rockhouse er smekkfullt med musikkhistorie så jobber Dahlmann videre med å utvikle stedet. Utenfor er den gamle Park-kiosken satt opp på et opparbeidet hageområde, og på parkeringsplassen jobbes det nå med en stor utescene.
– Her skal det bli utendørskonserter, forhåpentligvis allerede kommende sommer. Det vil være plass til over 1000 publikummere, og en bedre ramme for utendørskonserter finner du ikke i Moss, hevder han.

Tore Kubberød (Tekst)
Jørn Mortensen (Foto)
Del
Foregående artikkelSkøyteglede i ishallen
Neste artikelMed sans for detaljer
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS