Sindre Lysø la opp som fotballspiller i særdeles ung alder, allerede som trettenåring på Ekholt BK ga han seg.

– Var du ikke god nok, kanskje?

– Det var nok ikke derfor. Jeg var ikke særlig god teknisk, men en ganske kontant forsvarsspiller. Og så var jeg temmelig stor, det kan nok ha vært enkelte mot-
spillere som har opplevd meg som stor og litt brutal, er jeg redd for.

– Men hvorfor ga du deg, da?

– Det har med skolen å gjøre, og med politikk. Jeg har alltid vært opptatt av å være god på det jeg driver med, så da vi fikk lekseplaner i femte klasse, gikk jeg rett hjem og satte i gang. Og så kom jeg veldig tidlig med i politikken, så jeg hadde rett og slett ikke tid eller lyst til å være en halvgod midtstopper på Ekholt, selv om jeg trivdes godt i miljøet.

Men som politiker har han slett ikke tenkt å legge opp, og har, sin beskjedne alder til tross, allerede markert seg blant mye annet som sentralstyremedlem i AUF og kommunestyrerepresentant i Rygge. Mer om det etter hvert.

– Det ble Arbeiderpartiet, var du påvirket hjemmefra?

– Nei, ingen påvirkning hjemmefra. Jeg har riktignok en farfar som er AP-ordfører
i en kommune på Vestlandet, men det hadde nok blitt Arbeiderpartiet uansett.

– Når var det du tok beslutningen?

– I niende klasse, det var i 2009, og det skulle være stortingsvalg. Så jeg samlet alle partiprogrammene og leste dem grundig. Og likte helt klart fellesskapsideo-
logien til Arbeiderpartiet best, alle skal gis skikkelige muligheter.

– Og så kan vel det å være AP-medlem gi en viss innflytelse?

– Man vil jo gjerne få gjennomslag for det man står for, så sånn sett passet også Arbeiderpartiet meg bra.

Dermed meldte tretten år unge Sindre Lysø seg inn i Moss AUF, og ut av Ekholt BK. Og satte full fart i politikken fra første stund.

– Var det så morsomt?

– Jeg ble faktisk grepet av det umiddelbart. Dette å kunne gjøre noe for fellesskapet, være med og drive samfunnet i riktig retning.

– Ung og radikal?

– Nei, faktisk ikke. Jeg innser at politiske prosesser ofte trenger tid, og at det er nødvendig å få med mange.

Det organisatoriske springbrettet hans ble som elevrådsleder, og deretter nestleder i samarbeidsutvalget på Ekholt skole. Femten år gammel ble han valgt til leder i Moss AUF, og i 2014 ble han sentralstyremedlem. Og kom inn som kommunestyrerepresentant i Rygge ved valget i fjor.

– Men for tida studerer du til siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen, det er langt unna Rygge?

– Det er det, men jeg følger opp så tett jeg kan, leser alle dokumenter nøye, og stiller på møter når jeg har anledning. Jeg er glad for tilliten jeg har fått, og håper jeg kan komme med innspill og perspektiver som kan gjøre Rygge til et enda litt bedre sted å være.

Ikke uventet er det ungdomspolitikk som opptar ham mest, selv om han anser seg selv som en allroundpolitiker.

– Jeg vil gjerne representere lærlinger og Ungt Entreprenørskap, og jeg har engasjert meg i prosessen rundt den nye ungdomsskolen i kommunen. Og så er jeg opptatt av å gjøre politikk enkelt og forståelig, slik at den blir lettere tilgjengelig for unge velgere.

– Og for øvrig er du lojal og enig i alt partiet står for?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg er klart skeptisk til Arbeiderpartiets flyktningpolitikk, og synes Norge bør ta et betydelig større ansvar. Vi står i en særstilling i verden, og har alle forutsetninger for å ta imot og hjelpe mange, selv om Sandberg og Listhaug sier noe annet. Dette handler om humanitet, hvis Norge sier nei, hvem skal da gjøre jobben?

Sindre Lysø er en reflektert og velformulert ung mann, og blir regnet som et utvilsomt politisk talent. Hvordan vil han forvalte det?

– Du satser vel på å bli politiker på heltid?

– Det er vel litt tidlig å ta stilling til det når jeg bare er tyve år. Men jeg vet jo at verv gir meg muligheten til å påvirke, og jeg utelukker ingen ting. Hvis jeg får tillit skal jeg bidra med det jeg kan.

– Du er ikke redd for å bli litt for romslig og rund på din vei mot en politisk karriere?

– Jeg tror nok de som kjenner meg godt vil karakterisere meg som alt annet enn rund. Jeg har mine egne meninger, og i miljøspørsmål, for eksempel, synes jeg
Arbeiderpartiet skulle vært mye mer offensivt. Dessuten synes jeg det er svakt at vi ikke kan få på plass en skattereform som kan bedre ungdoms muligheter på boligmarkedet.

– Hvordan gjør man det, da?

– Ved progressiv ligning av boligeiendom, for eksempel. Eier du bare en bolig, skal den være billig å ha, men hvis du eier en hel drøss må det beskattes på en helt annen måte. Jeg synes ikke et er greit at enkelte spekulanter kan tjene ustyrtelig med penger på ungdoms bolignød.

Han har som tidligere anført valgt å utdanne seg som siviløkonom ved Handelshøyskolen.

– Det er kanskje ikke den vanligste yrkesveien for unge sosialdemokrater?

– Det synes jeg passer utmerket, studiet gir meg en bred plattform i politikken. Jeg er nok ingen typisk finansmann, men mener at markedet kan brukes blant annet til utjevning av sosiale forskjeller i sam-
funnet. Så det er slett ikke bare høyrefolk som tar denne utdannelsen. Dessuten er ikke sosialdemokratiet imot økonomi.

Sindre har vært på Utøya. Flere ganger.

– Var du der 22. juli 2011?

– Ja, det var jeg. Det var en forferdelig svart fredag. Jeg er dypt takknemlig for at jeg slapp fra det med livet i behold, men jeg så morderen flere ganger, og jeg så hva han gjorde, jeg så gode venner og kamerater bli drept. Det kommer jeg aldri til å glemme.

– Har du vært der siden?

– Ja, jeg var der seinest i august i fjor. Det var utrolig sterkt og spesielt, og jeg har fremdeles kontakt med andre som var der.

Avslutter Sindre Lysø, som ikke har noen andre planer enn å reise hjem til Rygge når han blir ferdig i Bergen.

– Ekholt er et flott sted, vet du, med nærhet til alle herligheter.

– Men fotballkarrieren er over?

– Det er den, selv om det blir litt artigfotball med kamerater her på skolen.

Tekst: Lars Rune Debes

Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelVINER TIL VILT
Neste artikelTerje Kinn: Strengenes herre
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS