Han er oppvokst i Langesund, bor i Rygge, og er kompromissløs og helfrelst mossing. Og siviløkonom, foredragsholder, kursholder, coach og forfatter Svein Harald Røine deler mer enn gjerne mosseherlighetene med flere.

– Hva skjedde, hvorfor Moss for deg?
– Det ble så mange mossinger i livet mitt etter hvert. Det begynte i militæret, og så fortsatte det i Edinburgh, hvor jeg studerte. Og en av mossingene der var hun som skulle bli kona mi, så da endte det med at jeg havnet her, da, og har ikke angret et sekund i løpet av de tyve årene jeg har bodd her.

Nå synes han at byen fortjener et omdømmemessig løft, og har selv bidratt med slagordet «Moss – byen på solsiden».

– Hvorfor trener du, da?
– Jeg trener for å se fantastisk ut naken.

– Det er jo nettopp det vi er, byen på solsiden. Det er ingen som har det så åpent og flott her i Oslofjorden som det vi har, og det synes jeg vi bør dyrke og markedsføre i en helt annen grad enn det som gjøres nå, ikke minst for å tiltrekke oss nye, ressurssterke innbyggere. Vi må bygge en positiv og optimistisk identitet, og det har vi alle forutsetninger for å få til.

– Og det vil du være med på?
– Absolutt, jeg har skrevet flere innlegg i lokalavisa om dette, og fått mye positiv respons.

– Da hadde det kanskje vært en tanke å engasjere seg politisk?
– Jeg føler vel ikke helt at jeg er der, men hvis det blir kommunesammenslåing, kanskje.

– Hvor hører du til i partilandskapet, da?
– En koalisjon med Høyre og Arbeiderpartiet hadde passet meg bra.

– Der hadde du ikke blitt aleine.

Porsche
Etter å ha tatt videregående skole i Porsgrunn tok han befalskolen i Marinen, og hadde yrkesvalget klart. Allerede fra han var liten gutt hadde han villet bli administrerende direktør.

– Ja vel, hvorfor?
– Jeg vet vel egentlig ikke helt, men jeg tror det kan ha hatt noe med bilmerket Porsche å gjøre. Jeg hadde alltid ønsket meg en slik bil, og regnet med at den kostet mye penger, derfor ville jeg ha en jobb som kunne gi meg råd til det.

– Har det blitt Porsche, da?
– Ja visst, en 1995-modell. Den var ikke så dyr.

Etter å ha avlagt eksamen som siviløkonom ved universitetet i Edinburgh i 1992 fikk han gode jobber i næringslivet hjemme i Norge, og hadde flere tyngre lederstillinger med betydelig suksess. Og så fikk han i 2001 ansettelse som salgsdirektør i Nidar. Og fikk for første gang alvorlige problemer i sitt yrkesliv.

Modig Harald Røyne– Det var blant annet en stor salgsavtale jeg ikke klarte å lande, og jeg følte at jeg hadde ansvar for arbeidsområder hvor jeg ikke hadde god nok kompetanse. Og jeg opplevde at jeg ikke hadde tillit fra medarbeiderne mine.

Svein Harald Røine bestemte seg for å si opp, og snakket med fru Lene om dette over et glass rødvin på terrassen hjemme i Værlebakken. Hun kjente til situasjonen hans, og hadde forståelse for at han ville kutte ut. Men hun trakk også opp et helt annet perspektiv:

– Hun minnet meg på at dette var første gang jeg hadde møtt motstand i yrkeslivet, og at selv om det ikke var noe galt i å slutte ville jeg kanskje vokse mer på å bli i jobben og kjempe meg tilbake.

Kikk i speilet
Han valgte å bli og kjempe.
– Det ble en skjellsettende erfaring for meg mentalt og når det gjelder selvinnsikt. Jeg skjønte at jeg hadde vært en dominerende person som ikke hadde brukt mye krefter på å forstå meg selv, men nå måtte jeg ta en skikkelig kikk i speilet, og ikke alt jeg så var like bra.

Han fikk midler til å ansette en coach som skulle være med på arbeidet med å reetablere samarbeidet og eliminere dysfunksjonelle prosesser og relasjoner. Og etter en krevende periode hvor Svein Harald Røine erfarte at det var minst like viktig å arbeide med menneskene rundt seg som økonomiske disposisjoner og resultater, kom han og mannskapet hans ut av det på en meget god måte. Han ble værende i jobben som salgsdirektør i seks år etter denne prosessen, og på den tiden ble bedriftens bunnlinje nesten tredoblet.

I 2010 sto han uten jobb da stillingen hans forsvant som følge av omstrukturering.

– Så sto jeg der, midt i 40-åra, hva gjør jeg videre?
– Ja, hva gjorde du videre?

– Jeg var nok blitt inspirert av det som skjedde på Nidar, og var interessert i lederutvikling og samarbeidsprosesser. Kanskje jeg kunne begynne for meg selv og drive med dette på heltid?

Det kunne han, blant annet etter å ha vært i London og hørt Tony Robbins, verdens mest kjente selvutviklingsguru.

Nå driver han sitt eget firma AlltidPositiv, holder inspirasjonsforedrag og lederkurs, og er coach. Og så har han ganske nylig gitt ut boka «Modig», som har fått en strålende mottagelse, og hvor han legger vekt på at ikke minst som leder er det viktig å tore å være genuin, vise hvem du er som menneske. Det er altfor mange som ikke tør være seg selv overfor medarbeiderne, og da vil det alltid være noe som skurrer.

– OK. Men alltid positiv, går det an, da? Livet byr jo på negative opplevelser, også?
– Ja, men jeg prøver å ikke gruble unødvendig mye på det før jeg kommer meg videre.

– Kan du tillate deg å ha en drittdag?
– Det kan jeg jo, men det gir meg ikke særlig mye, og jeg vil i alle fall ikke dyrke dritten og andre ting jeg ikke får gjort noe med.

– Da vil du heller kjøre Porsche?
– Absolutt.

Han er gift med Lene, og har en sønn på 20 år og en datter på 18. Og har klart å kombinere et travelt og krevende yrkesliv med tette og gode familierelasjoner.

– Ja, jeg er en god far. Vi legger stor vekt på ærlighet hjemme hos oss, og det trives vi veldig godt med.

Alle klisjeer tilsier at Svein Harald skal ha garasjen full av langrennsski og Birken-sykler. Det har han ikke.

– Nei. Jeg spiller golf, og så sykler jeg litt off-road i skogen. Men jeg trener ikke sånn landeveissykling, det synes jeg er pyton.

– Å ja. Og det gjør du, ser fantastisk ut naken?
– I egne øyne gjør jeg absolutt det.

Avslutter Svein Harald Røine. Med et stort smil.

tekst og foto Lars Rune Debes 

 

Del
Foregående artikkelLangdistansemannen Ivar
Neste artikelSkoda Superb; -Et nytt nivå med ytelse, stil og teknologi
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS