– Ja, vi begynner unektelig å ta stor plass her i distriktet, vedgår Odd Espen Skjærbekk, og sikter til Kaptein Rødskjeggs lokale kjendisstatus. Og det synes selveste kapteinen er morsomt, faktisk bare morsomt.

– Men det hender vel kanskje du kan bli litt lei av innpåslitne fans i det nedre alderssegmentet?

– Nei, ikke tale om, de tapper meg på ingen som helst måte for energi, men gir meg tvert imot påfyll, ærlige og spill levende.

Men det er nok slutt på den tiden da Skjærbekk kunne slenge innom Kiwi og plukke med seg en liter melk og et kneip, nå må han beregne litt ekstra tid til ivrige små som oppdager selveste Rødskjegg blant hyllene.

– Og den tiden bruker jeg gjerne, det kan bety mye for det barnet der og da. Jeg husker jo selv hvor viktig det var å bli sett og få hilse på dem jeg så opp til.

Ny sesong
– Enn å ta seg en øl på byen, går det greit?

– Vel, det er hyggelig å prate med folk, så gjerne det, men fredagskvelden er nok best hjemme foran TV.

– Og da ser du på?
– House of cards, og så ser jeg på Fleksnes sammen med den eldste dattera mi, det er kjempemoro.

For øvrig opplever han at eldre ungdommer kommer og skal ha en klem, Kaptein Rødskjegg har blitt en viktig del av barndommen deres, og det er noe som varmer et gammelt pirathjerte.

Og nå er han klar for en ny sesong, med forestillingen ”Eventyrtyven”, sammen med Ole Jacob Lindberg og Morten Heiberg, som utgjør selskapet Vi Piratas, i tillegg til Fredrik Torp og Morten Torp, som har forsterket foretakendet på den økonomiske og administrative siden.

Valgt sist

Odd Espen Skjærbekk, det er den lurvete og gærne sjørøveren med det voldsomme skjegget og de digre støvlene, det. Men han er mer, han er også en skolert musiker som kan spille Bach på klassisk gitar, han er fluefisker, og han er politiker. Mer om dette etter hvert.

Han er oppvokst på Halmstad, som sønn av en flymekaniker. Den gangen var det massevis av jevnaldrende barn, og nesten ikke noe trafikk, så man kunne sykle og spille fotball i gata. Og Odd Espen var med.

– Men jeg ble alltid valgt sist når det skulle velges lag, alltid.

– Så du ble en bitter fotballhater?
– Nei da, jeg har jo fått med meg noen hjemmekamper på Melløs. Jeg skjønner ikke spillet, men blir veldig engasjert, og synes det er gøy når de scorer mål og sånn.

Imidlertid fant han seg en annen idrett, nemlig orientering, og der gjorde han det svært bra. Men det var noe annet som lå og lurte, nemlig interessen for musikk, og lysten til å opptre.

Klassisk skolering
– Du var en liten ekshibisjonist?
– Jeg har nok alltid likt det å opptre veldig godt. Det begynte med en badmintonracket da jeg var fire-fem år gammel, den første gitaren fikk jeg da jeg var ti. Favorittbandet var Kiss.

I begynnelsen prøvde han å få like lang tunge som Gene Simmons, men skjønte snart at det ikke var noen god ide. Deretter begynte han å konsentrere seg om musikken, og det gikk bedre. Etter en forsiktig begynnelse på gitarkurs i Moss bar det til musikklinja på Valdres Folkehøyskole, etterfulgt av videregående skole på Greåker, også der på musikklinja. Så Kaptein Rødskjegg er en mann med grundig klassisk skolering, selv om man kanskje ikke uten videre ser ham for seg sittende med foten på en liten skammel mens han spiller Bach på akustisk gitar.

– Å jo da, det har jeg gjort.
Men det var nok først og fremst rocka musikk som lå unge Skjærbekks hjerte nærmest, og han bestemte seg tidlig for å treffe den aller beste gitaristen på den tiden, Marius Müller. Og det fikk han til, en time hvor han lærte kolossalt mye

Sjela i musikken
– Og siden har det vært bare rock?
– Nei, jeg er glad i all slags musikk, uansett sjanger, som det heter med en klisjé. Det er sjela i musikken som opptar meg, man må by på seg selv.

– All musikk?
– Vel, jeg synes ikke noe særlig om sånn gladjazz hvor man spiller tuba og klarinett og banjo samtidig, så jævla glad går det ikke an å være.

Etter hvert ble han kjent med et tidvis rufsete musikermiljø rundt Tivoli, og flyttet til Moss for å være med på moroa. Han spilte i et russeorkester på en revy som Ole Jacob Lindberg regisserte, og dermed var han i gang.

– Kunne du leve av det?
– Ja, faktisk. Jeg hadde ambisjoner og ønske om å leve av musikken, og en periode med Dusty Cowshit gikk det på et vis. Men det ble mange magre dager, og en kveld jeg kom hjem og skulle slå på lyset var det ikke der lenger. Da hadde de vært og hentet strømmen.

Gran og furu på flua
Skjærbekk lever et tettpakket artistliv som Kaptein Rødskjegg og i Dusty Cowshit, men han er nøye med å sette av tid til barna sine, Edda Oddsdatter (11), Ask Napoleon (4) og Frid Oddsdatter (3).

– Vi har nylig vært på en kjempehyggelig tur til Elverumtraktene, på en gård som familien til faren min kommer fra. Der renner det en liten elv, og vi var og fisket åtte – ti fine ørreter som vi stekte. Det syntes barna var helt fantastisk.

Det syntes nok Odd Espen også, pasjonert fluefisker som han er. Og det skal være det nobleste og vanskeligste, nemlig tørrflue.

– Og du behersker Spey-kastet?
– Sånn med bakslengen nesten rett opp? Vel, jeg prøver, men jeg får nok mer gran og furu på flua enn fisk.

Kumulert inn
Og så har han i moden alder debutert som politiker.

– Det var Paul-Erik Krogsvold som ringte og spurte om jeg ville stå på lista til Arbeiderpartiet til kommunevalget. Det var greit, jeg ble plassert så lavt på lista at jeg ante fred og ingen fare. Så ble jeg kumulert opp, og i dag sitter jeg altså i Moss bystyre.

– Hva synes du om det?
– Jeg er nok en sosialist i hjertet, så det er greit nok. Jeg synes det er viktig å kjempe for dem som ikke står forrest i køen, og jeg er stolt av Moss Arbeiderparti. Der har vi høylytte diskusjoner, så stemmer vi, og alle stiller seg bak vedtaket. Det blir det mye bra politikk av. Avslutter Odd Espen Rødskjegg, som altså er klar for nye tak i Nesparken, før han tar med seg barna på ny fisketur i ferien.

Lars Rune Debes tekst og foto

Del
Foregående artikkelHjerte for sporty biler
Neste artikelTil MFK for en pølse i brød
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS