påske blomster gule pongo
Foto: Jørn Mortensen

En kan i aller høyeste grad si at blomsterhandler Henry Pongo farger byen gul i påska. Det går i dagene fram mot høytiden ut tusenvis av gule krysantemum, tulipaner, begoniaer og påskeliljer. Bare av påskeliljer har han tatt inn ikke mindre enn 20.000 potter!

Henry Pongo har alltid vært en kremmer som aldri har vært redd for å skape diskusjoner, tråkke enkelte på tærne eller gjøre utradisjonelle ting. Han startet med Jederveien minimarked på Jeløy hvor han som kjøpmann og Frp-politiker utfordret alkohollovgivningen. Pongo ble landskjent da han valgte å stille ut vinsamlingen sin og dele ut vin til gode kunder og venner.  Mossingen var også først ute med søndagsåpent og for ikke å snakke om de svarte prisene han opererte med på søndager.

– Jeg gikk helt til høyesterett hvor jeg fikk medhold. Det var synd ikke resten av bransjen hang seg på, smiler han.

Ble lei av å reise
I 1998 ga Henry Pongo seg med dagligvarer, men kun to år senere dukket han opp igien og denne gang med blomster.

– Jeg hadde tenkt til å delvis pensjonere meg og reise mye. Men etter å ha reist en del ble jeg lei. Da dukket muligheten om å selge blomster opp, og jeg bestemte meg for å ta en sesong. Men jeg holder på ennå, og trives så godt med dette at jeg ikke har planer om å gi meg, smiler den frittalende kjøpmannen.

Bakgrunnen for å starte med blomstersalg var ikke at Henry Pongo hadde spesielle kunnskaper eller interesse for blomster.

– Men jeg visste at blomster var et lettsolgt produkt. Og etter hvert har jeg lært veldig mye om blomster, hvordan de skal pleies og stelles og hvilke blomster som egner seg best til forskjellige bed. Kvaliteten på blomstene våre er dessuten like bra som hos hvilken som helst annen blomsterbutikk, rett og slett fordi vi har akkurat de samme leverandørene.

Tar mange sjanser
Andre i bransjen har lurt på hvordan Pongo kan operere med så lave priser.

– De kunne også gjort det samme dersom de tok sjansen. Det handler nemlig om å ta sjansen. Jeg kan for eksempel få en telefon om at en forhandler har 20 traller igjen av et produkt. Får jeg en OK pris så slår jeg til med risikoen om at mye ikke blir solgt. Men settes prisene lavt nok og produktene samtidig er gode så får jeg solgt det meste.

– For leverandøren er kanskje alternativet at mesteparten må kastes. Da er det tross alt bedre å få litt igjen for blomstene. Sånn er det også med blomsterbilene leverandørene kjører rundt til blomsterbutikkene med. Jeg er sistemann på ruta og det hender ofte at jeg tømmer bilen. Her er også alternativet at de må kaste resten, mens jeg tar risikoen på at jeg kan brenne inne med mye.

Volum viktigst
Mossingen understreker at han heller ikke er så opptatt av gode kalkyler på det han selger.
– Jeg er mer opptatt av å selge volum enn å tjene mest mulig penger på hver enkelt blomst. Tilbudene skal være så bra at jeg trekker massevis av folk hit. I noen tilfeller selger jeg blomster med tap, smiler han.

Henry Pongo mener resultatene viser at han velger riktig.
– De to siste årene har jeg hatt rekordresultater. Og jeg selger så mange rosebuketter at jeg trolig er størst i Norge. Det går mellom 1500 og 2000 buketter i uka.

1600 kunder på en dag
Tro det eller ei, men det kan faktisk bli for mange kunder, selv for Henry Pongo.

– Kristi Himmelfartsdag i fjor begynte vi nesten å grine. Dette var et par dager før 17. mai og alle skulle gjøre det pent. Etter hvert håpet vi nesten det skulle begynne å regne. I løpet av den dagen handlet 1600 mennesker hos oss, og de fleste av disse hadde med seg en eller flere inn i butikken. Butikken er ikke så stor, og med alle blomstene er det i utgangspunktet trangt.

Is i magen
Når Påsketid er innom blomsterbutikken i Storgaten har påskesalget ennå ikke tatt helt av. Butikken er proppfull av gule blomster og mer er på vei. Pongo har likevel is i magen, for han vet kundene kommer når det nærmer seg høytiden.

– Jeg er sikker på at jeg blir kvitt det meste, selv om jeg har 20.000 potter med påskeliljer. I fjor solgte jeg for eksempel 1300 buketter med gule tulipaner bare de siste dagene.

Roser i gult går det også mye av til påske, det samme med stemor. Selv om det skulle være kuldegrader om natta så går det fint an å pynte opp med blomster. Påskeliljene tåler ned til fem minusgrader, mens stemoren tåler hele åtte til ti kuldegrader. De legger seg flate i kulda, men reiser seg så fort det blir litt varmere.

Selv om det er hektisk i butikken får Henry Pongo fortsatt sjansen til å reise. Da går turen ofte til foreldrenes hjemby Budapest.

– Jeg er der nede flere ganger i året, og har et landsted ved Balatonsjøen. I tillegg har jeg et par leiligheter i Budapest. Men nå er det høysesong i butikken så da blir det nok ikke noen turer nedover på en stund.

Butikk nummer to?
En skal heller ikke se bort fra at Henry Pongo starter ytterligere en butikk.

– Jeg kommer ikke til å flytte denne butikken, selv om lokalene er i trangeste laget og parkeringsforholdene vriene på de store handledagene. Men kanskje åpner jeg en butikk til i Moss og omegn dersom det dukker opp et lokale som passer og som har plenty med parkeringsplasser. Vi får se hva tiden bringer, smiler 59-åringen.

Tore Kubberød

KildeFoto: Jørn Mortensen
Del
Foregående artikkelIngeniøren som ble fotograf
Neste artikelMed naturen i fokus
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS