Padel er verdens hurtigst voksende idrett. I Spania er det seks millioner spillere og i Argentina er padel nå større enn fotball. Nå kommer sporten til Moss. På vervenområdet etablerer Johnny Gravfort et padelsenter med fem baner. Han forteller at interessen allerede er stor.

De aller fleste lurer sikkert på hva padel er. – Kort fortalt er det en blanding av squash og tennis. De beste elementene fra disse sportene blir padel, sier Johnny Gravfort som nå investerer fire millioner kroner av sine egne penger i padelsenteret i gamle Moss Mekaniskes lokaler på Moss Verft.

Ble frelst i Spania
Selv kom han i kontakt med sporten da han nylig bodde et år i Malaga.
– Der er det 70-80 nordmenn som spiller padel regelmessig. Jeg ble helt hektet og var på banene veldig ofte. Det som var så fint at var at jeg kunne spille selv om den fysiske formen ikke var all verden eller at jeg ballteknisk var spesielt god. Dette er ting som kommer ganske fort dersom en spiller ofte.

padel proshop
Johnny Gravfort i Proshopen. Foto Jørn Mortensen

Johnny Gravfort har fortsatt å spille padel etter at han kom til Norge. Sporten har vært her til lands i et par år, og det er nå baner på Fornebu, i Tromsø og Askim.

– Jeg har kjørt regelmessig til Askim for å spille. Der er det tre baner, og alle er fullbooket stort sett hele tiden etter at banene åpnet i august i fjor. Det viser potensialet for denne sporten, som jeg tror vil være større enn tennis i løpet av få år.

Omfattende anlegg
I de tidligere mekaniske verneverdige hallene på vervenområdet er padelsenteret i ferd med å ta form. De fem banene er allerede på plass og det jobbes nå med å klargjøre alt annet.

– Garderobene er ferdige ganske snart. Vi skal bygge en tribune ved centercourten og sørge for at det blir gode forhold for TV-sendinger. Under tribunen blir det varmerom for spillerne, for ute i hallen vil det ikke være mer enn 15 grader om vinteren.  Det blir regelmessig streaming fra senteret. I tillegg skal vi bygge en 18 x 6 meter trampoline for barn. Det blir også en bordtennisavdeling med egen klubb, styrkerom og en proshop hvor vi selger det man trenger for å spille padel. Moss Padelklubb vil også få klubblokaler her.  Hele prosessen fra ide om padelsenter  i Moss til realisering har gått fort.

– Jeg tegnet kontrakt med Merkantilbygg om lokalene i fjor sommer, og i august 2017 vedtok Moss Bystyre bruksendring for lokalene. En måned senere startet ombyggingen.  Nå er banene på plass, men vi kan ikke ta i bruk senteret før alt er ferdig og vi har en endelig brukstillatelse. Jeg tipper det kan bli en åpning i mars.

Lite plasskrevende
Padel er en sport hvor man hovedsakelig spiller to mot to. Banen er som en tredjedels tennisbane og det er glassvegger i endene som i squash. Ballen er som en tennisball, mens racketene er harde og ikke strengede som i andre racketidretter.

– Dette er en sport som passer for alle uansett alder. Det blir ofte lange ballvekslinger og en nybegynner har det like morsomt som en som har spilt lenge.

Det blir også mulig å komme for å spille alene.

– Jeg har gått til innkjøp av en robot som en kan programmere slik at man får trent på akkurat det man ønsker. En tilsvarende robot blir også kjøpt inn til bordtennisavdelingen.

Stort i Sverige
Johnny Gravfort forteller at Norge har hengt litt etter på innføringen av padel.

– En trenger ikke dra lengre enn til Sverige hvor det allerede er over 300 padel baner.
Bare i Stockholmsområdet snakker man om et behov på 100 baner. Når vi åpner i mars så er dette kun det fjerde anlegget i Norge.

Padelsenteret kommer til å holde åpent fra klokken 06.00 til klokken 22.00.
– Senteret kommer alltid til å være betjent, men det blir av frivillige som kombinerer spill med å gjøre en del oppgaver her. Jeg har allerede kontakt med et stort antall mossinger som allerede er padelentusiaster og som gleder seg til å komme i gang her. Det er nemlig allerede et stort padelmiljø i byen. Derfor er jeg ikke redd for at banene ikke blir brukt, smiler han.

Ingen spesielt kostbar idrett
Gravfort mener det ikke er spesielt dyrt å spille padel. – Kostnadene ligger på omtrent det samme som squash. Utstyret er heller ikke spesielt dyrt og vi vil selge både racketer og padelsko i alle prisklasser ut fra hvilke ambisjoner og ønsker den enkelte har.

Padelentusiasten forteller at de vil operere med forskjellige priser ut fra når på dagen folk spiller. – Det blir tre forskjellige priser med lavest pris på morgen og formiddag. I tillegg vil vi operere med to typer medlemskap som gir både tilgang til styrkerommet og reduserte priser på timeprisen. For å rekruttere barn til sporten samt fylle opp senteret på dagtid så kommer jeg også til å gå ut til skoler og barnehager med invitasjoner.

Fem forskjellige baner
– Vi har 5 ulike baner her, da dette er et demosenter for Manza Sport, som er en spask produsent av padelbaner. Vi vil invitere tennisklubber og andre interessenter fra Norge og Danmark til demo. Vi mener det er et behov for en gjennomgang av type baner og underlag før man velger å investere i padelbaner. Jeg har derfor ansatt en på heltid som jobber med salg av baner og utstyr, avslutter Johnny Gravfort.

 

Tekst; Tore Kubberød
Foto; Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelKate gjør hundene sveisne
Neste artikelGjør en viktig jobb for samfunnet
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS