– Velkommen til Tjukkasgjengen på Halmstad. Her er det plass til alle uansett alder og form, smiler Per Henriksen. «Tjukkas-Per» har vært den store ildsjelen for den gulkledde horden i Rygge i snart fem år.

Forleden ble Tjukkasgjengen tildelt Karl Evang-prisen, Norges mest prestisjefylte helsepris. Tjukkasgjengen ble for cirka fem år siden startet opp i Moss av Jan Ellefsen, og Facebook-fenomenet spredde seg raskt. Nå består landets største gratis lavterskel helsetilbud av cirka 330 chaptere (avdelinger) og rundt 30.000 medlemmer.

En ekte ildsjel
Det er mange ildsjeler rundt i landet som har bidratt til at fenomenet har spredd seg fra Moss til resten av landet. En av de mest iherdige er Per Henriksen, som i snart fem år har sørget for at tjukkasene på Halmstad i Rygge er en av landets beste grupper.

– Det var hyggelig at Tjukkasgjengen  fikk denne prisen. Mange gjør en god jobb, og helseeffekten er veldig stor av at så mange daglig er ute og trimmer. I tillegg kommer den psykiske effekten ved at mange har kommet ut av ensomhet, får nye venner og et smil i hverdagen.

Turer hver dag
16. februar 2012 var det klart for den første tjukkasrunden på Halmstad. Responsen var god, og folk strømmet til.

– Det var helt enormt i starten. Det meste vi hadde av deltakere på en dag var 56. Siden har det sunket litt, men stammen fra starten er fortsatt med og vi er aldri under tosifret.

Tjukkasgjengen på Halmstad går turer hver dag fra mandag til torsdag. Klokken 18.00 går den gulkledde horden fra Tyrolerhuset.

–Det som er så fint er fleksibiliteten. Folk kan delta hvilke dager de vil. Flere er med hver dag, fordi de i tillegg til en trimtur i frisk luft også setter pris på det sosiale. Det er mye smil, latter og skravling i løpet av en time. I tillegg er det også de som avtaler turer på andre tidspunkter. Det kan man gjøre på facebooksiden vår.

Har blitt friskere
Per Henriksen forteller at han og mange andre har oppnådd en stor helsegevinst i Tjukkasgjengen.

– Det er en tid før og etter Tjukkasgjengen for min helse. Jeg har hatt hjerteinfarkt, har Behkterevs sykdom og sukkersyke. Det er mange år siden jeg hadde infarkt nå, Behkterev har jeg nesten ikke merket noe til etter at jeg begynte å gå. Da jeg startet opp i Tjukkasgjengen var sukkersyken så ille at det var nummeret før injeksjoner. Nå tar jeg bare et par mye mildere tabletter.

– Jeg hører fra mange hvor mye bedre helse de har fått. Både fysisk og ikke minst psykisk. Mange forteller at de var ensomme, satt mye alene og var passive. I Tjukkasgjengen har de fått seg venner, de møter glade mennesker hver dag, og går hjem med et smil.

Tar vare på hverandre
Hva er grunnen til at Tjukkasgjengen på Halmstad har så bra oppslutning?

–Stabiliteten er viktig. Vi har samme møtestedet året rundt, samme tidspunkt og liten endring i rutene. Folk vet at det alltid er noen her de kan gå sammen med. Ivar Brogård, Janne Gundersen, Anne Olausen og meg er administratorer og en eller flere av oss er alltid på plass.

– I tillegg skal ingen føle seg utenfor verken før eller underveis på turen. Vi tar vare på hverandre. Ingen går alene, og de som går sakte bakerst skal også ha noen å gå sammen med. Vi fire som har ansvar fordeler oss i gruppa slik at ingen går alene. Viktig er det også at vi står og venter til alle er i mål.

Alle er velkomne
Per Henriksen forteller at tempoet og løypelengdene ikke er verre enn at alle kan klare det.

– Rundene vi går er på cirka 4,3 kilometer sommer som vinter. Vi har også kortere og lengre alternativer. Det sosiale rundt turene er like viktig som turene. I tillegg arrangerer Anne Olausen hver måned «Månedens tur» til forskjellige steder  i bygda. Da koser vi oss litt med kaffe og noe godt å tygge på. Hvert år har vi også julebord med topp deltakelse.

Per Henriksen er på plass utenfor Tyrolerhuset så godt som hver dag uansett vær og vind.

– Jeg blir aldri lei, for dette er en utrolig fin hobby for meg. Jeg kommer meg ut på tur hver dag og møter glade tjukkaser hver dag. Dette skal jeg fortsette med, smiler 57-åringen som ønsker nye medlemmer hjertelig velkommen til Tjukkasgjengen på Halmstad.

Tore Kubberød (tekst og foto)

Del
Foregående artikkelEspen og boka om gamle Moss
Neste artikelBarndomshobbyen som tok av
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS