Fotograf Andreas Jørgensen driver Fotogalleriet på Amfi Moss. Ved siden av jobber han med et prosjekt han har kalt «Oss i Moss». Her vil han ta portrettbilder av flest mulig mossinger. Bilder som legges ut på nettsiden ossimoss.com. – Jeg ønsker å hedre mannen i gata, sier mossingen.

Det var på slutten av 2016 Andreas Jørgensen begynte jobben med å forevige såkalte vanlige mennesker. Folk han traff i gatene i byen.

– En lystbetont jobb, hvor jeg stort sett møter positivitet. Det er ikke mange av de jeg har spurt som har svart negativt. Om ikke så lenge så håper jeg å ha 100 personer i galleriet på ossimoss.com. I 2020 er det både kommunesammenslåing og 300-års jubileum for Moss by. Da hadde det vært morsomt å kunne hatt portretter av 300 mossinger, sier Andras Jørgensen.

Flotte møter med mennesker
Fotografen kaller seg selv en litt ensom ulv, som aller best liker å jobbe alene.

– Men så fikk jeg veldig lyst til å hedre mannen i gata, selv om det for meg sitter ganske langt inne å spørre tilfeldige ukjente mennesker om jeg får ta bilder av dem. Selv om fotoseansen ikke tar mange minuttene så får jeg veldig ofte høre historien til menneskene. Flotte historier om hva de har gjort i livet. Mange åpner seg helt for meg. Selve bildene har jeg satt noen få enkle krav til. De skal vise menneskene akkurat som de er i et naturlig lys og i sort/hvitt.

Kan bli utstilling og jubileumsbok
Han har ingen planer for hva han skal bruke disse bildene til utover å lage et bredest mulig fotogalleri på ossimoss.com.

– Kanskje kan de etter hvert stilles ut på restauranter, kafeer, venterom eller andre steder hvor mennesker oppholder seg.  Det kan jo også tenkes jeg lager en bok ut av det til byjubileet.

Fra fluefiske til foto
41-åringen er selvlært etter å ha funnet ut at foto var en spennende hobby.
– Jeg var lidenskapelig fluefisker på Jeløya. På fisketurene fikk jeg mange flotte naturopplevelser som ga meg mye. Så fikk jeg lyst til å fange det jeg opplevde og kjøpte meg et kamera. Når jeg skal gjøre noe som går jeg alltid inn i det med 100 prosent. Sånn var det også med fotograferingen. Jeg er fullstendig selvlært, men har lest meg til mye, sett uttallige filmer på Youtube og testet ut ting selv. På den måten har jeg funnet min egen stil og form som folk tydeligvis liker.

Det var med en bok Andreas Jørgensen startet sin yrkeskarriere som fotograf.

Etter utallige turer på Jeløya så fikk jeg et enormt bildemateriale som jeg fikk lyst til å samle i en bok. Høsten 2015 ga jeg derfor ut boka «Et år på Jeløy» samtidig som jeg åpnet Fotogalleriet. Responsen på boka har vært veldig bra, og nå er samtlige 1000 eksemplarer solgt.

Klyper seg i armen
Nå har han i to år drevet Fotogalleriet i Amfi Moss. Mossingen er overveldet over den responsen han har fått.
– Salget har vært så bra at jeg enkelte ganger må klype meg i armen. Først tenkte jeg at et fotogalleri burde være på en bondegård ala Røed gård på Jeløy. Men ved å være i et kjøpesenter så treffer jeg atskillig flere mennesker. Jeg er også glad for den hjelpen jeg får fra senteret. De åpner og stenger for meg slik at jeg kan være ute og ta bilder. Jeg trenger ikke være til stede selv mer enn noen timer fredager og lørdager, for kundene går gjerne i ro og mak, titter på bildene både en og flere ganger før de bestemmer seg. Da legger de gjerne igjen en beskjed til meg om hvilket bilde de vil ha.

Himmelen, havet og horisonten
Andreas Jørgensen karakteriserer seg som en landskapsfotograf. Han forteller at det er noen bilder som selger mer enn andre.
– Et bilde jeg har tatt av Gullholmen er absolutt en av besteselgerne. Det samme med et bilde jeg har kalt «Frozen» og et bilde fra Alby hvor jeg gikk i Munchs fotspor. Det blir veldig mye Jeløya-bilder, men mange spør meg likevel om hvor bildene er tatt. Som regel er de tatt på kjente steder, men på en slik måte at man ikke ser hvor det er. Det er himmelen og havet som fascinerer meg. Bevegelsene og lyset som er ved sjøen og i horisonten.

Mossefotografen er ikke blant de som sitter i timesvis i kamuflasjetelt og venter på at et dyr skal dukke opp.

– Jeg er ikke opptatt av å ta bilder av dyr. Det er himmelen, havet, horisonten og lyset som fascnerer. Jeg må riktignok innrømme at jeg en tid var veldig glad i store fugler som ørner og andre rovfugler samt sangsvaner. Fuglefotografering blir det fortsatt litt av.

Til Sør-Sverige
Andreas Jørgensen drar også bort fra Jeløya for å få det perfekte bildet.
– Jeg har begynt å vandre nedover i Rygge. Kystlandskapet her er utrolig spennende. Ellers så tar jeg i hver eneste årstid turen ned til Österlän ved Ystad i Sør-Sverige. Der er fotoforholdene helt magiske. Lys, horisont og den store og praktfulle bøkeskogen er helt unikt. Så 1. februar er jeg klar for en uke der nede for å ta bilder, smiler han og forteller at også Færøyene, Island og Svalbard står høyt oppe på lista over steder han gjerne skulle vært med kameraet sitt.

 

Tore Kubberød (Tekst)
Jørn Mortensen (Foto)

Del
Foregående artikkelMosseparaplyen tilbake i butikkene
Neste artikelRefsnes skole; «Verdens flotteste matterom»
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS