Norvald Haaland har en rekke ganger hatt fått brudd og stygge skader. Senest i 2017 da brudd i begge håndleddene og et muskelfeste i skulderen ødela hele sesongen. Nå er roadraceren fra Moss tilbake, og det som den beste i landet i klassen sin.

– Starten på sesongen har vært god. Jeg vant de to første NM-rundene som gikk på Vålerbanen. Dermed er jeg i rute for det som er målet, å vinne NM. Men jeg tar gjerne med meg nordisk mesterskap også, sier Norvald Haaland.

At han er tilbake i toppen på roadracing er ingen selvfølgelighet. Hele fjorårssesongen ble nemlig spolert på grunn av skader.

– I kvalifiseringen til de første NM-rundene i fjor så knakk jeg begge håndleddene i tillegg til at jeg ødela et muskelfeste i skulderen. Dermed var sesongen over. Selv daglige gjøremål ble vanskelige da, sier 46-åringen. 

Stygge skader
Fjorårets ulykke skjedde for øvrig på Vålerbanen, hvor Haaland startet årets sesong med seier i de to første NM-rundene. Han forteller at fjorårets ulykke ikke preget ham i sesongåpningen.

– Jeg tenkte faktisk ikke på fjorårets ulykke i det hele tatt. Skadene i fjor var heller ikke de verste jeg har hatt. Det har blitt mange brudd og skader opp gjennom årene, med det som skjedde i 2006 som det verste. Da fikk jeg fire brudd i ryggen. Den gang kjørte jeg for øvrig løp bare ni dager senere, uten at legen min var så veldig fornøyd med det, ler roadracingveteranen som representerer Borg MC Klubb i Sarpsborg.

På motorsykkelferie
Det var en tilfeldighet som gjorde at sunnfjordingen, som flyttet til Moss i 2006, begynte med roadracing som 25-åring i 1996.

– Det var en gjeng av oss som var på motorsykkelferie året før. Vi kjørte innom Rudskogen hvor det var NM-løp. Dette så veldig morsomt ut, og året etter løste jeg lisens selv om det egentlig var 10-15 år for seint. I debutsesongen gikk det ikke så bra. Det var mye stang ut og kræsjing, og jeg endte på femteplass sammenlagt i debutantklassen. 

Har lyst på ny kongepokal
Siden har det gått stadig bedre for Norvald Haaland, og i 2002 kunne han ta i mot sin første NM-tittel. Norgesmesterskap har det blitt fire av, og i tillegg har han tre ganger kunnet smykke seg med tittelen nordisk mester. Nå sikter han seg inn mot NM-tittel nummer fem i år og gjerne også tittelen neste år.

– Hvor lenge jeg kan holde på bestemmer jeg selv. De siste årene har jeg tenkt at dette er min siste sesong, men så lenge jeg synes dette er like morsomt som for 20 år siden så fortsetter jeg. Det er aktive kjørere i klassen min som nærmer seg 60 år. Og neste år er det kongepokal å vinne for NM-vinneren. Den settes kun opp hvert sjette år i roadracing, siden den fordeles på alle motorsykkelgrenene. Og det hadde vært morsomt å bli den første roadraceren i historien som vinner to kongepokaler. Den første tok jeg i 2007. 

Få løp
Det er ikke så mange konkurranser i Norge for roadracere hver sesong. Fra mai til september er det kun fem NM-helger.

– Jeg forsøker å trene jevnlig på Rudskogen eller Vålerbanen, men like viktig er den fysiske treningen. Det er viktig at man er i fysisk bra form. Dessuten har jeg holdt på så lenge at jeg har fått en rutine som er gull verdt. Dessuten er det alfa og omega å ha alt utstyret på stell. Det er noe jeg legger mye ressurser i. 

Lite oppmerksomhet
Det koster mye av både tid, ressurser og kroner å henge med i toppen i roadracing. Satsingen finansieres hovedsakelig gjennom hans eget tømrerfirma.

– Hvis du ikke driver med fotball er det nemlig ikke så lett å få sponsorstøtte i idretts-Norge. Jeg har noen gode sponsorer, men skulle gjerne ha flere. Men det er ikke så lett når det sjelden eller aldri er oppmerksomhet rundt det vi driver med, sier Norvald Haaland. 

Del
Foregående artikkelTrekker folk til gården med kalkmaling
Neste artikelDesiree kjører fra gutta
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS