Mossingen Jo Are Austad, alias «Jacks» er cowboy drømmer om å få være med i verdensmesterskapet i western-skyting. Det foregår selvsagt i USA.

I snaut ti år har 32-åringen holdt på med westernskyting. Han er en av mange østfoldinger som gjerne kaller seg for cowboyer. I Østfold finnes nemlig hele tre klubber for westernskyting. «Jacks» er medlem i The Armed Brotherhood of Bear Valley, en klubb som har sin egen westerbane i tilknytning til Sarpsborg Pistolklubbs anlegg i Bjørndalen.

– Jeg er en cowboy, men lever det ikke fullt ut i hverdagen som en del av de andre medlemmene i klubben. Noen tar det så langt at de kjøper seg småbruk som de innreder i westernstil og går daglig i moderne varianter av cowboyklær, smiler mossingen.

Nordisk mester
Til daglig er han selger på Bauhaus i Vestby. Leiligheten i Ørekroken er overraskende lite preget av cowboyinteressen. På stuebordet ligger en del effekter han i anledning pressebesøket har hentet hjem fra campingvogna og på en stol henger et par cowboyhatter.

– Jeg har planer om å sette opp ei hylle til premiene. Det er litt hyggelig å ha dem framme, sier Jo Are Austad. For premier har det blitt ganske mange av i løpet av de ni-ti årene han har hatt western-skyting som hobby. Toppen nådde han for to år siden da han gikk til topps i nordisk mesterskap i en av delgrenene.

– Det var stort for meg. Da følte jeg at jeg fikk igjen alt for satsingen i tid og penger. For det er klart det koster en del å drive med denne sporten. En skal ha geværer og pistoler og ganske mye cowboyutstyr. Som denne hatten som jeg fikk spesialsydd i USA. Den kostet vel rundt 5000 kroner. Vi må også ha flere forskjellige våpen siden vi konkurrerer både med revolver, colt, rifle og hagle.

– Det koster også en del å reise rundt på stevner, selv om vi bor i campingvogner eller telt på skytebanen. Pengepremier er det heller ikke i denne sporten. Det er heller ikke lov til å skaffe seg sponsorer. Klærne vi bruker skal være autentiske og reklamefrie.

Alle har cowboynavn
Det er ikke mer enn to-tre fra mosseregionen som driver aktivt med western-skyting. Men det tydeligvis høy kvalitet på de lokale utøverne. Foruten Austads nordiske tittel så er Torodd Ranheim en av verdens beste i enkelte av grenene det konkurreres i. Samuel B. Carpenter, som er hans cowboy-alias, har et stort navn i internasjonal western-skyting og har de siste årene blitt både europamester og verdensmester.

– Alle som driver med denne sporten har cowboynavn. I klubben og miljøet for øvrig er det svært få som vet at jeg heter Jo Are. Der er jeg bare «Jacks», smiler han.

Det arrangeres i løpet av året et ti-talls større stevner rundt i Norge. Stevner som varer i tre dager og hvor det deltar skyttere i alle aldre.

– Sporten har vokst voldsomt. For en del år siden var det et tjuetalls deltakere. Nå stiller det gjerne opp 100 skyttere. Mye av æren for det kan være satsingen vår på at western-skyting skal være familievennlig og for alle. Mens det før forekom en del festing i forbindelse med stevnene er det nå aktiviteter for alle aldre og flere som tar konkurransene mer seriøst.

Drill og konsentrasjon
Når western-skytterne samles for å kjempe om heder og ære så er det veldig mye trening som ligger bak.

– Banen er tilgjengelig hver eneste dag, men for min del får jeg kanskje ikke skutt mer enn en gang i uka i tillegg til stevnene. Men det er også mye annen trening. En kan trene avtrekk hjemme, og drillen er veldig viktig. På hver øvelse foregår alt på få sekunder, og da er det viktig at rutinene sitter i fingerspissene og at man klarer å holde seg topp konsentrert.

– En skal gjerne gjøre klar neste våpen med den ene hånda mens man skyter med den andre. Konkurransen er så skarp at en ikke har råd til verken å fomle eller bomme for mye. En bom betyr fem sekunder tilleggstid, mens man ved å skyte blinkene i feil rekkefølge får ti sekunder tillegg i tiden.

Drømmer om USA
Jo Are Austad alias «Jacks» innrømmer at han drømmer om å få spart seg opp såpass med penger slik at han kunne tatt turen «over dammen» til cowboyenes høyborg USA. Her arrangeres nemlig hvert år verdensmesterskap for cowboyskyttere.

– Jeg håper drømmen blir virkelighet en av de nærmeste årene. Reise rundt i USA og møte andre med samme interesser og ikke minst stille opp i konkurranser mot de aller beste i verden. I VM deltar det over 1000 skyttere fra hele verden. Det er ikke så mange nordmenn som drar over til VM, men en liten gjeng er det jo hvert år. Det skal jeg oppleve om ikke så lenge, smiler han.

Tekst: Tore Kubberød
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelBarbereren fra Moss
Neste artikelPetter «Breisladd» er verdensmester!
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS