Nina Finnanger er en autodidakt kunstner fra Moss. – Jeg legger mye av meg selv i bildene mine, og ønsker å fortelle en historie. Kunst handler for meg om å fange ulike sinnstemninger gjennom farger impulsivt på lerretet. Jeg opplever ofte sterke menneskemøter med de som kjøper kunsten min, og det er en helt spesiell følelse å få lov til å bidra med et personlig fingeravtrykk til forskjellige hjem, sier Nina.

Jeg jobber primært med abstrakte malerier på store lerret, og har bestandig malt stort, jeg er nok en fysisk person som må ha mye å jobbe på. Jeg har alltid hatt et stort behov for å kunne uttrykke meg, skape noe fysisk fra den energien som kommer innenfra. Jeg har mye på hjertet og sanser ned til hver minste detalj, og jobber meg inn i en verden der her og nå gir en mening.

– Hva legger du i det?
– Jeg ser på meg selv som et følende kompass, og kjenner på stemninger ut til fingerspissene, det blir for meg et konkret verktøy som jeg bruker i kunsten min, sier Nina. Jeg trives med å male abstrakt, og var på noen kurs i starten av min karriere for å prøve ulike teknikker og stilarter, men vender stadig tilbake til det abstrakte. Det handler om å finne sin egen stil, og jeg føler jeg har funnet min. Det er ikke uten grunn at mitt motto er: «Abstract is the eye og imagination», jeg synes det er spennende at alle tolker forskjellige ting i bildene mine. Jeg liker tanken på at det er opp til beskueren å kjenne på hvilke følelser det gir.

Nina-Finnanger_portrett– Når begynte du å male?
– Mitt første bilde solgte jeg i 2009, men jeg malte før den tid. Jeg har aldri markedsført meg noe særlig, men opplever at folk kontakter meg og ønsker kunsten min. Man kan vel si at jeg har blitt godt hjulpet av jungeltelegrafen, sier hun.

På hjemmebesøk
Jeg maler mye på bestilling, og har vært på mange hjemmebesøk på disse årene. Ofte ønsker folk et personlig bilde til sitt hjem, eller til en gave. Det er inspirerende og spennende å bli kjent med menneskene som bor der, enten det er barn eller voksne. Jeg ser fort hva som passer inn i et hjem, eller hva som eventuelt mangler, sier Nina. Det er viktig for meg å ikke bare tenke estetisk, altså ikke lage et bilde kun med de riktige fargene og linjene. Kunst handler om å formidle, å gi uttrykk for noe, og derfor er det fint å bli kjent med menneskene som bestiller bildene mine.

Jeg føler nesten at det er som en presang, som jeg skal pakke opp, sier hun. Etter et hjemmebesøk er jeg veldig inspirert, og da jobber jeg intenst og effektivt. Det handler om at energien jeg har fanget, må ut og ned på lerretet. Det er svært sjelden jeg venter med å male, da skal det dukke opp noe helt spesielt. Etter to, til tre dager er jeg som oftest ferdig.

– Hvilke reaksjoner møter du når du leverer fra deg bildene dine?
– Jeg får ulike reaksjoner, og har til nå aldri opplevd noe annet enn dyp takknemlighet fra kjøperen. Det er veldig sterkt, enten jeg møter gråt eller glede, det er en stor lykke for meg å se hvordan bildene mine berører andre mennesker. Jeg blir oppriktig ydmyk og takknemlig, det er enormt meningsfullt, sier Nina.

Personlig preg
Jeg er tidligere elev av kunstner David Sandum, og har vært medorganisator for Twitter Artexhibit. Det var i grunn David som hjalp meg opp og fram som kunstner, jeg møtte han på en kunstutstilling på Varden i 2014. Vi inngikk et samarbeid, og jeg har lært mye av han, på de to årene jeg har kjent han. Bildene mine gjenspeiler mye av den jeg er, og vi har alle en historie å fortelle, sier Nina. Mitt liv og mine erfaringer har formet meg til den jeg er, og veien har ikke bare vært lett.

Etter tøffe barne- og ungdomsår med mye mobbing, var det mye inni meg som måtte ut, og ettervirkningene har nok kommet i voksen alder. Livet har sine opp- og nedturer, og jeg en dame med mye livserfaring på godt og vondt. Kunsten er min måte å formidle og bearbeide dette på, det er mye dybde i meg, sier hun. Jeg har skisset og skrevet dikt, men det ble billedkunsten som falt mitt hjerte nærmest. Jeg er stolt av dit jeg har kommet i dag, og bærer med meg mine erfaringer med rak rygg.

– Hva er dine ambisjoner fremover?
– Jeg har planer om sosionomstudiet, og ønsker å kunne bruke bildene terapeutisk, kanskje spesielt med barn. Jeg har jobbet med barn i mange år, og er vant til å tenke kreativt og stadig finne annerledes innfallsvinkler. Slik jobber jeg med bildene mine også, jeg utfordrer meg selv til å tenke på en litt annen måte, og samtidig bevare et særpreg. Jeg ønsker også å ha en egen utstilling, en vernissage, der jeg kan vise frem kunsten og nå ut til mange. Utstilling blir det, det er nok bare et tidsspørsmål, smiler Nina.

Tekst: Kristin Gudbrandsen
Foto: Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelNesparken Hostel i Moss: Godt besøkt året rundt
Neste artikelJon Michelet: En Larkollens mann
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS