Per Kristian «PK» Grytdal fra Ekholt får naturfag til å rocke. Først gjennom ti år som lærer på Verket skole, to serier på NRK Super, jobben på Inspiria i Sarpsborg, egen YouTube-kanal og show landet rundt.

– Jeg er ganske så heldig når jeg som 44-åring fortsatt får lov til å leke med naturfag som er så morsomt, ler Per Kristian Grytdal, eller «PK» som barn og ungdom landet rundt kjenner han som.


Blir gjenkjent
Når BBF Magasinet ringer ham er han på jobbtur i Trondheim for Inspiria Science Center i Sarpsborg. Midt i telefonpraten blir han avbrutt av en gjeng med barn som kjenner ham igjen fra to runder med programmer på NRK Super.

– Det er fem år siden vi lagde programmene. Det ble to serier a ti programmer. De ble veldig populære og hadde på det meste 100.000 seere, noe som er veldig mye på NRK Super. Seriene sendes jo også stadig vekk i reprise, så da blir jo ansiktet mitt ganske så godt kjent. Men det er bare hyggelig, for barn er så direkte og impulsive, sier mossingen.

Tilfeldig i NRK
At han havnet som programleder var en tilfeldighet. – Jeg har jo litt sceneerfaring etter å ha spilt i band. Egentlig ble jeg sammen med Kristoffer Skaug og Rune Nilsson invitert til NRK for å være med på planleggingsmøter til en NRK-serie om naturfag. Så hørte jeg ikke noe mer før etter et år, da NRK ringte og lurte på om jeg ville være programleder for serien.

Fra mandag til fredag er «PK» å finne på Inspiria på Grålum i Sarpsborg. Her tar han i mot skoleklasser og andre grupper med barn og ungdom. 

– Målet mitt er å inspirere dem, gjøre dem nysgjerrige på naturfag. Jeg viser dem rundt, forteller og kjører show. Etter en skikkelig realfagsboost for noen år siden så har naturfag blitt populærvitenskap. I tillegg kommer programmering for fullt, noe som også har mye naturfag i deg. 

Landet rundt med show
Det er ikke bare gjennom jobben Per Kristian Grytdal jobber med å fange den yngre gardes interesse for naturfag. Han er også en svært så ettertraktet underholder, og reiser landet rundt med sine spektakulære show. 

– Jeg må jo ha noe å gjøre på fritiden, og er heldig som får jobbe med barn. Men jeg synes jo at jeg er såpass mye hjemme at jeg også får fulgt opp mine to egne barn i fotballen. Eldstemann spiller på juniorlaget til Moss FK, mens datteren min er jentespiller hos Ekholt BK. 

Knallstart på YouTube
I tillegg har altså PK også startet sin egen YouTube-kanal med navnet Naturfag rocker med PK. 

– Her legger jeg ut en video hver torsdag. Alt blir laget hjemme i garasjen som er bygget om til et slags studio. På et år har jeg fått 7000 følgere, noe som visstnok skal være veldig bra. For det tar i følge folk i bransjen mye tid å bygge seg opp med noe nytt. Men jeg har fått god hjelp av YouTubere i Moss som har mange følgere og som har promotert meg. Det setter jeg stor pris på. 

Grytdal synes det er veldig morsomt å jobbe med YouTube. – Jeg liker virkelig konseptet. Filmene jeg legger ut er skikkelig onemanshow. Jeg er både foran og bak kamera selv, jeg redigerer og legger på effekter. Spesielt er jeg glad i å bruke slow motion. Dessuten forsøker jeg å gjøre noe ingen andre gjør.

Ferdig som lærer
Det er nå seks-syv år siden Per Kristian Grytdal var lærer. Han tviler på om han noen gang kommer tilbake i en tradisjonell lærerfunksjon.

– Den tiden er nok over, i hvert fall i skolen. Men jeg er jo fortsatt pedagog i den forstand at jeg lærer barn og ungdom naturfag på en annen måte enn før. Gjennom show og spennende forsøk forsøker jeg skape nysgjerrighet og interesse. Det jeg driver med kalles edutainment. Selv kaller jeg meg vitenskapsartist, smiler PK.

Del
Foregående artikkelÅpnet Drømmekjøkken butikk nummer 5 i Moss
Neste artikelRødskjegg har doblet bilparken
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS