Mange muligheter med 3D print

0
631

3D print: Protech ble dannet i 1993 og har vokst til en nordisk ledende leverandør av 3D-printere, 3D-skannere og CAD/CAM-system. Vi har levert over 1.500 3D-printere og 2.000 CAD/CAM-system i Norden, sier daglig leder i Moss, Terje Lund.

– Vi jobber med veldig mye forskjellig og er ikke kun en leverandør som selger et system, vi driver opplæring, reiser rundt og holder foredrag og er aktivt ute hos bedrifter og foretak. Det er slik vi får kundene, og det er absolutt en viktig del av jobben vi gjør, sier Terje.

– Hva er CAD/CAM system?
En viktig del i verdikjeden i en produksjons-bedrift er forbindelsen mellom konstruksjon og produksjon. Her brukes moderne CAD/CAM-systemer med tilhørende postprosessorer som skal fremstille mest mulig effektive og korrekte programmer. Først blir delen konstruert i et CAD-verktøy, for eksempel SolidWorks. Deretter må det legges verktøybaner på delen. Dette foregår i et CAM-verktøy, hvor det velges verktøy og bearbeidingsmetode, sier han. Litt enklere forklart brukes CAD/CAM til tegning, konstruksjon og engineering. Reverse engineering betyr «omvendt konstruksjon» eller «omvendt ingeniørkunst»  og er en arbeidsteknikk hvor man tar utgangspunkt i et ferdig produkt, plukker dette fra hverandre og analyserer det, og ut fra dette utarbeider detaljerte tegninger og spesifikasjoner på hvordan produktet fungerer. Dette er også en del av vårt arbeid, sier Terje.

Mange bruksområder
Protech tilbyr helhetsløsninger for blant annet

– Additiv produksjon
– Gullsmed (smykkeindustrien)
– Treindustrien (møbel- og innredningsindustrien)
– Skoinnlegg

3D-print skal være genialt enkelt, og vårt største problem er egentlig å få folk til å forstå. Vi snakker mye om 3D print  og bruksområder i foredragsvirksomhet, og vi var de eneste utstillerne på NHO-konferansen i Oslo nå nylig. Det sier litt om interessen, sier Terje. Dette er noe vi jobber med hele tiden, og vi har brukt mye penger på markedsføring. Allikevel synes folk dette er «nytt og spennende», men det er egentlig ikke det. Spennende er det, men ikke nytt, smiler han. Folk ønsker ofte noe unikt, noe annet enn det man får kjøpt i butikken. Spesialtilpassede løsninger trenger ikke være så vanskelig som mange tror.

Når ut til elever
Protech gjorde et samarbeide med MakerBot, og sendte i løpet av desember ut 3D-printere til skoler i Sverige, Danmark og Norge. Bakgrunnen for dette er at vi først og fremst vil støtte skandinaviske skoler, samt å bidra med viktig kunnskap om additiv produksjon.

I fremtiden kommer vi til å se et eksplosjonsartet behov for 3D-kyndige personer innen industrien, sier Terje. Det kreves nå en massiv utdanningsinnsats for at Skandinavia ikke skal bli liggende etter omverdenens utvikling innen området additiv produksjon.

Mye på reisefot
Har man først valgt denne type arbeid kan det bli både lange dager og mye reising, men det er slik jeg liker det. Jeg har hverken fast åpningstid eller arbeidstid, ønsker en kunde å komme innom, er jeg stort sett tilgjengelig. Jeg har nå holdt på med dette i 14 år, og er nok en av de spm har vært lengst i denne bransjen, sier han. Man blir jo litt «nerd» etterhvert, og jeg har stadig nye idéer. Man kan ha en idé som er bra, men man må vite om den fungerer i markedet. «Keep it simple» er et slagord jeg prøver å leve etter, mye av det man ser for seg går fint an å lage. Jeg blir irritert når jeg ser dårlige løsninger, da
ønsker jeg heller å komme opp med noe selv, slik har det blitt etter mange år i denne bransjen, sier Terje.

Tekst og foto: Kristin Gudbrandsen

Del
Foregående artikkelIntensitet og lagånd på BootCamp
Neste artikelRegi: Linn Olsen
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS