Selv om feiringen ikke blir storstilt så kan Moss Svømmeklubb i år markere at klubben har eksistert i 100 år. I løpet av disse årene har tusenvis av barn lært å svømme. I tillegg til å ha et 70-talls aktive svømmere så hadde klubben også i fjor over 400 barn på svømmeundervisning.

Det er noen år siden Moss Svømmeklubb fikk de store overskriftene i lokalpressen på grunn av toppresultater av sine aktive svømmere. Men det betyr ikke at klubben har ligget nede. Snarere tvert i mot. I sitt 100. år er Moss Svømmeklubb sprekere enn noen gang med en bredde de fleste lag og foreninger i distriktet kan misunne dem. Og i følge daglig leder Sverre Berg-Smith så er man også i ferd med å få fram toppene igjen.

– Vi har et par store talenter i 2002 og 2004-års klassene, og i løpet av et års tid så tipper jeg vi har flere svømmere som er på NM-nivå. Men vi er nok mer for bredden enn en klubb som får fram enerne i norsk svømming. Til det er rammebetingelsene våre ikke gode nok. Selv om vi nå har økt treningstidene våre slik at vi har bassenget i Mossehallen hver dag så er det ikke nok tid for de som virkelig vil satse. Til det trenger vi mer treningstid, sier den daglige lederen og hovedtreneren.

400 barn på kurs i fjor
Han var selv aktiv i Moss Svømmeklubb fra 1970 til litt ut på 80-tallet. I 2010 var han tilbake i klubben som daglig leder. En stilling han fortsatt har. Og selv om det går lang tid mellom de store overskriftene på avisenes sportssider er han stolt av arbeidet som gjøres i Moss Svømmeklubb.

– Slår vi sammen rekruttene og de lisensierte svømmerne våre så har vi rundt 70 aktive i bassenget. I tillegg har vi en svært så stor aktivitet på andre områder. I fjor ga vi for eksempel svømmeundervisning til over 400 barn. Målet med disse kursene er selvsagt å gjøre barn svømmedyktige og trygge i vann, slik at vi bidrar til at ulykkestallet reduseres. Men vi håper jo også at svømmekursene skal gi rekruttering til klubben.

– I tillegg har vi svømmekurs for voksne. Mest populært er kurset for de som vil lære seg crawl. Dette kan være mosjonister og aktive idrettsutøvere i for eksempel triathlon. Vi har også i samarbeid med Moss og Rygge kommune hatt svømmeopplæring for minoriteter, og i samarbeid med Frivilligsentralen i Moss svømmekurs for minoritetskvinner.

Drømmer om nytt basseng
I tillegg til at klubben har noen talenter i sine rekker så håper Sverre Berg-Smith på et ytterligere oppsving i form av mer treningstid i løpet av få år.

– Mossedistriktet har kun Mossehallens ene 25-meters basseng for de som vil bli flinke svømmere. Det er lite i to kommuner som har omtrent 50.000 innbyggere. Men nå jobbes det med planer om  nytt basseng både på Nøkkeland og et basseng nummer to ved Mossehallen, og  når dette blir realisert så håper jeg igjen vi kan bidra til å få fram topper i norsk svømming. Men fram til det så vil vi være en klubb for barn og ungdom, hvor de som vil satse må velge overgang til andre svømmeklubber.

Skal feire jubileet
Moss Svømmeklubb ble stiftet 8/9-1918 og er med det en av landets eldste svømmeklubber. Takket være svømmeundervisningen for barn har klubben nærmere 500 medlemmer. Leder Marianne Solberg forteller at de i løpet av 2018 skal markere 100-års jubileet.

– Vi vet ennå ikke når og hvordan feiringen vil bli, men noe storslagent blir det neppe. Det har vi ikke ressurser og økonomi til. Det er viktig at de pengene går til aktiviteten i bassenget.

Fokus på svømmeglede
Hun understreker at det er fullt mulig å bli en god svømmer selv om treningsforholdene i Moss Svømmeklubb på langt nær er gode nok for de som vil satse.

– Men gjennom konseptet «Trygg i Vann» og opplæringen av barn så får vi mange til å bli glade i svømming. Vi har også gjort visse endringer i opplæringsprogrammet slik at overgangen mellom kurs og det å svømme aktiv har blitt kortere. Fokuset vårt er på at den enkelte skal måle forbedringene sine i bassenget opp mot seg selv, og at man gleder seg over å sette personlige rekorder. De færreste blir så gode at de havner på pallen. Vi fokuserer derfor på gleden ved å slå seg selv, sier lederen.

Del
Foregående artikkelFår barna ut på tur med Rødskjeggkister
Neste artikelJonas er tilbake i rampelyset
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS