Denne gjengen har mesteparten av æren for at Moss sentrum har et så utrolig flott mangfold av vakre blomster hver vår og sommer. Gruppa som tilhører parkavdelingen i Moss Drift og Anlegg KF planter i løpet av et par hektiske måneder ut over 20.000 blomster og løker. I tillegg sørger de for vanning og annet stell gjennom hele sommeren slik at blomstene holder seg vakre.

Andre Roer, fagleder for parker, friområder og kirkegårder i Moss Drift og Anlegg KF forteller at omtrent halvparten av den åtte personer sterke parkavdelingen er sysselsatt med blomsterplantingen i Moss sentrum.

– På grunn av en lengre og kaldere vinter så kom vi litt seinere i gang i år, men de første blomstene ble satt ut før påske. Nå går det i ett fram til begynnelsen av juni, for fristen for å få satt ut alle blomstene er Mossedagene som i år er fra 14. til 16. juni, forteller han.

Enorme mengder
Og det er ikke småtteri av blomster som skal ut i bed, urner og blomsterkasser i løpet av våren og forsommeren.
– Vi skal totalt plante ut cirka 10.000 sommerblomster, 6000 blomsterløker og et sted mellom 4000 og 5000 stemorer. Løkene og stemorene settes ut først, og mot slutten av mai så erstattes stemorene med sommerblomster som skal holde resten av sommeren.

Opptrapping mot byjubileet
Det er hovedsakelig de nære sentrumsområdene som de driftige og dyktige folkene i Moss Drift og Anlegg KF sørger for å forskjønne med blomster.
– Hovedtyngden av blomster går med til gågata, Kirketorget, Kirkeparken og rundt rådhuset. Vi planter dessuten på Øvre Torg, på Basartaket og ved kanalen. I årene fram mot byjubileet i 2020 så blir det en gradvis opptrapping av antall blomster og hvilke områder vi skal beplante. Vi kommer nok i stadig større grad til å sørge for blomster også i Møllebyen hvor vi nå har kun et bed ved fossen. Med utbyggingen på gamle Peterson og gangbrua over Mosseelva så vil aktiviteten i denne delen av Moss bli ganske så stor. Møllebyen blir en forlengelse av Moss sentrum, og da må vi sørge for at det blir pent også der, smiler faglederen.

På kirkegården
Moss Drift og Anlegg KF har også ansvaret for beplantningen på kirkegårdene.
– Der har vi blant annet en del såkalte legatgraver som vi sørger for beplantningen på. Det kan være legatsmidler som finansierer beplantningen, det kan være avdøde som ikke har slektninger i nærheten eller pårørende som av forskjellige årsaker betaler oss for å sørge for at gravene holdes pene og i orden.

Fra Jeløya
Tidligere hadde Moss kommune sitt eget gartneri hvor alle blomstene ble sådd og avlet fram.
– Det begynner å bli ganske mange år siden. De siste årene har vi kjøpt samtlige blomster hos Løversbakke på Jeløya. De får hvert år en bestilling fra oss på hvor mange blomster vi skal ha og avler fram akkurat det vi trenger. Et samarbeid som fungerer veldig bra. De siste årene har antallet blomster ligget ganske jevnt på det samme, men som sagt så vil vi nok bestille inn stadig flere blomster de nærmeste årene.

Hyggelig oppgave
Utplantingen av blomster i Moss sentrum utgjør en veldig stor del av arbeidet for de ansatte i parketaten i Moss Drift og Anlegg KF. Andre Roer understreker at den store arbeidsmengden slett ikke er noen byrde.

– Dette er nemlig noe av det morsomste og hyggeligste vi gjør. Blomstene som plantes ut er godt synlige, de skaper farge og gjør områdene pene, og ikke minst så skaper de mye glede. Når vi er ute så får vi stadig tilbakemeldinger fra smilende mennesker som skryter av jobben som er gjort. Det synes vi er veldig hyggelig.

Tekst Tore Kubberød
Foto Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelStadig flere ber Kolsrud om hagehjelp
Neste artikelFord Mondeo: Hybrid med høy komfort
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS