Kristin Utakleiv er født og oppvokst i Våler, og bor i Son. I august tiltrer hun som leder for den  nyopprettede næringslivsorganisasjonen Moss i sentrum, og skal forhåpentligvis få mer liv i byen vår.

– Har du noe forhold til Moss, da?
– I høyeste grad, det er Moss som er byen min. Tanta og onkelen min forpaktet gårdsdriften på Alby, der var jeg ofte, så det passer jo bra at vi tar dette intervjuet nettopp her ute. Og så bodde farmor i Løkkegata, der hadde vi familielunsj hver lørdag.

Når hun så legger til at hun har bodd på Balaklava, gikk videregående på Kirkeparken, og har stått i kø for å komme inn på Møllhausen, forstår vi at hun neppe trenger mye orientering før hun er operativ i sin nye jobb.

– Og da vil jeg gjerne, på vegne av veldig mange, gi deg en første oppgave: Få gjenåpnet nettopp Møllhausen, og ta for all del Café Halina og Café Brandstrup med i samme slengen.

– Det kan nok ikke jeg gjøre, men slike ting er det naturlig å gå i dialog med gårdeierne og andre interessenter om. Jeg vil også gjerne ha gjenåpnet de kafeene, og med en riktig miks er jeg sikker på at de har livets rett.

Son Spa

Kristin har tidligere jobbet blant annet i Norges Gang- og Turmarsjforbund, og det var nok neppe tilfeldig, hun har vært aktiv innen kappgang på et meget høyt nivå, og har blant annet to kongepokaler.

– Den idretten var stor i Våler da jeg vokste opp, og det var et flott miljø. Og så fikk jeg jo reist mye, opplevde andre land og kulturer, og traff mange fine mennesker. Jeg har konkurrert blant annet i Mexico, New York, Frankrike og Spania, og det sammen med en fin gjeng som nærmest ble som en familie.

Seinere var hun ansatt hos Ving reisebyrå på Moseporten Senter, inntil de der la om til internettdrift, og la ned kontoret. I 2008 ble hun ansatt som salgs- og markedssjef på Son Spa, og har vært der siden.

– Der har jeg hatt det veldig bra, og lært fantastisk mye. Og vi var også med og utvikle Son sentrum som destinasjon, der har det skjedd voldsomt mye de siste årene.

– Og nå skal du utvikle en litt sliten destinasjon noe lenger syd i Oslofjorden?
– Moss er et flott sted, og har alle forutsetninger for å bli enda bedre. Og det vil jeg gjerne være med på.

Samordne
Det er primært gårdeierforeningen her i byen sammen med kommunen som står bak nyskapningen Moss i sentrum, som blant annet skal ta seg av den typen oppgaver som nå nedlagte VisitMoss hadde.

– Og erfaringene med VisitMoss skremmer ikke?

– Nei, det der får vi ikke gjort noe med, nå skal vi se framover. Og da vil blant annet reiseliv bli svært viktig.

– Hvis det er turisme du sikter til, så var det for noen år siden en økonomiprofessor i Rygge som sa at mossedistriktet ikke har noe å by på der. Enig?
– Slett ikke. Tenk på alle hyttene som er her, Nes camping, Larkollen, de som bor der er jo turister. Kultur trekker folk, festivaler, Carlberg, idretten, hvis vi legger til rette for det er det mange som gjerne tar en overnatting ekstra. Turisme er jo ikke bare at man bestemmer seg for å bo to uker i Moss om sommeren.

– Men er det ikke sånn at de store artistene hopper over Moss når de setter opp turnelistene sine?
– Da må vi jo jobbe litt med det. Noe vi også må jobbe med er å samordne arrangementene, det er viktig at det ikke krasjer, at ikke store opplegg som Carlberg og Festivalen Sin arrangeres samtidig, for eksempel. Her kan vi i Moss i sentrum bidra til å koordinere og øke samarbeidet. I det hele vil vi se oss som en naturlig del av det meste som skal foregå i byen, som Mossedagene, julegateåpning, og andre små og store begivenheter.

Liv og røre
Moss i sentrum har kick off 8. august, og har ambisjoner om å legge gode planer for arbeidet framover.

– Og så får vi legge stein på stein, og satse på å få alle til å bidra, vi må se byen som en helhet, og klare å heie på konkurrentene. Og vi må bruke stedene, det er helt nødvendig for at for eksempel kafeene skal overleve.

– Da er det kanskje ikke så greit med slakt i avisenes matspalter?
– Media gjør som de vil, det kan jo ikke vi gjøre noe med. Men de skriver heldigvis mye positivt, også.
Kristin Utakleiv vil ha liv i sentrum igjen, for det har hun selv opplevd.
– Ja visst, det var jo liv og røre, med køer flere steder enn Møllhausen. Og sånn kan det bli igjen, mossingene har ikke grodd fast i sofaen. Hvis det skjer noe hyggelig og de får det rette tilbudet kommer folk, se bare på Mossedagene, og sykkelløpet Tour of Norway, det krydde jo av folk. Så det at det ikke er mulig å få til noe her i byen er ikke riktig. Men det er nok viktig å se framover, finne nye aktiviteter og tilbud, samtidig som vi skal ha med oss historien.

Selvgående
Hun er i ferd med å avslutte engasjementet sitt i Son Spa på en ryddig måte, før hun starter opp for fullt i Moss i august.

– Men jeg kommer nok til å stikke innom på hotellet for å snakke med hyggelige kollegaer.

– Ja vel. Hva slags rolle skal du ha i Moss i sentrum, da, sekretær eller selvstendig innovatør?
– Jeg skal være selvgående, i nært samarbeid med styret, og komme med selvstendige initiativ og innspill. Hvilke behov er viktige i sentrum, hva er det byen trenger, og kan profitere på og utvikle seg med?

– Og du har tro på produktet, som det heter nå for tiden?
– Selvfølgelig, Moss har alle forutsetninger. Beliggenheten er unik, det er udiskutabelt, og det er fint å vokse opp her, gode skoler. Og vi har Vansjø og Oslofjorden, flotte turmuligheter, vegg i vegg med sentrum.

– Ikke noe negativt?
– Vel, du har nevnt dette med kafeer som blir borte. Og så kan det være litt dødt i sentrum, ikke minst på søndager. Men det kan, og skal, snus.

Avslutter en optimistisk Kristin Utakleiv, som har stor tro på destinasjon Moss.

Tekst og foto: Lars Rune Debes

Del
Foregående artikkelKommer gjerne tilbake til Mossespelet
Neste artikelI kø for fiskesuppe og piraatburgere
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS