Med en nyinnkjøpt mirakelmaskin med en prislapp på nærmere 200.000 kroner skal Kirkens Bymisjon i Moss bidra til at Moss blir landets reneste by.

– Jeg synes vi skal legge ambisjonene høyt. Moss skal bli Norges reneste by. Det skal vi være en sterk bidragsyter til, sier Odd Kjetil Valen hos Kirkens Bymisjon i Moss.
Stor investering
Bakgrunnen for de optimistiske tonene er Kirkens Bymisjon i Moss sin nyeste investering. En racer av en rengjøringsmaskin som det finnes svært få av. Maskinen kostet nesten 200.000 kroner, og kjøpet ble finansiert takket være gaver fra blant annet Odd Fellow-losjene i byen. Rengjøringsmaskinen vil ha sin faste plass i de tidligere kiosk- og kjøreskole-lokalene i Kirkegaten 14. En sentral plassering for å komme seg rundt til de fleste steder i byen.

– Maskinen, som det ikke finnes mange av i landet, er klar til bruk og vi er i gang med opplæring og trening av de som skal betjene den. Den er ganske enkel å bruke, men med litt trening blir de som skal ha ansvaret både raskere og mer effektive. Veldig mye handler om å bygge opp gode rutiner.
Arbeidsgruppe
Det er medlemmer av Kirkens Bymisjons arbeidsgruppe som skal betjene rengjøringsmaskinen.
– Vi har et tiltak som organiserer folk som ikke får andre jobbtilbud og som faller litt utenom det ordinære jobbmarkedet. Disse menneskene kan møte opp hos oss hver eneste dag og forhåpentligvis få jobboppgaver. Lønna de får er ikke stor, men det er et lite og verdifullt tilskudd til trygden de har. En del av denne arbeidsgruppa blir trent opp til å betjene rengjørings-
maskinen.
Ryddet tonnevis med søppel
Odd Kjetil Valen forteller at de har rundt 90 personer registrert i denne arbeidsgruppa.
– Hver dag er mellom 15 og 20 personer innom oss, og i løpet av et år har vi vel gitt rundt 50 personer arbeid. Det er opp til hver enkelt hvor ofte de ønsker å komme, og mange er innom daglig. Vi får stadig inn oppdrag på kort varsel, og har både kortvarige og langvarige jobber vi skal utføre.
– For eksempel har vi ryddet 20 mål for skog til utvidelse av kirkegården på Jeløy. Arbeidsgruppa vår ryddet også hele Trolldalenbekken for søppel. Over en strekning på 3,5 kilometer fjernet vi mellom 25 og 30 tonn med søppel. Så vi er allerede i gang med å gjøre Moss til landets reneste by, smiler Valen.
Håper på oppdrag
Nå håper han oppdragsgiverne melder seg i stort antall for å få hjelp av Kirkens Bymisjons nye rengjøringsmaskin.
– Det bør være stor interesse både hos Moss kommune, andre offentlige kontorer, gårdeiere i Moss sentrum og det øvrige næringslivet. Denne maskinen tar alt smårusket som annen rydding ikke får med seg som sneiper, snus og annet som ligger rundt omkring på bakken. I tillegg tar den selvsagt også med seg all annen søppel.
– Vi tar også gjerne en prat med kommunen, Moss Drift og anlegg, gårdeierforeningen og andre foreninger som har interesse av at byen blir ren. Dersom de ønsker det er vi åpne for samarbeid om å få byen så ren som mulig. For oss er det en viktig samfunnsoppgave, sier Odd Kjetil Valen i Kirkens Bymisjon i Moss.
Tore Kubberød (tekst og foto)
Del
Foregående artikkelLager sykkelrute av unionshistorien
Neste artikelGratis sommerfest for 1000
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS