I 110 år er det produsert havregryn ved mølla i Moss. Nå får Bjørns Havregryn, som produktet heter, sin egen dag. 23. oktober skal havregrøten hylles med en rekke aktiviteter.

Kristin Utakleiv, leder i Moss Sentrum, gleder seg stort til å feire havregrøten.
– Havregryn har blitt laget ved mølla i Moss i 110 år, og tusenvis av familier i regionen spiser havregrøt regelmessig. Men ikke alle vet at gryna de bruker lages i Moss, nærmere bestemt på den siste tradisjonsrike hjørnesteinsbedriften som er igjen i Moss sentrum. Dette må vi markere og jubileet må jo feires, smiler hun.

Konkurranse
Det er lagt opp til et omfattende program som involverer mange mennesker 23. oktober.
– Vi har invitert samtlige niendeklassinger i Moss og Rygge til å delta i konkurransen om å lage den beste havregrøten. I dagene fram mot 23. oktober skal de levere inn sine bidrag, og så vil vi på kvelden kåre vinneren. Dette skjer på Nøkkeland skole.

– Vi har også involvert videregående skoler. På havregrøtdagen vil nemlig elever fra restaurant- og matfaglinjen på Kirkeparken videregående skole reise ut til enkelte barnehager og SFOer for å lage grøt.

Dele ut til pendlere
– I tillegg vil vi være på plass på togstasjonene i Moss, Rygge og på Kambo og dele ut havregrøt til pendlerne mellom klokka seks og åtte på morgenen. De får da et engangsbeger med grøt som de kan spise på veien innover, få en god start på dagen og samtidig bli minnet om at havregrøten er kortreist og lokal.

– Det blir også markeringer i Moss sentrum. Både utenfor Moss Avis og O. Hansen vil vi stå og dele ut havregrøt. Vi oppfordrer også alle familier til å ha havregrøt på menyen denne dagen.

Sunt, godt og billig
Kristin Utakleiv forteller at det er mange involverte denne dagen.
– Vi har fått med oss mange som skal hjelpe til å spre det gode budskapet om hvor sunt, enkelt og godt havregrøt er. Både Moss Fotballklubb og Håndballklubben Herulf stiller med folk som skal dele ut havregrøt blant annet til togpendlerne. Havregrøt er til å være sunt og godt også billig. Ei pakke til cirka 20 kroner holder til rundt 35 porsjoner. Det selges også små porsjonspakker som kan blandes med varmt vann, smiler lederen for Moss i Sentrum som mener det ikke finnes noe bedre produkt Moss kan assosieres med enn havregryn.

– Havregrøt er utrolig sunt og spises av både gammel og ung, og ikke minst toppidrettsutøvere. Derfor er det jo så synd at verken toppidrettsutøverne eller mange av de som bor i Mosseregionen ikke vet at dette er et lokalt produkt som de kan være stolte av.

Havrebyen Moss
Mølla i Moss feiret i fjor sitt 125-års jubileum, og i 110 av disse årene har havregryn vært det kanskje viktigste produktet. Mølla, som i dag har cirka 50 ansatte, har i dag cirka 100 forskjellige produkter, med Bjørns Havregryn som den evigvarende bestselgeren. Mølla i Moss står faktisk for så mye som 95 prosent av havrekonsumet i norske privathusholdninger.

Fakta om mølla i Moss
• Mølla i Moss er ett av to produksjonssteder Lantmännen Cerealia har i Norge.
• Lantmännen er et landbrukskooperativ og er ledende i Norden innenfor jordbruk, maskineri, bioenergi og matvarer.
• Eierne er 27 000 svenske gårdbrukere.
• Konsernet har 10000 ansatte og virksomhet i 20 land.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (foto)

Del
Foregående artikkelØvereng Interiør: Schmidt er den røde tråden hos Hege
Neste artikelStamsaas Moss: Fords mest avanserte småbil
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS