Har du noen gang vært innom mossbyleksikon.no? Her finner du masse interessant fra både svunnen og nyere tid om Moss. Alt er et resultat av Selskabet for Moss Bys  Vel og en redaksjonsgruppe med idealister.

MossByleksikon.no ble lansert drøyt to år siden. Et lokalt oppslagsverk bygd over samme lest og plattform som wikipedia.org.

Se det digitale leksikonet her

– De fleste har vært innom wikipedia en eller flere ganger, og kjenner til hvordan det oppslagsverket skal brukes. For de aller fleste er det derfor enkelt å manøvrere seg rundt på mossbyleksikon.no også, sier Fredrik Bolin, teknisk ansvarlig i redaksjonsgruppen for det digitale byleksikonet.

Farens initiativ
Det var hans far Fredrik Th. Bolin, mangeårig redaktør i Moss Avis, som hadde ideen til et byleksikon.

– Han tok initiativ på slutten av 90-tallet sammen med Truls Holmsen. Selskabet til Moss Bys Vel tok på seg ansvaret. I starten var det tenkt som et trykt leksikon, men da vi nærmet oss 2010 så fant vi ut at tykke bøker ikke lenger var formatet for vår tid. Dermed ble vi enige om å lage et byleksikon bygd opp på nett, på samme måte som wikipedia. Det ble dermed dannet en redaksjonsgruppe som jobbet i flere år med å samle og gjøre artikler digitale før lanseringen sommeren 2014.  Initiativtakerne Fredrik Th. Bolin og Truls Holmsen hadde gjort en formidabel jobb med å samle stikkord og stoff. Redaksjonsgruppen hadde dermed et stort arkiv som grunnlag da de startet opp.

Alle kan bidra
Moss Byleksikon består nå av cirka 1700 artikler og mange hundre bilder om det som skjer og har skjedd i Moss: historiske bygninger og steder, gater, bedrifter, personer, foreninger, og mye annet, med korte og lengre beskrivelser. Et sted mellom 50 og 100 brukere er i gjennomsnitt innom daglig. I tillegg har redaksjonsgruppen sørget for å gjøre de tre bindene av Moss Bys historie søkbare slik at innholdet blir enormt.

– Innholdet på mossbyleksikon.no er dynamisk. Redaksjonsgruppen legger stadig til nye artikler og bilder. Dessuten ønsker vi, som på wikipedia, at befolkningen selv bidrar med innhold. Alle kan registrere seg og legge inn korte informative tekster om personer, hendelser, steder eller annet som gjelder Moss.

Et lite antall mossinger har registrert seg og bidratt, men det er mange der ute som har interesse for lokalhistorie og som har mye å bidra med. Disse oppfordrer vi til å registrere seg. Vi håper at byleksikonet ved hjelp av dugnad blir så innholdsrikt som mulig.

Kommunesammenslåing
Mossbyleksikon.no tar for seg det som skjer innenfor byens grenser. Om tre-fire år er det klart for kommunesammenslåing mellom Moss og Rygge. Hva da?
– Kommunens grenser har endret seg noen ganger opp gjennom årene. Målet vårt har vært å være et leksikon for Moss by og ikke hele regionen. Det har vi heller ikke hatt kunnskap om. Men når Moss og Rygge snart blir ett så må vi finne bidragsytere som har stor kunnskap om Rygge kommune.

Gratis
Det er gratis å bruke mossbyleksikon.no, og redaksjonsgruppen jobber også på frivillig basis.
– Selskabet for Moss Bys Vel har finansiert oppstarten, mens Moss kommune tar seg av de få tusenlappene det årlig koster å holde leksikonet oppe. Vi har for øvrig de samme reglene som på wikipedia om at mossbyleksikon.no skal oppføres som kilder dersom man bruker noe av det man finner på sidene våre, sier Fredrik Bolin.

Foruten ham består redaksjonsgruppen av Ivar Ernø (leder), Jørgen Ludvigsen, Per Edfeldt, Elisabeth Vogt, Irene Torstenson, Solveig Haug Urdal, Hans Solerød og Bjørn Wisth (bilder). Tidligere var også Egil Lund, og Finn Saugestad medlemmer av gruppen.

Tore Kubberød (tekst)
Jørn Mortensen (Foto)

Del
Foregående artikkelFargerike Bretun: Hvordan velge riktig gulv?
Neste artikelStamsaas, Moss: Edge, ny stor-SUV fra Ford
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS