Moss Modellflyklubb er ingen stor og godt synlig klubb med mange aktive. Men lidenskapen er stor og nivået høyt på de som opptil flere ganger i uka samles for å fly modellfly, helikoptere eller droner. En av disse er lederen, Magne Hegstad. I september tar den regjerende norske mesteren med seg modellflyene sine til USA for å delta i VM.

Moss Modellflyklubb har ingen faste ukentlige dager hvor medlemmene samles til trening. Det trengs nemlig ikke, for det er aktivitet og samling nesten daglig for de mest ivrige modellfly-pilotene. Og samlingsstedet er flystripa som ligger like ved Ragn Sells på veien mot fyllinga på Solgård skog.

– Selv om vi ikke på noen måte har forsøkt å hemmeligholde at vi har vår egen flystripe så har det nok vært ukjent for de fleste. Men faktum er at vi i rundt fem år har hatt en stripe som er cirka ti meter bred og 100 meter lang til aktiviteten vår. Her samles vi de fleste dagene i uka, sier Magne Hegstad, nyvalgt leder i Moss Modellflyklubb.

40 år med modellfly
Han leder en klubb med rundt 40 medlemmer, hvorav 10-15 kan karakteriseres som svært aktive. Og en av de mest ivrige er han selv.

– Jeg har hatt denne lidenskapen siden jeg var 14 år, og siden jeg nå har passert 54 år så betyr det 40 år med modellflyving. Men jeg har ikke vært like ivrige hele tiden. I perioder har det vært litt av og på. Hobbyer er ofte noe man arver fra foreldre eller besteforeldre. Sånn er det ikke for Magne Hegstad.

– I den grad noen skal ha «skylden» for at jeg begynte med dette så er det sløydlæreren min på Nordseter ungdomsskole i Oslo. Han drev med modellfly og lagde kveldskurs for elevene sine. En av de som fattet interesse for kursene var jeg og dermed var det gjort, smiler han.

Idrettsutøvere
De fleste i Moss Modellflyklubb driver, som lederen, med fly. –  Vi har også noen som sverger til helikoptere og noen som driver med droner eller multikopter som det heter fordi flymaskinen har fire eller flere rotorer. Det er blant droneflyverne det har vært størst utvikling de siste årene, og stadig flere driver aktivt med droneracing.

For veldig mange som driver med modellfly så er det guttedrømmen de realiserer selv om snittalderen på medlemmene i Moss Modellflyklubb begynner å bli høy.

– Men for mange av oss er det langt mer enn en gutteaktig lek. Klubben er medlem av luftsportforbundet, som igjen er en del av Norges Idrettsforbund. Det arrangeres en rekke konkurranser og mange trener intensivt for å bli best mulig. Selv er jeg ute med flyene de fleste dagene i uka, og jeg har målsetting om å bli best mulig. Så på den måten kan vi regnes som idrettsutøvere, mener Magne Hegstad.

Norsk mester
Selv har han blitt svært så godt de siste årene.  – Jeg driver med akrobatikk og kunstflyving, og er regjerende norgesmester i den vanskeligste klassen. Dette var første gang det ble arrangert NM i denne klassen i Norge, så tidligere har jeg flere NM-titler i lavere klasser. I fjor ble jeg også nummer tre i nordisk mesterskap.

Klar for VM
VM for modellflyvere arrangeres kun hvert fjerde år, og til høsten er det klart for VM i USA. Der akter Magne Hegstad å være med.

– Men jeg deltar uten noen form for ambisjoner om gode plasseringer. Det er bare det å ha vært med i et så stort mesterskap en gang. Nivået er skyhøyt, så havner jeg på øvre halvdel av resultatlista skal jeg være mer enn godt fornøyd, sier 54-åringen som til daglig jobber som sivilingeniør for et firma i Fredrikstad.

Liten rekruttering
Lederen i Moss Modellflyklubb innrømmer at klubben sliter med rekrutteringen. – Det er sjelden det dukker opp nye aktive medlemmer, dessverre. Dermed blir gjennomsnittsalderen på medlemmene stadig høyere. Dessuten er det et svært så mannsdominert miljø. Det hadde det vært hyggelig om det ble en endring på. Dette er en aktivitet med fart, spenning og elektronikk som burde appellere til ungdom, men de vil visst heller sitte hjemme foran en PC.

Fra 2000 til 100.000 kroner
Hegstad mener at modellflyving ikke behøver være noen kostbar hobby. – En kommer fint i gang med et fly til et par tusen kroner. For å ha det morsomt så trengs ikke noe mer enn et enkelt fly med enkel elektronikk. Men de mest ivrige som satser skikkelig har fly som koster opp mot 100.000 kroner, og har man holdt på en del år, sånn som meg, så har en gjerne flere fly å velge mellom.

Tekst Tore Kubberød
Foto Jørn Mortensen

Del
Foregående artikkelSkal ha det hyggelig i hagen
Neste artikelLHL holder folk friske
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS