Det er neppe mange som har hatt kjellerboden i rekkehusleiligheten sin på Balaklava under konstant overvåking med hygrometer, men det har Martin Sørhaug. Det var der han hadde lageret til nettbokhandelen Audiatur, og bøker må ha nøye kontrollert luftfuktighet.

Sørhaug er opprinnelig fra Sandefjord, og spilte der i ballklubben som fremdeles er i hans hjerte. Deretter ble det Larvik Turn da han flyttet til nabobyen for å gå idrettslinja på videregående.

– Idrett er viktig, og jeg trener fortsatt, men fotballen er nok på et ganske håndterlig nivå. Jeg spiller med en vennegjeng en gang i uka, og det årlige høydepunktet er Kulturfolkets fotballcup, med 20 lag fra blant annet Oslo, Fredrikstad, Vestfold, og her fra distriktet. I tillegg har vi også prestisjekampen mot Reierherrene en gang i året.
Men nå er det nok litteratur og annen kultur vi forbinder med Martin Sørhaug.

Født sånn eller blitt sånn?
– Det begynte med guttebøker, kanskje?
– Nei, i grunnen ikke. Vi hadde et temmelig stort bibliotek hjemme, og jeg prøvde meg med Robin Hood og noe sånt, men det ble ikke noe særlig greie på det. Det ble det derimot da jeg kom over Knut Hamsun og Fjodor Dostojevskij.

Dermed var mye gjort, og da han skulle velge utdannelse ble det litteraturvitenskap i Bergen, hvor han sammen med en kamerat arrangerte Audiatur litteraturfestival med norske forfattere i 2003, og etablerte nettbokhandelen med samme navn.

Smalere
Sørhaug flyttet til Moss i 2006, og drev som nevnt nettbokhandel fra kjellerboden i rekkehusleiligheten på Balaklava, ved siden av at han jobbet i en bokhandel på Ski. I 2009 etablerte han i et samarbeid med Mari Kolsrud Hustoft litteraturhuset og kunstnerkollektivet House of Foundation i lokalene etter Mølla Kunstskole i Møllebyen, og har hatt nok å pusle med siden: Fysisk bokhandel, nettbokhandel, galleri, konsertlokale, kontorfellesskap, kafé og bar. I tillegg arrangerer de Møllebyen Litteraturfestival annethvert år, også det et betydelig løft.

– Og alt skal være smalt?
– Vi tillater oss å være et kompletterende element til det mer kommersielle og populære, vi vil bidra til å tilgjengeliggjøre den smalere delen av kulturen. Det er for eksempel mange unge, gode forfatterskap som fortjener å bli løftet fram, men som ikke blir det.

– Hvorfor ikke?
– Det har jo ofte med økonomi å gjøre, forlagene skal tjene penger, og da er det sjelden interessant for dem å bruke penger på markedsføring av for eksempel poesi som kommer til å selge i et minimalt opplag.

– Men dere kan satse på nye og ukjente?
– Ja, vi opplever oss som frigjort fra hovedstrømmene, og kan tillate oss å søke utenfor det populære.

Tretti bøker
Hvor sært vil han ha det, da, tenker vi. Og spør om nettopp det.
– Jeg er glad i randsonene, visse former for samtidsmusikk, for eksempel, synes jeg er spennende. I det hele tatt synes jeg faktisk vi kunne vært enda mer dristige og radikale, både med musikk, bildekunst og litteratur.

– Så hva leser du helst selv?
– Jeg har som regel liggende en haug med tretti bøker, og leser flere parallelt.

– Ikke noe særlig krim, kanskje?
– Jeg har lest Henning Mankell og Håkan Nesser, men det var vel egentlig i forbindelse med jobb. Nei, jeg foretrekker tekster som er tettere språklig, gjerne poesi, filosofi, historie eller tidsskrifter.

– Aldri bestselgere?
– Jeg har lest Knausgård.
For øvrig kan Martin Sørhaug og hans mannskap i House of Foundation glede seg over at prosjektet etter åtte års drift har oppnådd en anerkjennelse og status, både fra bevilgende myndigheter og fra det kultursultne publikum, som garanterer videre drift med en akseptabel arbeidsinnsats fra vår lokale kulturgerilja.

– Hvem er det som kommer hit, da?
– I kafeen kommer en gjeng Rødt-veteraner hver onsdag, hyggelig. Men når det gjelder House of Foundation generelt, har det vært en kolossal utvikling. Vi var to – tre stykker som startet opp, og nå er vi mer enn sytti som har en eller annen tilknytning til stedet. Og det er faktisk mange som har flyttet hit til byen på grunn av House of Foundation, jeg tror jeg kan ramse opp minst førti. Forfattere, kunstnere, kritikere, designere, dansere.

Jeg hadde planer om å etablere boligformidling for kulturinteresserte, men slo det fra meg. Men jeg sender info når det  er noe ledig.

– Ok. Hvordan går det med Sandefjord Ballklubb?
– Tiende plass i Eliteserien, tapte for Strømsgodset i forrige kamp.

 

Tekst & Foto Lars Rune Debes

NO COMMENTS