I mars er det klart for Paralympics i OL-byen PyeongChang i Sør Korea. Der blir Lena Schrøder  historisk. Kjelkehockeyspilleren fra Rygge får nemlig oppfylt drømmen om å bli verdens første kvinnelige utespiller på et kjelkehockeylandslag i Paralympics.

Norge er en av verdens beste nasjoner i kjelkehockey med medaljer i de fleste paralympics. Når laget i mars skal kjempe om nye medaljer i PyeongChang i Sør Korea så blir det med en Ryggejente på laget. Lena Schrøder har vært eneste jente på landslaget siden 2013 og har vært med på alle forberedelser til årets paralympics. Derfor er det ingen overraskelse at hun også ble tatt ut til mesterskapet.

I toppen uansett kjønn
24 år gamle Lena Schrøder, som har vokst opp på Heimdalenga i Rygge, er født med ryggmargsbrokk og har derfor lammelser.

– Jeg kan gå, men blir fort sliten. Derfor bruker jeg stort sett rullestol, forteller hun.
Men funksjonshemmingen hindrer ikke Lena Schrøder fra å være aktiv. Hun har nemlig funnet sin idrett i kjelkehockey, hvor hun nå er blant landets beste spillere uansett kjønn. Så god er hun at hun har spilt seg inn på landslaget.

– Jeg spilte min første landskamp i 2013 mot Sverige i Moss Ishall. Da debuterte jeg som back, men spiller nå ving. Nøyaktig hvor mange landskamper jeg har fått vet jeg ikke, men det har blitt en del kamper i turneringer og privatkamper i både Norge, Sverige, Italia og Japan. Men som i ishockey så regnes det kun som offisielle kamper når det er mesterskap, og det har jeg ennå til gode å være med på.

På Europalaget
Lena Schrøder er også med på Europalaget for kvinner. – Europalaget har jeg vært på siden det startet opp i 2011. Det ble startet som et alternativ til kvinnelandslag, da de aller fleste land har for få kvinnelige para ishockeyspillere til å kunne danne et eget landslag. USA og Canada har egne landslag, og det er da disse landene Europalaget spiller kamper mot. Vi har hatt til sammen tre turneringer med USA og Canada. I tillegg har vi hatt kamper mot USA i Hønefoss for noen år siden. Ellers var det en kvinnesamling for å utvikle para ishockey for kvinner i Sør-Korea nå i oktober. Jeg var der, og var med som deltager og samtidig mentor for nyere spillere.

Startet med Kråkene
Det var gjennom Moss Hockey Kråkene 24-åringen kom i kontakt med kjelkehockey.
– Jeg begynte i 2008 da Kråkene Kjelkehockey ble startet opp. Det var etter tips fra noen fysioterapeuter jeg stilte opp på den første treningen. Dette var noe jeg falt for med en gang. Kjelkehockey er ikke spesielt nybegynnervennlig, men når man får dreisen på hvordan kjelken skal brukes så er det utrolig moro.

Det viste seg at Lena Schrøder hadde talent for kjelkehockey. Læringskurven var bratt og det gjorde at hun kunne sette seg mål.

– Regelmessig møtte vi landslagsspillerne under kamper, og jeg så opp til dem. Likevel kom målet om å kunne spille sammen med dem på landslaget. Landslaget består riktignok av kun menn, men jeg drømte lenge om å bli den første kvinnelige utespilleren i den norske drakta. Jeg drømte også om å spille i Paralympics, og ettersom jeg fikk prøve meg på landslaget så ble det mer og mer en realistisk målsetting.

Idretten betyr mye
Hun forteller at idretten betyr veldig mye for henne. – For det første er det å være en del av et lag noe helt spesielt. Det er også veldig givende å kunne jobbe mot et mål ved at man presser seg selv til å bli stadig bedre. Para ishockey er dessuten en idrett med så utrolig mange aspekter, at man aldri blir utlært. Det er mange ting man må kunne, og mange ting man må være god på. Det er moro å vite at man hele tiden må utvikle seg, og det er moro å se at det man gjør av trening og alt rundt, faktisk gjør at man blir bedre. Det å kunne dele det med et lag i tillegg, er en veldig god følelse.

Ved siden av satsingen på kjelkehockey studerer Lena Schrøder medisin på femte året ved Universitetet i Oslo.

– Kombinasjonen har gått veldig bra, men jeg har tatt permisjon dette semesteret for å kunne satse mot Paralympics.

Mye oppmerksomhet
Talentet innrømmer at det stadig er litt blest og oppmerksomhet rundt den eneste jenta på landslaget.
– Jeg er pr nå den eneste jenta på et landslag i A-gruppa. Norge hadde riktignok med en kvinne i paralympics på Lillehammer i 1994. Brit Øyen var med i troppen som keeper og fikk følgelig med seg en sølvmedalje. Noen år senere ble kjelkehockey regnet som et herrelag, og fram til for noen år siden så var det ikke lov til å benytte kvinnelige spillere. Etter at landslaget igjen ble åpnet for jenter, er det ingen jenter som har deltatt i paralympics. Derfor er det veldig stort for meg at jeg nå får være med,  smiler hun.

Samme garderobe
Lena Schrøder forteller at det er svært få problemer knyttet til det at hun er eneste jente på laget. – Jeg tenker jo over det, men det er bare veldig morsomt. Dessuten føler jeg meg heldig, for på isen er jeg en spiller på lik linje med gutta. Jeg spiller ikke mindre fysisk enn dem, og forventer heller ikke at de skal ta hensyn.

– Det er også få problemer i garderoben. Jeg bruker den samme garderoben som gutta, men dusjer enten før eller etter dem. På turneringen i Japan nylig hadde vi avtale om at gutta skulle tøye ut umiddelbart etter kamp mens jeg dusjet. Så tøyer jeg ut mens de dusjer. Jeg har flere ganger takket nei til egen garderobe. Garderobekulturen er utrolig viktig og ishockeygarderober er noe for seg selv. Det sosiale her vil jeg ikke gå glipp av. Gutta tar også hensyn til alt jeg ønsker de skal ta hensyn til.

Så lenge jeg kan
Hvor lenge hun vil satse så hardt som hun gjør vet hun ikke. – Jeg vil holde på så lenge jeg kan. Det er mange på laget som har barn og familie, så den biten er fullt mulig å kombinere med satsing. For oss kvinner så blir det jo nødvendig med permisjon i forbindelse med fødsel, men alt kan løses. Jeg er også snart utdannet lege, og det yrket er ikke nødvendigvis så lett å kombinere med satsing på idrett. Men vi får se hva som skjer, sier Lena Schrøder.

Del
Foregående artikkelStian Orm: Mot alle odds
Neste artikelMøbelets sjel og substans
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS