Lars Brække er en kortreist skarmyragutt som flytter stadig nærmere sentrum, men det går ikke fort. På snart 70 år har det blitt tre hundre meter. Fra barndomshjemmet øverst i Fritjof Nansens gate flyttet han to hus lenger ned i gata, før han kjøpte leilighet i Høienhald Terrasse.

Og der, i Høienhald Terrasse har han en flott utsikt, blant annet over Moss Havn.
– Det har blitt brukt mot deg, i forbindelse med ditt engasjement mot utfylling og flytting av havna. Hva synes du om det?
– Det liker jeg jævlig dårlig. Jeg har tross alt vært engasjert som lokalpatriot på mange felt i mange år, og det å mene at jeg nå er ute etter å mele min egen kake blir for dumt. Dette gjør jeg av ærlig og ekte kjærlighet til denne byen, som har så mange flotte kvaliteter, og da har det ingen betydning hvor jeg bor. Hva med kraftledningene på Kambo, skal ikke de som bor der få mene noe om dem?
– Hvilke konsekvenser vil eventuell flytting av havna få for deg, da?
– Da vil den trekkes sydover, vekk fra vår bolig, med mindre støy og forurensing for oss. Og da blir det faktisk ganske tullete å mene at jeg engasjerer meg ut fra egen interesse.
Borgerlighet
Det var flott å vokse opp på Skarmyra, synes Lars Brække.
– Ja, det var utrolig morsomt, trygt og godt. Det var kamerater overalt, og vi var bestandig ute. Leksene gjorde vi på kvelden.
– Så ble det vel mye fotball, med den flotte, store banen midt i boligstrøket?
– Jeg drev faktisk ikke så mye med det, men var med og stiftet Øvre Skarmyra guttefotball. Vi fikk drakter av faren min, røde trøyer og hvite shortser. De var ikke fargeekte, så det gikk ikke mange kampene før vi spilte i helrosa.
Skarmyra var for øvrig et strøk som var preget av solid borgerlighet, med mange kjøpmenn som hadde et avmålt forhold til den tidens radikale strømninger. Slik var det også hjemme hos familien Brække.
– Ja visst, faren min var sinna på Arbeiderpartiet og statsminister Einar Gerhardsen. Men jeg minte ham på at Gerhardsen tross alt hadde bidratt til å skape velstand hos folk, slik at de hadde råd til å handle garn og utstyrsvarer i trikotasjeforretningen Edv. Brække.
– Men du ble også høyremann?
– Ja, jeg ble det, og jeg har en bror som var ordfører i Horten for Høyre. Men nå vil jeg nok kalle meg sosialdemokrat.
Næringsutvikling
Etter realskolen tok unge Lars et år på folkehøyskole i Elverum, før han kom hjem og mønstret på i familiebedriften Edv. Brække.
– Da var jeg sytten år gammel, og tjente penger og greier. Og fikk firmabil så snart jeg var gammel nok.
Han var i bedriften i ti år, og tok handelsskole og utdanning innen markedsøkonomi samtidig. Han har hatt en rekke engasjementer og roller innen næringslivet, både som ansatt og selvstendig, og drev sin egen virksomhet, Forum for bedrifts- og næringsutvikling, fra 1994.
I 2013 valgte han å pensjonere seg, men er fremdeles svært opptatt av byen og dens utvikling.
– Ja, jeg har jo hatt anledning til å følge med på næringsutvikling og politisk arbeid på mange plan, og det har vært engasjerende.
– Hva synes du så om utviklingen her i Moss?
– Jeg må faktisk få lov til å si at jeg ikke er imponert over det politiske arbeidet som har vært her i byen. Jeg ser ingen strategi, ingen overordnede målsettinger. Vi utvikler oss til en del av Stor-Oslo, men vi har ikke klart å ta vare på alle mulighetene det gir.

– Soveby, er det mange som sier da.
– Det begrepet liker jeg svært dårlig. Og når det gjelder dette med industribyen Moss, så er tiden ute for det, det blir bare en bremse for videre utvikling. Vi har alt vi trenger her, bortsett fra et høyskolemiljø, så vi får håpe det vil lykkes å styrke og utvikle opplæringsmiljøet på Verket.

Meningsløs utfylling
Og så var det havna, da, Moss Havn. Der skjer det ting som Lars Brække er lite glad for.
– Vikarierende motiver. Det med at de må fylle ut i Værla for å tildekke gammel forurensning er vikarierende motiver, da burde de begynt i Sundet, hvor det virkelig er forurensninger. Nei, her er det Arbeiderpartiet og Høyre som vil skape en havn som skal profilere industribyen Moss.
– Er det ikke naturlig at en pulserende og levende by ved fjorden skal ha en havn, da?
– Ikke Moss, ikke nå lenger. Vi trenger den ikke, man investerer masse penger for å forbedre innseilingen til Borg havn, og de har ledig kapasitet. Hvorfor i all verden skal vi da drive med forurensende utfylling her, det er ikke behov for denne havna, og det er en høyst diskutabel økonomi i prosjektet. Det er stipulert at Moss kommune kan komme opp i et garantiansvar på nærmere en milliard kroner, Moss kommune, som må si nei til mange små og allmennyttige lånegarantier. Og eventuelt overskudd kommer ikke kommunen til gode, det er det bare havna som får nyte godt av.
– Nå er det vel også ganske mange som sier ja til planene for Moss Havn?
– Det er det nok, men jeg har fått voldsomt mye støtte for engasjementet mitt. Og jeg fortsetter å slåss mot forurensende og meningsløs utfylling av Værlebukta. Det de vil realisere er en nasjonal havn for containertrafikk, vesentlig basert på import, og den vil ikke gi noen positive langsiktige muligheter for næringsutvikling.
I god form
Lars Brække etterlyser en mer konstruktiv dialog fra politisk og «havneaktivisk» hold overfor lokalbefolkningen.
– Vi blir harselert over som useriøse, kunnskapsløse, og historieløse. Men det er tross alt et faktum at alt som har kommet av ytringer i media fra vanlige folk her i byen, har vært en massiv motstand mot det som skjer. Og jeg var ute i båten min og så det første lekterlasset som ble dumpet etter pausen, det var ganske fælt. Nå har vi fått griset til lokalmiljøet vårt med mer enn 50 000 kubikkmeter forurenset steinmasse, vi har mistet det blå flagget som symboliserte topp kvalitet på Sjøbadet, slik vil vi ikke ha det!
Han er etter hvert blitt en godt voksen kar, Lars Sigvart Brække, men han er temposterk og utholdende, visstnok helt uten astmamedisin. Og så hjelper det vel på at han har tatt idrettsmerket i år igjen, for 34. gang.
– I god form, altså?
– Ikke så gæernt. Jeg trener to – tre ganger i uka, det blir treningssenter, jogging, og sykling. Og golf på Evje.
For øvrig har han vært gift med Monica i 48 år, har en sønn og to barnebarn i Buenos Aires, hvor han etter hvert har blitt ganske godt kjent, men Lars Brække blir i Moss. Der har han fremdeles en jobb å gjøre. Og så trives han så inderlig godt.
Tekst og foto: Lars Rune Debes
Del
Foregående artikkelGokart: Slo svenskene til tross for handicap
Neste artikelFredrik Wasenius sikter høyt
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS