Er det noen som husker Eva Fodor? Ryggejenta ble norgesmester og var i en årrekke i norgestoppen i en av de minst glamorøse idrettsgrenene i friidrett.

Neste år er det 40 år siden Eva Fodor la idrettskarrieren på hylla som 25-åring. I ni år satset den ambisiøse jenta fra Dilling på kulestøt. En gren som de fleste forbinder med østeuropeiske muskelbunter som gjerne hadde «spist» mer enn grønnsaker.

Moss, Eva Fodor, Norgesmester
Neste år er det 40 år siden Eva Fodor la idrettskarrieren på hylla

– Jeg var nok en ensom ulv der jeg holdt på med mine treninger i Rygge Idrettspark. Det ble mange økter i uka hvor jeg trente både teknikk, hurtighet og styrke. Rygge Idrettslag sørget for styrketreningsutstyr slik at jeg kunne trene hjemme. Dette utstyret har jeg ennå, smiler Eva Fodor.

Allsidig
Hun beskriver seg selv som en allsidig idrettsutøver, men endte  opp med kulestøt fordi hun syntes det var spennende.

– Jeg begynte med håndball, jeg løp, hoppet både høyde og lengde og var både hurtig og sterk. Så fant jeg ut at jeg hadde anlegg for kulestøt-teknikken, og fikk så raskt resultater at det inspirerte meg til å satse, forklarer hun.
I starten foregikk treningene i Rygge Idrettspark med Arne Roer som trener. Den allestedsværende sportsjournalisten fra Moss Avis som også var «Mr Rygge IL» og som dermed hadde en finger med i det meste som skjedde i idrettslaget.  Senere kom hun inn under Norges Friidrettsforbunds vinger og på landslaget.

På pallen som 16-åring
Eva Fodor var i en årrekke fast innslag på seierspallen i NM. Sin første medalje tok hun i 1968 da hun som 16-åring  ble nummer tre. Det toppet seg i 1973 da hun tok gull etter et kast på 13,84 meter. Den siste pallplasseringen kom i 1976 da Eva Fodor tok sølv. Som best kastet hun 14,64 meter, noe som fortsatt ville holdt langt i NM. Rygge-jenta hadde sågar den nordiske rekorden for både junior og senior, men i internasjonale mesterskap var norske kvinnelige kulestøtere også den gang mange meter bak de aller beste. Hun er ikke i tvil om at en del av de internasjonale konkurrentene brukte ulovlige midler.

Moss, Norgesmester, Eva Fodor
– Jeg begynte med håndball, jeg løp, hoppet både høyde og lengde og var både hurtig og sterk. Så fant jeg ut at jeg hadde anlegg for kulestøt-teknikken, og fikk så raskt resultater at det inspirerte meg til å satse

– Doping var nok utberedt i en del land, men vi så ingenting til det. Jeg husker at jeg var med landslaget til Skopje i det gamle Jugoslavia i 1977, det siste året jeg var aktiv. Da fikk vi høre at Norges beste diskoskaster, Knut Hjeltnes, var tatt for bruk av doping. Det var et sjokk for oss.

Trønder
De siste to årene av karrieren representerte Eva Fodor Heimdal IF i Sør-Trøndelag.
– Jeg flyttet fra Rygge på grunn av både kjærligheten og jobb. Siden har jeg blitt boende i Sør-Trøndelag.  Her bor jeg nå midt i fjellheimen og stortrives. Men jeg savner til tider både venner og naboer i Rygge, og treffer jevnlig barndomsvenninnene mine. Familien min trenger jeg imidlertid ikke reise så langt for å treffe.

Søsteren  min flyttet ganske raskt etter, og da tok det heller ikke mange årene før foreldrene våre kom flyttende.
Eva Fodor bor i Haltdalen, øverst i Gauldalen. Et område som er en del av Holtålen som er nabokommunen til Røros. Her kjøpte hun gård hvor hun hadde både melkekyr og sauer, samtidig som hun har jobbet 30 år i psykiatrien. Nå sitter hun i administrasjonen ved St. Olavs sykehus i Trondheim, mens gårdsdriften er overlatt til datteren.

Ungarske flyktninger
Fodor er ikke noe vanlig norsk navn, og Eva Fodor forteller at familien kom til Norge fra Ungarn som flyktninger i 1956 da hun var fire år gammel. Totalt flyktet rundt 200.000 ungarere, og 1200 av disse kom til Norge.

– Som så mange andre ungarere måtte vi flykte fra landet i forbindelse med opprøret mot de sovjtiske okkupantene av landet. Faren min var en av de som jobbet i motstandsbevegelsen og gjorde en del ting som sovjeterne mislikte. Dermed måtte vi komme oss ut av landet. I 1971 besøkte vi igjen Ungarn for første gang etter flukten. Far var veldig skeptisk, men det gikk bra, og nå er jeg der ofte for å besøke slekt og venner.

Trener hos Bjørgen
Eva Fodor har fortsatt kuler liggende, men det er lenge siden de ble brukt. Formen er likevel veldig bra for den aktive 64-åringen.

– Jeg har vært litt aktiv i Haltdal IL. Nå trener jeg jevnlig på Bjørgen Treningssenter i Stølen. Et treningssenter som skidronningen Marit Bjørgen står bak. Dessuten har jeg fortsatt de vektene jeg fikk av Rygge Idrettslag i sin tid, men de har nok støvet ned, smiler hun.

Tore Kubberød

Del
Foregående artikkelTrysilhus må framskynde boligprosjekt
Neste artikelVINER TIL VILT
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS