Moss har lange tradisjoner som brygge- og brenneriby i Norge. Mosseølets Venner (MøV) ble stiftet i 1995 som en støtteforening for Moss Bryggeri. Vårt formal er gjennom aktiv virksomhet sørge for at flest mulig mennesker i og utenfor Moss blir kjent med vårt lokale bryggeri. Vi har lang tradisjon å forvalte både når det gjelder historie og produkter, sier visepresident Bjørn Hytten.

Mosseølets Venner prøver å ivareta deler av denne tradisjonen i samarbeid med Varnaveien Mineralvann og Widar Salbuvik. Moss Bryggeri var landets nest eldste bryggeri, og skriver seg tilbake helt fra 1838, og byen vår besitter dermed en flytende kulturarv i betydelig omfang. Mosseølets Venner har som oppgave å forvalte den etiske siden av den bryggerirelaterte delen av kulturarven, sier Bjørn.

Med det menes å passe på at de riktige
reseptene og råvarene blir benyttet i produksjonen i henhold til gamle Moss Bryggeris ånd, så vel som å utvikle nye spennende øltyper. Vi skal kort og godt sørge for å forsyne ekte Mossepatrioter og andre ølelskere med reale smaksrike brygg. Venneforeningen skal fremme god ølkultur, å bringe godt kvalitetsøl basert på historiske oppskrifter fra Moss Bryggeri til byens innbyggere, sier han. Bryggeriet var inntil nedleggelsen i 1997 landets nest eldste bryggeri (bare Aass Bryggeri i Drammen fra 1834 er eldre). I årene etter nedleggelsen har produksjonen av mosseøl vært opprettholdt via tredjepart basert på de kjente og kjære oppskriftene fra gamle Moss Bryggeri. Fra 2001 til 2005 ble mosseøl produsert på lisens hos Borg Bryggeri i Sarpsborg og fra 2009 hos Berentsens Brygghus i Egersund.

Vokst seg store
– Vi har faste medlemsmøter siste torsdag i hver måned og foreningen har per dags dato 580 medlemmer på Facebook. Vi har vokst oss stadig større med årene, og i praksis har vi nok ca halvparten som er betalende medlemmer, og har selvfølgelig plass til flere. Vi hadde 20 års-jubileum i fjor og det ble markert med en medlemstur til Gdansk, hvor vi blant annet besøkte et mikrobryggeri og hadde jubileumsfest med middag og levende musikk. Det planlegges ny tur i 2017, og jeg må selvfølgelig få nevne at dette er en sosial og hyggelig forening som har det veldig gøy sammen, sier han.

Vi deltar også på ulike arrangementer og nest ut nå blir Morsavandringen 4. juni. Til høsten skal vi avholde ølbryggerkurs for våre medlemmer sammen med Morsa 1833 og Mossefossens Venner. Kurset skal holdes for å lære hvordan ølet brygges, samtidig som vi smaker på forskjellige øltyper, folk synes det er veldig interessant med ølsmaking. Vi er glad i å fremheve vårt eget brygg og jobber mye med dette, sier Bjørn.

Nytt bryggeri
– Et annet og viktig mål for Mosseølets Venner er å jobbe for å få et bryggeri i Moss. Det foreligger planer på akkurat det, og selv om vi ikke kan gå ut med alt for mye informasjon enda, kan vi si at det er store forhåpninger om en bryggerietablering i Moss i nermeste framtid, sier Bjørn. Vi ser for oss et levende bryggerimiljø, og Mosseølets Venner har en stor og viktig rolle når det gjelder Moss by sin identitet, rett og slett. Det neste året blir veldig spennende, det er mange konklusjoner som skal tas, sier han. Til slutt vil jeg få nevne bryggerimuseet nede på det gamle bryggeriet. Her er er utrolig mye bryggerihistorie samlet på ett brett. Flasker fra den gang det ble brygget øl og laget brus på Moss Bryggeri, ikke minst. Maltekstrakt-poser, etiketter, korker, gamle fotografier, brev og mye annet.

Kort sagt ; dette må være et paradis for Mosse-nostalgikere. Her finnes historie fra første flaska ble brygget i 1838, til den siste flaska på samlebåndet, avslutter Knut Persen, president i Mosseølets Venner.

Tekst og foto: Kristin Gudbrandsen

Del
Foregående artikkelJenter på hjul
Neste artikelEr bilen din sommerklar?
BBF Magasinet - Bil Bolig Fritid - Blir produsert av PS Press Reklame. I tillegg til å være et nettsted er det også et trykk magasin som kommer ut en gang i mnd. i 21.000 eksemplarer. Ta kontakt med Jørgen for mer informasjon om annonsering 926 82 695

NO COMMENTS